Oikea käsisammutin oikeaan paikkaan

Kun ihmisiltä kyselee mitä ainetta käsisammuttimesta tulee, vastaus on yleensä ”jauhetta”. Jauhesammutin onkin yksi yleisimmistä käsisammuttimista ja etenkin tulitöitä tehtäessä tehonsa vuoksi hyvä sammutin.

Jauhesammutin on tehokas ja kestää myös pakkasta, mutta ei ole tarkoituksenmukaista hommata niitä ihan joka paikkaan. Jauhe on suolapitoista, hienojakoista sekä sotkee sammutettavaa ympäristöä. Jauhetta pöllyää joka paikkaan ja suolapitoisuuden johdosta se myös ruostuttaa tehokkaasti kaiken mikä vain voi ruostua.

Käsisammuttimia on monenlaisia ja niitä en nyt lähde kaikkia tässä erittelemään.Ehkä muut yleisimmät sammuttimet ovat hiilidioksidisammutin ja neste- tai vaahtosammutin.

Edessä vasemmalta alkaen on hiilidioksidisammutin, nestesammutin ja jauhesammutin. Takana kaksi erinäköistä jauhesammutinta.

Edessä vasemmalta alkaen on hiilidioksidisammutin, nestesammutin ja jauhesammutin. Takana kaksi erinäköistä jauhesammutinta.

Puhuttaessa siisteistä sisätiloista, kuten esimerkiksi asunnot, toimistot, koulut, sairaalat ym., on neste- tai vaahtosammutin yleisesti hyvä sammutin, mutta ei jauhesammutin. Neste- ja vaahtosammutin ovat käytännössä sama asia, sillä ne purkautuvat nestemäisenä. Sammutettaessa palonalkua on nestemäinen aine helpompi korjata pois ja se ei leviä joka paikkaan.

Rakennus voi sisältää erilaisia kohteita. Jokaiseen kohteeseen valitaan aina kyseisen tilan käyttötarkoitukseen sopivin käsisammutin.

Esimerkiksi ammattikeittiö ja laboratoriot poikkeavat rakennuksen muista tiloista. Hiilidioksidisammutin on yleensä näissä kohteissa erittäin hyvä. Se purkautuu hiilidioksidikaasuna syrjäyttää palosta hapen ja lisäksi se jäähdyttää (purkautuu noin -80 asteisena). Kaasumainen aine haihtuu ilmaan ja sammuttimesta ei tule sotkua. Keittiöihin on olemassa sellaisia nestesammuttimia, jotka soveltuvat myös rasvapaloihin.

Tässä on asian ydin:

Tulipalo lähtee yleensä aina pienestä liekistä. Mikäli ihminen on paikalla ja havaitsee palon, voi alkusammutus oikein tehtynä sammuttaa tulen tai ainakin estää sen leviämisen. Jos palon sammuttaa tarkoitukseen parhaiten soveltuvalla käsisammuttimella, ei synny suurta sotkua. Tällöin jälkisiivous on helpompaa ja päästään nopeasti taas normaaliin päiväjärjestykseen.

Muista, että tulipalon sattuessa voit käyttää sitä käsisammutinta, mikä tilassa on!

Yleisesti kaikilla käsisammuttimilla voi sammuttaa:

  • kuitumaisia aineita kuten puuta, paperia ja tekstiilejä,
  • nestepaloja kuten bensiiniä ja polttoöljyä,
  • sähköpaloja metrin etäisyydeltä 1000 volttiin asti.

Vastaatko sinä yrityksesi tai uuden valmistuvan rakennuksen sammuttimien hankinnoista?

Käsisammuttimia hankkiessa kannattaa hetki miettiä mihin ympäristöön niitä on hankkimassa ja kuka niitä tulee käyttämään. Sammutinhuoltoliikkeillä on yleensä laajat valikoimat ja asiantuntevat myyjät sekä lisäksi he myös huoltavat sammuttimia. Ellet ole ihan varma mikä on järkevin käsisammutin kyseiseen kohteeseen, käänny sammutinhuoltoliikkeiden puoleen.

Välillä meinaan tarkastuksilla tuskastua, kun esimerkiksi vanhainkotiin tai sairaalaan on hommattu 12 kg:n jauhesammuttimia joka paikkaan. Mielestäni tällaiset hankinnat kertovat tietämättömyydestä ja/tai urakasta, jossa vain rahalla on merkitystä. Miettikää kohdetta ja ajatelkaa myös käyttäjiä!

Käsisammuttimen käyttö on helppoa

Käsisammuttimet ovat alkusammutusvälineitä ja niitä on todella yksinkertaista käyttää. Tutustu käsisammuttimiin lukemalla niiden etiketit etukäteen. Etiketit kertovat miten sammutin toimii, mitä ainetta niistä tulee ja mihin paloihin se on ensisijaisesti suunniteltu.

Alkusammutuskoulutukseen kannattaa silti pyrkiä, sillä siellä kerrotaan asioista laajemmin ja kokeillaan käsisammuttimia käytännössä.

Ovatko käsisammuttimet pakollisia?

Käsisammutin ei ole pakollinen omakotitaloissa eikä muissakaan asuinhuoneistoissa. Käsisammutin kannattaa kuitenkin hankkia omaan kotiin, sillä tosipaikan tullen sitä kuitenkin kaipaa.

Esimerkiksi erilaisissa yrityksissä, julkisissa tiloissa, taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa ym. käsisammuttimet ovat pakollisia. Tarvittaessa pelastusviranomainen voi erityisestä syystä velvoittaa käsisammuttimen hankintaan.

Pitääkö käsisammuttimia huoltaa?

Sammuttimet, jotka on velvoitettu kohteeseen, pitää myös tarkastaa määrävälein. Ulkona ja/tai ajoneuvoissa olevat sammuttimet tulee tarkastaa joka vuosi ja lämpimässä sisätilassa olevat joka toinen vuosi.

Käsisammutin on paineastia ja se pitää koeponnistaa määrävälein. Yleensä koeponnistus on suunnilleen saman hintaista kuin uuden hankkiminen. Sammutinta tarkastettaessa sammutinhuolto ilmoittaa, jos koeponnistus olisi tehtävä.

Käsisammuttimen hankinnan ollessa vapaaehtoista, ovat yllä mainitut huollot vapaaehtoisia, mutta erittäin suositeltavia.

Minkä kokoinen sammutin on hyvä?

Rakennuksista puhuttaessa yleisesti hyvänä kokona voisi pitää 6 kg:n tai 6 tai 9 l:n käsisammuttimia. Ne eivät ole liian painavia käyttää ja niistä riittää ainetta vaikka ensimmäinen suihkautus menisi ohi sammutettavasta kohteesta. Tämän kokoluokan sammuttimia sijoitetaan riittävästi eripuolille rakennusta, niin hyvä tulee.

Mielestäni rakennuksissa sellaiset kahden kilon sammuttimet ovat kosmetiikkaa mutta pienissä kohteissa kuten veneissä tai vastaavissa pienissä paikoissa oikein käytettynä ne ajavat asiansa. 12 kg:n käsisammutin ei automaattisesti ole hyvä, koska se voi olla liian painava jollekulle.

Näillä sammuttimiin liittyvillä vinkeillä haluan toivottaa kaikille hyvää alkanutta vuotta 2016.

Terveisin, Eerik

Terveisin, Eerik

 

 

Tutustu Eerikiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.