Keittiössä sattuu ja tapahtuu

Ihmisiä menehtyy edelleen tulipaloissa turhan usein. Vaikka keittiöstä alkaneet palot eivät suoranaisesti hallitse tilastoja merkittävimpien henkilövahinkojen osalta, syntyy nimenomaan keittiöpaloista ja palojen aluista sellaisia vaaratilanteita, joista pelastuslaitos pelastaa ihmisiä. Keittiötiloissa onkin useita sähkökäyttöisiä laitteita, joiden väärä tai huolimaton käyttö johtaa palovaarallisiin tilanteisiin.

Ruoanvalmistukseen liittyvissä toimissa syntyy maassamme paloja ja vaaratilanteita noin 700-1000 kpl vuosittain. Valtaosa näistä tapahtuu kotitalouksissa. Valvomaton ruoanvalmistus (lue: nakit ja muusi) onkin eräs pelastuslaitoksia runsaasti työllistävä palovaarallinen tilanne, jossa yleensä kokataan sähköliedellä. Tilanne syntyy yleisimmin ilta-aikaan, mutta joskus myös pikkutunneilla, kun kokkailija väsähtää kesken kaiken. Valvomattoman ruoanvalmistuksen taustalla onkin usein toimintakyvyn puute, mikä johtuu alkoholin tai lääkkeiden käytöstä, väsymyksestä, huolimattomuudesta, tietämättömyydestä tai jopa välinpitämättömyydestä.

Varo vahinko-osumia ja muista valvonta

Joskus liedellä palaa myös inhimillisen vahingon seurauksena, kun lieden säätönuppiin osuu jotain. Vahinko-osuman voi aiheuttaa ihmisen kehon osa, mutta silloin tällöin myös eläin on saanut lieden päälle. Nälkäinen koirakin hyppii kyllä liettä vasten, jos liedellä on tarjolla hyvälle tuoksuvia ruoantähteitä.

Heikentyneen liikuntakyvyn seurauksena käytettyjen apuvälineiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä rollaattorin kahva, kyynärsauvan osa tai pyörätuolikin voi säätönuppiin osuessaan saada lieden päälle.

Lieden päällä ei saa säilyttää tavaraa. On silti valitettavan tyypillistä, että tilanpuutteen vuoksi leivänpaahdin, kahvin- tai vedenkeitin on ollut keittolevyn päällä ja syttynyt kuuman keitinlevyn seurauksena palamaan. Silloin tällöin liedellä on ollut myös muoviastioita tai muuta täysin liedelle kuulumatonta tavaraa, mikä on sitten kärynnyt, sulanut tai pahimmillaan muodostanut syttymän.

On hyvä muistaa, että liesi on palovaarallinen laite, eikä sitä tule jättää käytön aikana valvomatta missään olosuhteessa – ei edes minuutiksi. Pahimmillaan asukas on kytkenyt lieden päälle ruoanvalmistusta varten ja lähtenyt kauppaan, pyykkituvalle, naapuriin tai puhumaan puhelimeen ja pian huoneisto onkin sitten täyttynyt savusta. Jos et siis jaksa tai ehdi kokata valvotusti – jätä liesi kytkemättä päälle.

Käytä vain hyväkuntoista ja oikein toimivaa laitetta

Keittiöissä on tyypillisesti muitakin sähkölaitteita, kuten kahvinkeitin, leivänpaahdin, astianpesukone ja jääkaappi. Näissäkin laitteissa sattuu vuosittain lukuisia tilanteita, jotka saattavat johtaa vakaviin seurauksiin. Onkin erittäin tärkeää huolehtia laitteen kunnosta, puhtaudesta ja toimivuudesta. Mikäli laite vikaantuu tai käyttäytyy oudosti, tulee se poistaa käytöstä, uusia tai toimittaa korjattavaksi alan ammattilaiselle. Virtajohto on osa sähkölaitetta ja sen heikko kunto riittää siihen, että laitteesta tulee vaarallinen.

On hyvä ymmärtää mihin tarkoitukseen laitetta käytetään. Esimerkiksi mikroaaltouunia ei käytetä kuivaamiseen, eikä siihen saa laittaa liian kuivia ruokatuotteita, jotka edelleen mikrossa kuivuessaan muuttuvat palovaarallisiksi.

Vaikka kokkaillessa syntysi joskus ”normaaleja” ruoankäryjä – ja palovaroitinkin innostuisi piippaamaan – pidä palovaroittimesi kunnossa. Se on yleensä se ainoa palovahti, joka jaksaa valvoa koko yön olematta aamulla väsynyt.

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa palopäällikkömme Pasi Paloluoma.

Terveisin,
Pasi

”Aloitin oman pelastusalan urani jo vuonna 1987, joten takana on jo ”kohtalainen” kokemus alalta. Työtehtäviini vuosien varrella on kuulunut monenlaista aina palomiehen, paloesimiehen ja palomestarin tehtävistä alkaen. Viimeiset vuodet olen työskennellyt yhä enemmän palontutkinnan parissa. Koen työni mielekkääksi ja voin oppia päivittäin uusia asioita.

Ikää minulla on puolet itsenäisestä Suomesta. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi teinipoikaa. Vanhin tyttäreni on jo aikuinen. Vapaa-aikani sujuu pääsääntöisesti jäähallilla, golfkentällä tai frisbeegolfkentällä, joten vapaa-ajan ongelmia ei ole, muuta kuin ajan puutteen osalta.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.