Kesätöissä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella

Ensihoitajan työn alku on ihminen ja hänen tarpeensa. Kohtaamme työssämme ihmisiä vauvasta vaariin asti. Työmme taustalla on aina jonkun huoli potilaastamme: hän on jonkun lapsi, vanhempi, isovanhempi, ystävä, työkaveri, ohikulkija. Usein ihmiset myös itse huolestuvat terveydentilastaan ja soittavat hätäkeskukseen. Valveutuneisuus on tärkeää, sillä sairaskohtauksen sattuessa nopeasti ja oikein kohdennettu hoito tuo parhaimmillaan elämään laadukkaita lisävuosia. Olemme etuoikeutettuja saadessamme kohdata ja auttaa ihmisiä vaalien heille tärkeitä asioita.

Toisinaan paikalle saapuu myös muita viranomaisia, kuten palokunnan ensivasteyksikkö. Ensivasteyksikön tehtävänä on hätäensiavun antaminen ja ensihoidon tukeminen nopean avun antamiseksi mahdollistaen näin myös nopeamman pääsyn lopulliseen hoitopaikkaan. Ensivasteyksiköstä alkaa myös oma matkani kohti ensihoitajuutta ja Varsinais-Suomen pelastuslaitosta.

Kuva: Esko Keski-Oja

Vapaapalokuntaharrastus innosti ensihoidon pariin

Vuonna 1997 astuin ensimmäisen kerran vapaapalokunnan ovista sisään Humppilan VPK:n nuoriso-osaston harjoituksiin. Jännitti hirveästi, mutta into voitti jännityksen. Hain paikkaani harrastusten maailmassa ja yleisurheilu ei enää tuntunut omalta jutulta. Palokunnassa pääsimme harjoittelemaan monipuolisesti palokunnan tehtäviä ja vietimme osan vuodesta kesäisin ja talvisin leireillä kohentamassa osaamistamme tiiviimmin. Viikkoharjoituksissa ensiapua harjoitellessa alkoi tuntua, että tämä voisi olla se oma juttu. Tunne vahvistui leirillä, jossa keskityimme ensivastetoimintaan. Tiesin löytäneeni paikkani.

Peruskoulun jälkeen hain Lahteen opiskelemaan lähihoitajaksi, ensihoitoon erikoistuminen onnistui tuolloin lähimpänä lapsuudenkotiani siellä. Valmistuin vuonna 2009, minkä jälkeen työskentelin mm. erikoissairaanhoidon eri erikoisaloilla, kotihoidossa ja vammaistyössä Lahdessa ja myöhemmin Helsingissä.

Maisemanvaihto tuli ajankohtaiseksi vuonna 2012. Muutimme Tampereelle ja jatkoin työskentelyä eri toimipisteissä. Ajan kuluessa alkoi tuntua, että ensihoito olisi työpaikkana taas ajankohtainen ja elämäntilanne mahdollistaisi vuorotyön paremmin. Opiskelukärpänenkin muistutteli itsestään, joten hain Tampereen ammattikorkeakouluun ensihoitajaopintojen pariin. En kuitenkaan päässyt sisään, mutta aloitin sairaanhoitajaopinnoissa vuonna 2014 tarkoituksenani erikoistua sisätautikirurgiaan ja suorittaa harjoittelut akuuttihoidossa, tehohoidossa sekä ambulanssissa. Vuoden opintojen jälkeen hain uudestaan ensihoitajaopintoihin. Tällä kertaa opiskelupaikka irtosi ja suoritin kouluun palattuani yllättäen kahta tutkintoa. Koulun ohessa tein töitä enää pääsääntöisesti ambulanssissa ja nautin ruuhkavuosista.

Valmistuessani sain kesätöitä Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta. Muutimme Turkuun. Jo ensimmäisessä työvuorossani perehtyessäni tunsin sen taas: olen löytänyt paikkani. Työskentely muualla toi kokemusta, mutta Varsinais-Suomi on sydämessä. Nautin työssäni vaihtelevista tilanteista, etuoikeudesta saada olla läsnä ja auttaa, kohdata ihmisiä. Olen taas kotona Turussa, mistä ihan alun perin maailmalle lähdin. Kotiin on aina hyvä palata.

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa ensihoidossa kesätyöntekijänä toimiva Ida Pennanen.

Terveisin, Ida

Olen hitusen alle 30-vuotias turkulainen ensihoitaja, äiti pienelle koululaiselle ja päiväkotilaiselle sekä kahden kissavanhuksen palvelija. Valmistuin 2009 lähihoitajaksi suuntautuen ensihoitoon ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, astuin ensihoitaja AMK:n (kesällä yllättävänkin lämpöisiin) saappaisiin. Kenttätyön ja ihmisten kohtaamisen lisäksi työn kipinä on ensihoidon kehittäminen. Vapaa-aika kuluu luonnossa, kirjojen parissa ja palapelejä tehden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.