Kiireetön joulu tuo turvallisuutta

Kinkku tirisee uunissa ja kattilassa porisee puuro. Kuusi on koristeltu ja kuusen valot valaisevat kauniisti olohuoneen. Kynttilä luo tunnelmaa ikkunalla ja lapset leikkivät kiltisti. Sauna lämpiää ja kodissa on odottava lämmin tunnelma. Eletään monien lempiaikaa eli joulua. Varsinkin näin koronan koettelemana vuonna ihmiset odottavat joulun tuloa ja yhdessä vietettyä aikaa. Monelle vetäytyminen omaan kotiin perheen kanssa on henkireikä varsinkin tällaisen vuoden jälkeen. Mutta mutta… joulukuu on pelastuslaitoksen kannalta harmittavan kiireistä aikaa. Joulukuussa tapahtuu 25 % niistä tulipaloista, jotka lähtevät kynttilöistä koko vuonna. Eli yhden kuukauden aikana tapahtuu neljäsosa niistä koko vuoden tulipaloista, joiden alkusyynä on kynttilä. Lukua voi pitää korkeana, kun ottaa huomioon, että omalla toiminnalla nämä palot voitaisiin estää. Myös tulisijojen käytöstä johtuvat palot näkyvät piikkinä tilastoissa joulun aikaan.

Mitä sitten voisi tehdä, ettei jouluna tarvitse katsella sinivilkkuja omassa pihassa? Parhaiten ehkä asiaan pääsee käsiksi, kun ajattelee kodin turvallisuutta ketjuna, joka alkaa ennakoimisesta, jatkuu varautumisella ja päättyy toimintaan onnettomuustilanteessa.

kuvassa on kynttilä ja taustalla joulukuusi

Ennakoi tilanteita esimerkiksi poistamalla vaaranpaikat. Polta kynttilöitä oikein. Huolehdi nuohouksesta ja tarkkaile tulisijojen kuntoa aktiivisesti. Käytä sähkölaitteita oikein, esimerkiksi poistamalla laturit seinästä käytön jälkeen ja noudattamalla valmistajan ohjeita. Näiden ohjeiden noudattamisella on onnettomuuksien ehkäisyssä kaikkein suurin rooli. Joulun järjestelyt tuovat omalta osaltaan haasteita vaikkapa kynttilän tai ruoanlaiton valvomiseen. On hyvä muistaa, vaikka kiire onkin, ettei kynttilää kuulu jättää valvomatta. Ruonlaitossakin on hyvä muistaa olla tarkkaavainen.

Varaudu siihen, että jotain tapahtuu. Hanki alkusammutusvälineitä kotiin ja myös harjoittele niiden käyttöä. Sammutuspeite ja sammutin ovat halpoja ja helppokäyttöisiä välineitä, joilla voi alkavan tulipalon saada sammutettua ennen kuin pienestä vahingosta kasvaa suuri tulipalo. Mieti etukäteen miten toimia, jos jotain tapahtuu. Onnettomuuden sattuessa on suuri merkitys sillä, että osaa toimia nopeassa tilanteessa oikein.

Toimi oikein onnettomuuden sattuessa. Se, että pystyy nopeasti reagoimaan yllättävään tilanteeseen, voi onnettomuuden tapahtuessa ratkaista, tarvitaanko laastaria vai lääkäriä. Harjoittelu ja asioiden läpikäyminen silloin, kun ei ole vielä mitään tapahtunut, onkin ensiarvoisen tärkeää, kun mietitään onnettomuuksien ehkäisyä. Jos sammuttajalla on alkusammutuskokemusta, sillä voi olla suuri merkitys sen kannalta, miten tulipalon saa sammutettua liekkien jo lyödessä. Tulipalot tulevat aina yllättäen, ja alussa onkin paras mahdollisuus myös vaikuttaa siihen, miten suureksi tulipalo pääsee yltymään. Alkusammutus oikein tehtynä on erittäin tehokas tapa torjua tulipaloja, ja olisikin tärkeää, että kodista löytyisi alkusammutuskaluston lisäksi myös osaamista sen käyttöön.

Sen sijaan, että lähtisin listaamaan asioita tyyliin ”tee ainakin nämä 7 asiaa ja vältä onnettomuudet”, kehotankin ihmisiä katselemaan kotona ympärilleen ja arvioimaan, mitkä ovat ne oman kodin vaaranpaikat. Mikä on omassa kodissa sellainen asia, joka voisi mahdollisesti aiheuttaa tulipalon, ja voisiko asialle tehdä jotain? Onko kotona tarpeeksi toimivia palovaroittimia? Löytyykö sammutuspeite? Entä käsisammutin? Jos edellä mainitut asiat ovat kunnossa, voi miettiä, mitä jos kaikesta huolimatta onnettomuus tapahtuu. Osaanko itse tai osaako läheiseni toimia oikein tulipalon uhatessa? Pääseekö asunnosta poistumaan turvallisesti? Osaavatko kaikki hälyttää apua ja opastaa avun oikeaan paikkaan? Vastauksia näihin kysymyksiin löytyy lopussa olevasta linkkilistasta, mihin kannattaa tutustua ja miettiä oman kodin turvallisuutta. Toivotankin omalta osaltani rauhallista joulua ja kiireetöntä joulunaikaa.

Tällä kertaa blogia kirjoittaa palotarkastajamme Jarkko Jääskeläinen.

Kuvassa on palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen

Terveisin, Jarkko

”Toimin palotarkastajana Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ja täytyy sanoa, että työ on erittäin mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Saa tutustua joka päivä uusiin asioihin ja ihmisiin. Olen joskus puolipakolla pohjoisesta Turkuun siirtynyt savolainen. Harrastuksia olisi enemmän kuin aikaa niitä toteuttaa. Tärkeimpinä mainittakoon rintamamiestalon ikuisuusremontti, VPK-toiminta ja kaikenlainen eräjormailu. Lomalla monesti löytää itsensä jostain metsiköstä joko kahden lapseni kanssa tai itsekseen. Tee-se-itse-henkisyys vahvasti läsnä kaikessa tekemisessä. Pihassa onkin monenlaista keskeneräistä projektia ja ”melkein” valmista viritelmää.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*