Kirjavaa asumista

Televisiosta tulee tälläkin hetkellä useita siivottomuuteen ja hamstraukseen liittyviä ulkomaisia tosi-tv-sarjoja. Moni teistä joka niitä on katsonut, on varmasti samalla miettinyt, voiko niin oikeasti asua ja onko meillä Suomessa vastaavaa. Itse voin omasta kokemuksestani sanoa, että totuus on paljon tositelevisiotakin ihmeellisempää. Niin todellakin siis asutaan ja se on ennen kaikkea vielä paljon yleisempää kuin kukaan teistä uskoo.

Olen vuodesta 2011 kiertänyt Turun alueella ihmisten asunnoissa tarkastamassa niiden palovaara- ja onnettomuusriskejä. Yllätyn vieläkin viikoittain. Myönnettäköön, että en itsekään ole mikään maailman järjestelmällisin ihminen, mutta oma asuntoni ei edes poikamiesaikanani päässyt lähelle joitakin kiertämiäni asuntoja. Vaikka jos vaimoltani kysytään, niin aika kaatopaikkahan sekin oli.

hamstraus1_1000

Kuvailemani ongelma-asuminen ei ole yksin pelastuslaitoksen ongelma. Vielä enemmän näiden asioiden kanssa tekemisiin joutuu kunnan terveystarkastaja ja sosiaalityöntekijät, joille tieto näistä ongelmista tulee usein mahdollisten haju- ja muiden haittojen kautta. Terveystarkastajilla ja sosiaalityöntekijöillä on paremmat valtuudet puuttua näihin asioihin. Pelastuslaitos joutuu perustamaan määräyksensä pitkälti tavaran määrään sekä sen aiheuttamiin mahdollisiin onnettomuusriskeihin. Paras tulos näissä tapauksissa saadaan, kun useat eri viranomaiset tekevät yhteistyötä.

Minkälaisia ihmisiä tällaisissa olosuhteissa sitten asuu? On melkein mahdotonta sanoa mitään tiettyä ihmistyyppiä tai ryhmää – tapauksia löytyy kaikissa ihmisryhmissä. Yleistä kaikille on kuitenkin se, etteivät he edes ymmärrä ongelman olemassa oloa ja kieltävät sen. Silloin tarvitaan melkoisia neuvottelijan lahjoja, kun pyritään pääsemään asukkaan kassa yhteisymmärrykseen tilanteesta. Aina siinä ei onnistuta. Mietittäessä ongelmien laajuutta otan esimerkiksi sen, että näistä asioista on syntynyt viime vuosien aikana aivan uusi ammattiryhmä, ”ammattijärjestäjät”. Heidän tehtävänsä on auttaa henkilöä muun muassa organisoimaan tavaransa ja elämänsä kotona uudelleen. Mikäli ammattijärjestäjien toiminta kiinnostaa enemmän, voi asiaan tutustua oululaisen ammattijärjestäjän blogin kautta osoitteessa http://www.onneksi.fi/blogi/

hamstraus2_1000

hamstraus3_1000

Entä tiedättekö itse, miten esimerkiksi isovanhempanne tai lapsenne asuvat?  On yllättävän yleistä, että vaikkapa lapset eivät tiedä miten heidän vanhempansa elävät. Olen tarkastuksilla törmännyt useaan tapaukseen, jossa lapset eivät ole vuosiin käyneet äitinsä tai isänsä kotona sisällä, vaikka olisivat muuten olleet tekemisissä. Näissä tapauksissa vanhempi ei ole halunnut asunnossa käytävän, vaan on aina keksinyt tekosyyn estääkseen sen. Yllättävän usein myös nuorilla miehillä tuntuu olevan vaikeuksia elämänhallintansa kansa, eivätkä heidän vanhempansa tiedä minkälaisessa tilassa pojan asunto on. Halutessaan ihminen on varsin kekseliäs keksimään tekosyitä, ettei jäisi kiinni jostain asiasta. Olkaa siis kiinnostuneita, miten läheisenne asuvat.

Pelastuslaitos ja minä olemme omalta osaltamme valmiina auttamaan asioiden ratkaisemisessa.

Terveisin, Kari

Terveisin, Kari

 

 

 

 

Tutustu Kariin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*