Koti on turvapaikkani – vai onko?

Taannoin eräässä kotimaisessa viihdeohjelmassa sivuttiin uusavuttomuusaihetta ja kerrottiin, etteivät ihmiset osaa käyttää jääkaappia tai imuria. Noo, kai niissäkin väärinkäytön mahdollisuus piilee… Huumori on aina paikallaan ja maalaisjärjen käyttö erittäin suotavaa. Arjessa voi pienet asiat muuttua äkkiä vakaviksi, mikäli niitä ei osaa tai muista ottaa huomioon. Koti on meille kaikille se tärkein ja turvallisin paikka.

Tällaisena sumuisena, pimeänä ja liukkaan kelin aikana on tärkeää huolehtia kotipihapiirin turvallisuutta parantavista pienistä asioista. Piha pitää hiekoittaa, mikäli ei haluta näyttää naapureille juuri opittua Joutsenlammen askelkuviota. Kodin eteiseen ja autosuojaan voi laittaa pieneen kanisteriin tai leveäsuiseen muovipulloon hiekoitushiekkaa, josta sitä on helppoa ripotella eteensä kotoa pihalle lähtiessä.

Jokaiseen asuinrakennukseen tulee olla kiinnitettynä osoitenumero, joka näkyy selkeästi tielle. Pihatien päähän lisätään talonumero, mikäli se ei näy rakennuksen seinästä tielle asti. Näin auttajat osaavat kotiisi hädän hetkellä nopeasti. Joissakin kunnissa osoitenumeron pitää olla lisäksi valaistu tai valossa.

Poistuminen kotoa ja palaaminen kotiin on miellyttävää ja turvallista, mikäli pihavalot ovat kunnossa ja syttyvät viimeistään silloin kun tullaan kotipihaan. On hyvä muistaa, että jotkut kunnat sammuttavat katuvalaistuksen yön ajaksi. Taskulamppuja on hyvä sijoittaa ovien lähettyville helposti saataville, ottaa mukaan lähtiessä kotoa ja tarkistaa aika ajoin niiden paristojen kunto. Ladattaviakin taskulamppuja on saatavana nykyisin.

Muistathan huolehtia että kodin alkusammutusvälineet ovat helposti saatavilla.

Muistathan huolehtia että kodin alkusammutusvälineet ovat helposti saatavilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotona pitää olla kaksi toisistaan riippumatonta ovea tai muuta varatietä poistumiseen. Varatien aukon tulee olla leveydeltään vähintään 50 cm ja korkeudeltaan vähintään 60 cm. Vaaka- ja pystysivujen yhteismitan pitää olla kuitenkin vähintään 150 cm. Varatietä tai toista ovea käytetään kun pääovesta ei voida poistua tulipalon tai muun poikkeustilanteen vuoksi. Asunnosta tulee aina päästä helposti ulospäin ilman avainta ja varatienä käytettävässä ikkunassa tai luukussa tulee olla kiinteästi asennetut avauspainikkeet tai -salvat. Yläkerrasta pitää olla lisäksi varatietikkaat.

Omassa kodissa laittaisin jokaiseen makuuhuoneeseen mahdollisuuden poistua hätätilanteessa, vaikka laki ei sitä vaadikaan. Varustaisin jokaisen makuuhuoneen kiintein avauspainikkein ja yläkerran makuuhuoneet varatietikkain. Tikkaat kannattaa jättää sen verran maasta irti, ettei asiattomat vieraat ala kulkea vastakkaiseen suuntaan rakennusta ylöspäin. Tutustu omiin hätäpoistumisteihin ja mieti miten sieltä voidaan tositilanteessa lähteä. Mistä saat otteen seisoessasi tikkailla talvellakin? Miten lapset tai huonosti kävelevä saadaan varatietä turvaan? Sijoita liikuntarajoitteisen makuuhuoneen lähelle helppokulkuisia hätäpoistumisteitä. Paranna turvallisuutta. Varaudu onnettomuuteen ja tutustu kodin hätäpoistumisteihin läheistesi kanssa.

Kerrostaloasunnon hätäpoistumistienä toimii parveke tai ikkuna, josta pelastajien toimenpitein avustetaan turvaan. Mikäli kerrostalon porrashuoneessa on savua, sinne ei saa mennä. Sulje ovi, tuki oven raot ja pysy sisällä. Hälytä apua soittamalla 112.

Myöhemmin lisää tietoiskuja. Toiveita aiheista saa esittää.

Terveisin, Irma

Terveisin, Irma

 

 

 

 

Tutustu Irmaan

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.