Kun hätä on tämännäköinen, soita 112

Valtakunnallista 112-viikkoa vietetään 8.–14.2. ja Euroopan 112-päivää 11.2. Nyt onkin hyvä aika muistutella mieliin, miten toimia kun lähimmäinen saa sairauskohtauksen.

112Esite Suomi2015 kansi

Oletko koskaan joutunut tilanteeseen, jossa huomaat jonkun henkilön alkavan sammaltaa tai sekoilemaan sanoissa? Ehkä myös hänen suupielensä roikkuu ja/tai hänen kehonsa toinen puoli muuttuu kömpelöksi? Hän voi myös saada näköhäiriöitä, kuten nähdä kaiken kahtena. Tällöin ei välttämättä ole kyse humaltumisesta, vaan syypäänä voi olla aivoverenkiertohäiriö eli AVH. Jos näin käy, oikea tapa toimia on soittaa välittömästi hätänumeroon. Näin kannattaa toimia siinäkin tapauksessa, että oireet menisivät ohi.

Kiireellinen ambulanssikuljetus sairaalan päivystyspoliklinikalle (ei siis terveyskeskukseen) on aina aivoverenkiertohäiriöin oireiden ilmetessä tarpeen. Syy on se, että aivoinfarktin eli aivoverisuonitukoksen liuotushoito on aloitettava ensitunteina. Ja mitä nopeammin tukos saadaan auki, sitä pienemmiksi kudosvauriot aivoissa jäävät.

Katso video liuotushoidosta:

Ettei hätä tulisi käteen

Aivoverenkiertohäiriö on vakava sairaus. Vuosittain yhteensä 25 000 suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön eli joka päivä 68 henkilöä. AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Hyvä uutinen on se, että jopa kahdeksan kymmenestä aivoverenkiertohäiriöistä olisi ehkäistävissä ennalta huolehtimalla aivoterveydestä. Muista siis verenpainettasi, se on pääasia. Kohonnut verenpaine ei aiheuta tuntuvia oireita, mutta rasittaa aivoja hellittämättä, pahimmillaan vuosikausia. Se onkin tärkein aivoverenkiertohäiriön riskitekijä, johon voi itse vaikuttaa. Joka kolmannella suomalaisella on kohonnut verenpaine.

Katso video aivoverenkiertohäiriöiden riskeistä:

Painetta voi kuitenkin alentaa. Siihen, kuten aivoterveyteen yleisestikin, auttavat tutut konstit: liiku sopivasti, pidä painosi kurissa, syö terveellisesti, vähennä suolan käyttöä, juo kohtuudella, vältä tupakointia ja koeta nauttia elämästäsi sellaisena kuin se on. Muista myös nukkua, uni on aivojen huoltoa.

Aloita siis oman elämäsi #terveystalkoot ja tee verenpaineen riskitesti. Sinulla on vain yhdet aivot ja Yksi elämä.

Turun_mainos_verkko

112-päivä on yhtä sirkusta, tule mukaan!

Tule tapaamaan meitä koko perheen voimin Yksi elämän terveystalkootelttaan Turun 112-päivän tapahtumassa 11.2. kävelykadulle, Yliopistonkadun ja Kristiinankadun kulmaan. Siellä meno onkin yhtä sirkusta! Miten numerot 1,1, ja 2 selviävät kun on hätä kädessä? TEHDAS Teatterin lapsille suunnatussa nukketeatteriesityksessä Ai mihin pitikään soittaa? opitaan mitä tehdä kun, sairauskohtaus iskee. Esitys pyörii Yksi elämän teltassa klo 11–15 välisenä aikana useamman kerran. Esiintyjänä on Maiju Tainio.

Tarjolla on myös ilmaisia ilmapalloja ja kirjanen, johon on koottu lasten piirroksia ja tarinoita arjen sankareista. Näihin kuuluu esimerkiksi urhea Palotyttö.  Lisäksi teltan ulkopuolella voi mitellä lihaksiaan voimalekalla. Aikuisille ja lapsille on omat lekansa.

Lisäksi jaamme tietoa aivoverenkiertohäiriön ja sydäninfarktin tunnistamisesta sekä verenpaineesta ja sen mittaamisesta.

Turun 112-päivän tapahtumassa pääsee myös tutustumaan esimerkiksi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, Turun hätäkeskuksen, rajavartiolaitoksen, SPR:n, Länsi-Suomen Pelastusalan liiton ja vapaaehtoisten palokuntien toimintaan ja kalustoon.

Lisätietoa löydät myös verkosta

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Aivoliiton viestintäsuunnittelija Pia Puustelli.

Pia_Puustelli_web

Terveisin, Pia

Pia Puustelli työskentelee Aivoliitossa viestintäsuunnittelijana. Hänen työnsä on osa Yksi elämä -terveystalkoita, joiden tavoitteena on terveempi Suomi. Yksi elämässä ovat Aivoliiton lisäksi mukana Suomen Diabetesliitto ja Suomen Sydänliitto.

”Olen viestinnän jokapaikanhöylä ja kulttuurin sekakäyttäjä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.