Lampor och bränder

Den tragiska branden i ett äldreboende i Maaninka för ett antal år sedan antas ha börjat från en normal läslampa på väggen. I den branden dog 5 personer.

Av de bränder som har startas av elektricitet är lampan den näst största gruppen efter elspisen. Man räknar med att ungefär en byggnadsbrand per dag startas av lampor i Finland.

Vägglampa i en vårdanstalt.

Vägglampa i en vårdanstalt.

Man kan grovt dela in lampbränderna i två kategorier. Den ena gruppen är vägglampor eller lampetter som har en glöd- eller halogenlampa. Här är brandorsaken den att lampan i sig själv är så het, uppemot 200-300 0C, och kommer lampan för nära något brännbart börjar det brinna. Den andra stora gruppen är lysrörsarmaturer. Dessa lampor används i stora marketar, industrier och offentliga byggander där de ekonomiska skadorna blir stora. Lysröret i sig själv blir inte så het att den orsakar bränder utan här är det elektroniken i lampan som är brandorsaken.

Vi på räddningsverket jobbar mycket med det att minska brandrisken på äldreboende. En viktig grej är att vara medveten om den brandrisk lamporna utgör. Det är många ”nära ögat” situationer som har hänt med sänglampor som är uppsatta på väggen. I några fall har lampans sken varit för stark och man har satt ett tyg på för att minska skenet, det har i sin tur lett till det att tyget har fattat eld. I de fall jag vet om har det alltid varit fråga om en glödlampa men också en halogenlampa blir så varm att den tänder tyget. Andra vanliga orsaker är det att lampan faller ner, av olika orsaker, på sängen eller mattan och då kom-mer lampan igen för nära något brännbart och startar brand.

lamppu3

Om man ännu preciserar riskerna till mänskor så utgör äldre och barn riskgrupperna. Barn för att de i sina lekar kan antingen stöta till lamporna eller täcka in lamporna för att skapa stämning. Äldre för att de också kan stöta till lamporna så att de faller på grund av att deras motorik är nedsatt, samt det att lam-porna täcks in av misstag eller på flit. Att förebygga dessa bränder är mycket enkelt. Man behöver end-ast byta lampknoppen till en lågenergilampa som inte blir varm, antingen led- eller energisparlampa.

Barnen har lekt och ett kramdjur har fallit in i lampan.

Barnen har lekt och ett kramdjur har fallit in i lampan.

Lysröret i sig själv är inte nämnvärt brandfarligt. Bränderna i lysrörsarmatur startar oftast i elektroniken i armaturen och där är det glimtändaren som är boven i dramat. Glimtändarens uppgift är att tända lysröret när man sätter på lampan. När lysröret går sönder försöker glimtändaren oavbrutet tända lysröret och det orsakar ett blinkande ljusrör eller ett ljusrör som glöder i båda ändorna. Detta har säkert de flesta stött på någon gång. Glimtändaren och elektroniken runt den kan bli mycket varm av detta och fatta eld. Med andra ord skall ett blinkande lysrör alltid bytas ut till ett nytt. Det rekommenderas också att byta själva glimtändaren och på marknaden finns det sådana som har en säkerhetsfunktion och inte försöker tända oavbrutet lysröret. Dessa glimtändare kostar endast lite extra och för fastighetsägare skulle det vara att helt övergå till dessa säkrare elektroniska glimtändare. Nya lysrörsarmaturer är försedda med elektroniska tändare.

Hälsningar, Knut

Hälsningar, Knut

 

 

 

 

Träffa Knut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.