Oletteko kokeilleet vahtia alle kolmevuotiasta ja samalla kirjoittaa keskittyneesti työsähköpostia? Minä olen ja olen myös epäonnistunut siinä, eli en suosittele sitä kenellekään. Kun vahdit lapsia, siihen on keskityttävä 100-prosenttisesti, muuten tulee ongelmia, sillä lapsi on älyttömän nopea ja saattaa keksiä mitä tahansa, mitä sinulle ei tule edes mieleen.

Kemikaalit, lääkkeet ja muut lapsille vaaralliset asiat on turvallisinta säilyttää lapsen ulottumattomissa tai lukkojen takana. Ne eivät ole leikkikaluja.
Leikin tyttäreni kanssa kotona ja kävin vessassa, kun tulin vessasta huomasin ulko-oven olevan auki ja tyttöä ei näy missään. Juoksin ajotielle ja näen kuinka hän kävelee reppu selässä noin 100 metrin päässä. Juoksin hänet kiinni ja hän kertoi olevansa matkalla kauppaan. Ovet on siis pidettävä lukossa ja kiinni jatkuvasti.
Lattialla oleva laukku kiinnostaa aina ja se on kiva tyhjentää lattialle, joskus kassissa saattaa olla myös lääkkeitä. Lapsi saa xylitol pastilleja ruuan jälkeen ja helposti kuvittelee värikkäiden tablettien olevan hänelle tarkoitettuja. Lääkkeet on säilytettävä riittävän korkealla tai lukittuna.
Kun laittaa sähkösaunan lämpiämään, niin lapsiperheessä tulee tarkastaa kivien raot ja vastukset huolella. Varsin ikävä tuoksu, kun kumiankat sulavat kiukaalle ja pahimmassa tapauksessa tästä voi alkaa myös tulipalo.
Hellalla ei kannata pitää mitään, edes kattiloita, koska nappuloiden tai painikkeiden käyttö onnistuu kyllä varsin pieniltäkin kokeilta.
Uunin sisälle on hyvä katsoa, ennen kuin laittaa uunin lämpiämään. Joskus sieltä saattaa löytyä lapsen muoviset kattilat ja paistipannut. Jos uunin säätimissä on lapsilukko, suosittelen käyttämään sitä.

Lapsiperheen uunissa voi lymytä yllätys. Tarkista uuni aina ennen lämmittämistä ja käytä lapsilukkoa, jos sellainen on.
Lastenhuoneessa ei voi pitää pöytävalaisinta tai jalkalamppua, jossa lamppu on näkyvissä. Hehkulamppu lämpiää niin paljon, että peite tai vaate syttyy aivan varmasti, kun joutuu kosketuksiin kankaan kanssa. Sähkölaitteet lastenhuoneessa on syytä karsia minimitasolle.
Vauvaperheessä tuttipullojen keittäminen on jokapäiväistä touhua. Lue huolella tarvikkeiden käyttöohjeet, jotta tiedät voiko pulloja keittää ollenkaan. Jos muoviosat koskevat kattilan pohjaa, moni muovipullo sulaa, vaikka kestääkin keittämistä. Tai kun väsyneenä unohdat pullot kiehumaan kunnes vesi loppuu kattilasta, heräät palovaroittimen ääneen.
Jos kesällä pidetään ovia auki, läpiveto saattaa paiskata ovia kiinni todella lujaa, jolloin pienet sormet ovat vaarassa. Ovipumput ulko-oviin ja ovistopparit välioviin ovat oiva ratkaisu.
Jos huomaat vaaranpaikan, tee asialle heti jotain, jotta onnettomuutta ei pääse tapahtumaan. Näin toimimalla saat itsellesi mielenrauhan ja lapsesi voivat leikkiä turvallisesti myös ensi kesänä.
Anna lapsellesi turvallinen lapsuus, Mika