Palotarkastajana toimiessani yksi yleisimmistä yhteydenotoista asiakkailta oli, että kerrostalon rappukäytävässä oli säilytyksessä tavaraa. Useaan kertaan olen keskustellut isännöitsijän tai asukkaan kanssa rappukäytävässä säilytettävistä tavarasta, kuten lastenvaunuista tai sähkökäyttöisistä kulkuneuvoista. Valitettavan usein keskustelukumppanin kasvoilta huokuu epäusko, kun kerron ettei rappukäytävässä tosiaan saa säilyttää oikeastaan mitään. Ymmärrän, että ajatus voi tuntua vieraalta ja jopa ”pilkunviilaamiselta”, mutta tähän on olemassa hyvinkin vakava ja turvallisuuteen nojaava peruste. Jo hyvinkin pieni ja vaarattomalta tuntuva esine, kuten esimerkiksi lastenvaunut, aiheuttaa palaessaan rappukäytävään hengenvaarallisen savupatsaan ja näin ollen estää turvallisen poistumisen kaikista rappukäytävän asunnoista.
Itsekin vanhempana olen hyvin perillä, miltä tuntuu kantaa ostoskasseja, pientä lasta, vaippoja ja muita epämääräisiä nyssäköitä rappukäytävästä kotiin ja samalla pitäisi vaunut saada joko sisälle ahtaaseen käytävään kodin sisäpuolelle tai ulkovälinevarastoon. Vähemmästäkin tätä taustaa vasten voi tuntua, että palotarkastaja nillittämässä vaunuista rappukäytävässä tuntuu, noh pikkumaiselta. MUTTA
Tavaran säilytystä rappukäytävässä ei kielletä ilkeydestä asukasta kohtaan
Palotarkastuksilla käydessäni hyvin suuri osa työstäni oli asioiden aukiselittämistä. Hyvänä esimerkkinä toimii juuri tämä lastenvaunut rappukäytävässä. Mikäli palotarakastajana ottaa kannan, että tämä on kiellettyä ja käskee vain poistamaan vaunut erilaisiin pykäliin vedoten, jää asiakkaalle varmasti kuva, miten sen nyt nätisti sanoisi, jäykkäselkäisestä virkamiehestä, joka pikkumaisuuttaan kieltää hyvin mitättömältä tuntuvan asian. Mutta mikäli haluaa, että asiakas ymmärtää, miksi vaunuja ei voi säilyttää rappukäytävässä, on syytä avata asiaa mahdollisemman kansantajuisesti ja ymmärrettävästi. Asiaa onkin kaikkein helpointa demonstroida esimerkillä. Niinpä kun avautui mahdollisuus kuvata purettavassa talossa, mitä oikeasti tapahtuu, kun vaunut sytytetään rappukäytävässä, tartuimme tilaisuuteen. Toivoisinkin, että tämän luettuasi katsoisit videon, jossa vaunut poltetaan käytävässä. Tämän jälkeen tuskin jää epäselväksi, miksi vaunuja ei rappukäytävässä voi säilyttää.
Hyvällä suunnittelulla apua säilytysongelmaan
Yksi tapa, miten esimerkiksi vaunujen säilytykseen liittyviä ongelmia voidaan ratkaista, on suunnittelu. Onkin harmittavaa, että rappukäytävien säilytysongelmat jäävät asukkaan harmiksi, kun koko ongelma olisi helposti voitu ratkaista jo suunnitteluvaiheessa suunnittelemalla asuintaloon kunnolliset asukkaan tarpeisiin oikein mitoitetut ja palo-osastoidut säilytystilat. Tämä onkin yksi palotarkastuksilla esiin tuleva ongelma niin julkisissa rakennuksissa kuin asuintaloissa. Säilytystilan puute ajaa ihmiset säilyttämään tavaraa sellaisissa paikoissa, missä ne aiheuttavat ongelmia, joihin palotarkastaja sitten tarkastuksella joutuu puuttumaan.
Tällä kertaa blogia kirjoittaa palotarkastajamme Jarkko Jääskeläinen, joka tällä hetkellä toimii koulutussuunnitelijan sijaisena.

Terveisin, Jarkko
”Toimin palotarkastajana Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ja täytyy sanoa, että työ on erittäin mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Saa tutustua joka päivä uusiin asioihin ja ihmisiin. Olen joskus puolipakolla pohjoisesta Turkuun siirtynyt savolainen. Harrastuksia olisi enemmän kuin aikaa niitä toteuttaa. Tärkeimpinä mainittakoon rintamamiestalon ikuisuusremontti, VPK-toiminta ja kaikenlainen eräjormailu. Lomalla monesti löytää itsensä jostain metsiköstä joko kahden lapseni kanssa tai itsekseen. Tee-se-itse-henkisyys vahvasti läsnä kaikessa tekemisessä. Pihassa onkin monenlaista keskeneräistä projektia ja ”melkein” valmista viritelmää.”