Löytääkö apu luoksesi?

Oli synkkä ja myrskyinen yö. Puut taivuttelivat varsiaan kadun ylle kuin sanoen, etteivät ne halunneet vieraita. Katulamppujen valot kävivät taistelua märän asfaltin kanssa, joka ahneesti koetti imeä kaiken lamppujen suoman valon. Yhtäkkiä kiistan halkoi ambulanssin kimeä ujellus ja valon ja pimeyden sodan keskelle ilmestyi sinisiä valoja. Ujellus ja välke menivät menojaan. Tai eivät sittenkään. Pian ne palasivat takaisin, hidastivat ja lähtivät ryömimään eteenpäin. Sitten ne yhtäkkiä pysähtyivät ja ambulanssi ajoi tien laidalla seisovan talon pihaan. Myrskyn ulinaa lukuun ottamatta hiljaisuus palasi tielle.

Jokainen meistä voinee kuvitella tuon yön hiljentämän tien, Suomesta niitä löytyy loputtomiin. Kuten myös tien vierellä tönöttäviä taloja, ihmisten koteja. Joskus koteihin tarvitaan poliisin, pelastuksen tai ensihoidon ammattiapua. Joskus avun tarpeella on todellinen kiire ja silloin jokainen sekunti voi ihan oikeasti olla se ratkaiseva tekijä elämän ja kuoleman välillä. Klisee tai ei. Ja silloin soisi, ettei yksikään apua tarvitseva joutuisi odottamaan apuaan siksi, että apu ei löydä kohteeseen.

Oikeanalaisen avun saapumiseen vaikuttavat luonnollisesti monet tekijät. Näistä yksi on osoitemerkinnät. Niiden avulla apua tarvitseva löytyy. On äärimmäisen helpottavaa omaiselle katsoa ikkunasta, kun ambulanssi saapuu pimeydestä ja apu on paikalla aivan tuossa tuokiossa. Voi vain kuvitella, miltä se tuntuu, kun ambulanssi ajaakin ohi. Kyseisessä tarinassa talon numero oli tien vieressä pienellä siten, että se näkyi ainoastaan toisesta suunnasta tullessa. Ilman valoa sitä ei olisi näkynyt ollenkaan. Potilaan tavoitettuamme ja tutkittuamme saatoimme onneksi todeta, että käynti omalla terveyskeskuksella päivä- ja arkiaikaan riittää.

Vaillinaisiin osoitemerkintöihin törmää joka työvuorossa, joskus useammankin kerran. Seuraavassa olen listannut muutaman esimerkin, joiden pohjalta jokainen voi käydä omalta osaltaan huolehtimassa, että hädän hetkellä apu saapuu nopeasti paikalle.

 • Kasvanut pensasaita tai puu peittää merkinnän
 • Lumi painaa puunoksan merkinnän eteen
 • Valo merkistä, joka kertoo talon numeron/rapun kirjaimen, on palanut
 • Tarra/merkintä, joka kertoo talon numeron/rapun kirjaimen, on rapistunut, eikä enää luettavissa
 • Uudisrakennus, jossa ei vielä merkintää tai se on unohtunut
 • Merkintä on niin pitkällä sisäpihalla, ettei sitä näe ajotieltä
 • Merkintä on niin pienellä, ettei sitä näe.
 • Merkintä on postilaatikossa ja vuosien saatossa haalistunut
 • On unohdettu korjata/lisätä/siirtää näkyvään paikkaan
 • Ilkivallan seurauksena merkintä on hajotettu tai poistettu
 • Tietyön, piha-, julkisivu- ym. remontin takia merkintä on peitetty, eikä uutta/tilapäistä ole laitettu
 • Kerrostalojen olet tässä -taulu puuttuu tai on puutteellinen
 • Maaseudulla pienemmät tiet haarautuvat kahdeksi samanlaiseksi tieksi, eikä kumpaakaan ole merkitty
 • Kesämökki/vapaa-ajanasunto on unohtunut merkitä

Monet vanhukset asuvat omakotitaloissa eivätkä enää käy ulkona. Tällöin talossa käyvät omaiset, kotihoito ja ystävät ovat avainasemassa. Kerrostalon merkinnät hoitaa joku muu eikä niitä itse tarvitse, joten niitä ei tule tarkasteltua. Roskienvientireissulla tai koiran kanssa iltalenkillä merkinnät voi käydä läpi ja miettiä, löytääkö apu paikalle nopeammin nykyisillä merkinnöillä vai meneekö aikaa enemmän. Kun menet seuraavan kerran kylään, oli talo millainen tahansa, huomioi, löytäisitkö perille tietämättä reittiä jo etukäteen. Se, että merkintä näkyi viisi vuotta sitten tai että se näkyy hyvin valoisaan aikaan, ei tee siitä riittävää eikä turvallisuutta lisäävää. Osoitemerkinnät ovat niitä asioita, joihin voimme jokainen vaikuttaa ja joilla voimme vähentää sitä aikaa, mikä kuluu hätäkeskuksen vastaanottamasta ilmoituksesta siihen, että apu on tarvitsijan luona.

Verkkosivuiltamme lisää tietoa osoitemerkinnöistä:

Hyviä perille löytämisiä, Maarit

 

 

Tutustu Maaritiin!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.