Löytääkö apu perille?

Mitä asioita pitää huomioida, jos tarvitset viranomaisten apua. Löytääkö perille helposti, entä pääseekö sisälle? Huomioithan nämä myös esimerkiksi kesämökillä ollessasi!

Kuva: Esko Keski-oja

Kun soitat hätänumeroon 112, tiedätkö miten tarvitsemasi apu pääsee perille? Onko osoitteesi selkeästi merkitty? Onko osoitteesi uusi, juuri rakennettu talo vai jo vanhempi, jossa merkinnät ovat kuluneet? Hyvä, jos osoite- ja talomerkinnät ovat kunnossa, mutta jos huomaat puutteita, ilmoita asiasta esimerkiksi taloyhtiössä isännöitsijälle. Monesti esimerkiksi uudet talot, joihin on jo muutettu, ovat vielä piha-alueelta tai merkinnöiltään hieman kesken. Tällöin kannattaa jo puhelimessa antaa selkeät ohjeistukset, mitä kautta alaoven tai asunnon ovelle pääsee. Vanhoissa asunnoissa taas talojen numerointi tai rappujen merkinnät saattavat olla huonosti näkyvillä.

Mikäli asut kerrostalossa, niin tiedätkö toimiiko ovisummeri tai ovikoodi vuorokauden ympäri? Harvoin näin nimittäin on. Monet eivät tiedä, että taloon pääsee ilta- ja yöaikaan vain avaimella. Ensihoidossa törmätään usein ongelmaan, jossa potilas ei pääse alaovelle, eikä ole ketään muuta, joka oven tulisi avaamaan. Monet ajattelevat ovikoodin toimivan ympäri vuorokauden, vaikka näin ei ole. Selvitä siis oman talosi koodin tai summerin käytettävyys!

Mikäli taloon sisälle ei päästä jonkun talossa asuvan toimesta, eikä ovikoodi tai -summeri toimi, niin soitamme huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiöstä ovi tullaan avaamaan, mutta siinä menee toki aikaa odotellessa. Mikäli esimerkiksi ensihoidossa arvioimme, että potilas tarvitsee kiireellistä hoitoa, pyydämme tietysti pelastuspuolelta apua kiireelliseen oven avaukseen. Joskus on tullut myös esille, että potilas luulee ensihoidon saavan avaimen putkilukosta. Ensihoidolla ei ole kuitenkaan pääsyä minkään talon avaimiin, joten sisäänpääsy ratkaistaan aina kyseisessä tilanteessa paikan päällä.

Huomioithan myös, että huoltoyhtiön numero löytyisi tarralla alaovesta. Monessa kerrostalossa näin onkin, joten saamme tiedon heti. Osassa numero lukee kuitenkin hyvin pienellä rappukäytävän taululla, jonne on erittäin vaikea nähdä oven ulkopuolelta. Mikäli huomaat tällaisen tilanteen, huomauta asiasta taloyhtiössä, jotta numero saataisiin näkyvälle paikalle. Huollon numero kannattaa ottaa talteen myös omaan puhelimeen, jolloin voit itse yrittää soittaa oven avauksen jo valmiiksi, jos tiedät ettet pääse alaovea tai asunnon ovea itse avaamaan.

Kukaan meistä ei voi tietää milloin avun tarve sattuu omalle kohdalle, joten avun saaminen perille kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi. Avunsaanti hidastuu huomattavasti, jos joudumme etsimään kauan oikeaa osoitetta, talon numeroa, rapun kirjainta tai sisälle pääsyä. Tarkastathan nämä, vaikket juuri nyt ajattelisikaan, että itse tarvitset joskus viranomaisen apua. Sitä voi yhtä hyvin tarvita naapurisi, joka ei tätä asiaa huomaa ajatellakaan!

Terveisin, Sohvi

Terveisin, Sohvi

 

Aurinkoista ja turvallista kesää!

Tutustu Sofiaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*