Markbränderna sysselsätter räddningsverket

Varning för skogsbrand och varning för gräsbrand utfärdas i Finland, då brandrisken i naturen är särskilt stor på grund av torka. Då varningarna utfärdats är i allmänhet all form av öppen eld förbjuden i skog och mark på de berörda områdena. Oberoende av eldningsförbud, varningar och prognoser för risknivån är det den som tänder och övervakar en eld som har ansvaret för att elden inte sprider sig. Fuktförhållandena kan variera lokalt, till exempel på grund av regnskurar som lämnat vissa områden torrare än andra. Också då brandfaran inte är särskilt stor kan oförsiktig hantering av eld leda till eldsvåda. I Finland utfärdas skogsbrandsvarning av Meteorologiska institutet. Varningen utfärdas länsvis, utom i Lappland, där varningen också kan utfärdas kommunvis. Tiden då varningar utfärdas sträcker sig normalt från början av maj till slutet av september. Varning för gräsbrand utfärdas vid behov från april till maj. Varningarna förmedlas i samband med väderprognoserna.

maastopalo1_1600

Handen på hjärtat! Vem har inte hört det här tidigare? Finns det faktiskt ännu sådan personer i dagens digitaliserade samhälle som inte nås av nyheter, väderleksprognoser eller i övrigt av myndigheternas meddelanden och varningar? Tydligen finns det eftersom vi i Egentliga Finland, trots utfärdade varningar, under våren haft över 100 markbränder varav så gott som alla börjat på grund av ovarsam hantering av öppen eld. Enbart under maj månad har vi haft 50 markbränder, och då är vi bara halvvägs inne i månaden.

Som jag ser det kan det finnas två orsaker till detta. Den ena är att vi som myndigheter på något sätt har misslyckats i vår kommunikation. Vi har kanske meddelat för lite, använt oss av fel kanaler eller kanske varit otydliga i våra meddelanden. Den andra tänkbara orsaken är mottagarnas inställning och attityder till myndigheternas varningar och meddelanden samt bristande respekt för egen och andras egendom. Jag önskar verkligen att så inte är fallet.

Jag lovar att vi på räddningsverket kommer att göra allt för att förbättra vår säkerhetskommunikation och på det viset bidra till ett tryggare samhälle. Lova Du också att ta till dig informationen och att följa givna instruktioner och råd.

Mera information om uppgörande av öppen eld hittar du på vår hemsida: http://www.vspelastus.fi/sv

Trevlig fortsättning på våren!

Hälsningar, Tobbe

Hälsningar, Tobbe

 

 

Träffa Tobbe!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.