Mikä palomiesten eläkeikä on?

Sama kuin suurimmalla osalla muillakin. 1989 palomiesten eläkeikä nostettiin 55 vuodesta 63-65 vuoteen. Nostoa on tehty portaittain ja nyt ollaan tilanteessa, että laitoksilla vietetään 60-vuotissyntymäpäiviä.

eläke_kättely

Palomiesten eläkeikä nostettiin 1980-luvun lopulla 55 vuodesta 63-65 vuoteen.

Palomiehen päivittäisessä rutiinityössä tarvitaan harvoin maksimaalista suorituskykyä, eikä kroppaa tarvitse usein laittaa äärirajoille. Joskus kuitenkin tulee niitä vaativia tilanteita mm. savusukellus tai katolle tehtävän savunpoistoaukon sahaaminen. Näissä tehtävissä pitää olla monipuolisesti hyvässä kunnossa ja esimerkiksi tasapainon merkitys korostuu. Monet työtoverini valittavat, miten alkaa tulla epävarmemmaksi ja hitaammaksi esimerkiksi kattotyöskentelyssä, kun alkaa olla 50 vuotta mittarissa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella palomiehet jaotellaan kolmeen ”lokeroon” työkyvyn perusteella. Vihreitä miehiä ovat savusukelluskelpoiset miehet, jotka voivat tehdä mitä tahansa operatiivisen puolen työtehtävää, mihin koulutus riittää. Keltaiset miehet ovat lievästi työrajoitteisia esimerkiksi jonkin vamman takia. He toimivat hieman kevyemmissä tehtävissä, esim. sammutusauton kuljettajana. Punaisen lokeron miehillä on jokin vakavampi vamma, joka estää toimimisen monissa operatiivisissa tehtävissä. Heidän työtehtäviään ovat tankkiauton kuljettaminen tai toimiminen päivystävän palomestarin kuljettajana. Pelastuslaitoksen viestikeskuksessa on myös yksi vakituinen paikka operatiiviseen toimintaan kykenemättömälle palomiehelle.

Palomiehillä on vuosittaiset kuntotestit, joihin kuuluu aerobisen kunnon lisäksi lihaskuntotestit. Vihreään laatikkoon pääseminen edellyttää kuntotestien läpäisyä. Jos testeissä on ongelmia, tehdään päätökset keltaiseen tai punaiseen ruutuun siirtymisestä yhdessä työpaikkalääkärin kanssa.

Savusukellukseen kykenemättömien miesten työtehtävistä ei ole mitään valtakunnallista ohjeistusta ja käytännöt laitosten välillä ovat kirjavia. Varsinais-Suomessa asia on hoidettu hyvin ja niitä ”muita tehtäviä” on pystytty järjestämään järkevästi. Henkilöstön keski-ikä kuitenkin nousee koko ajan ja sen mukana työrajoitteisten määrä kasvaa. Onneksi myös lääketiede menee kovaa vauhtia eteenpäin ja mahdollistaa esim. töihin paluun tekopolvinivelen kanssa.

Terveisin, Otto

Terveisin, Otto

 

Tutustu Ottoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.