Miksi ambulanssi ei aina kuljeta potilasta sairaalaan?

Sairaankuljetushan on sitä, että otetaan sairas kyytiin ja kuljetetaan sairaalaan – vai onko? Sairaankuljetuksena edelleen tunnettu toimiala on viralliselta nimeltään ensihoidon palveluyksikkö. Tämä tarkoittaa sitä, että ambulanssin saapuessa potilaan luokse, ambulanssin henkilökunta tekee potilaastaan tilanarvion. Mikäli potilas ei tarvitse ambulanssikuljetusta, ambulanssi ei kuljeta potilasta. Ajoittain tässä on näkemyseroja ensihoitajien ja hätäkeskukseen soittaneiden henkilöiden välillä ja usein juuri ensimmäisessä lauseessa mainitusta syystä.

Meiltä saatetaan kysyä, miksemme kuljeta, vaikka olemme menossa sairaalaan päin. Ambulansseja on rajoitettu määrä ja joku, joka tarvitsee ambulanssin mukanaan tuomaa välineistöä, saattaa olla hädässä juuri silloin, kun me kuljetamme potilasta, joka toki tarvitsee sairaanhoitoa, mutta ei ambulanssia. Tätä potilas tulee harvoin ajatelleeksi. Potilaan tehtävä ei tokikaan ole huolehtia ambulanssien riittävyydestä tai toisen potilaan hoitoon pääsemisestä, mutta ajoittain toivomme ymmärrystä sen suhteen, että ambulanssi ei ole enää pelkästään sairaankuljetusauto, vaan hyvin varusteltu ensihoitoyksikkö. Ja tämän kaluston toivoisimme saavamme pitää varattuna niille, jotka ilman sitä saattavat jopa menehtyä.

ambulanssi

Ensihoitaja ei koskaan jätä potilasta heitteille tai kuljettamatta vain siksi, ettei halua sitä tehdä. Ensihoitajan ammatinkuvaan kuuluu tehdä potilaasta tilanarvio. Jos tullaan siihen lopputulokseen, ettei kuljetusta tarvita, ensihoitajan tulee myös informoida potilasta vaihtoehdoista ja yhdessä mahdollisuuksien rajoissa etsitään kaikkia osapuolia miellyttävä ratkaisu. Hoitoa ei potilaalta evätä koskaan, se kuuluu jo potilaan perusoikeuksiinkin.

Ambulanssin henkilökunta saattaa siis joutua joskus tuottamaan potilaalle ja tämän läheisille pettymyksen, kun heidän toiveensa ja ensihoitajien näkemys kuljetuksen tarpeesta eivät kohtaa. Tästä olemme pahoillamme, mutta vakuutamme, että teemme sen kaikkien meidän parhaaksi. Näin toimiessamme kohdennamme resurssit sinne, missä niitä kipeimmin tarvitaan. Kiitos ymmärryksestäsi ja yhteistyöstäsi 🙂

Terveisin, Maarit

Terveisin, Maarit

 

 

 

 

Tutustu Maaritiin

 

11 thoughts on “Miksi ambulanssi ei aina kuljeta potilasta sairaalaan?

 1. Ystäväni tilasi ambulanssin(kulku vaikeaa,rollaattorilla) hengitysvaikeuksien takia,eivät ottaneet kyytiin, koska soitettuaan lääkärillekäskivät mennä maanantaina terveyskeskukseen.Tämä tapahtui siis lauantaina. Ystäväni meni viikonlopun aikana päivystykseen,jossa todettiin ettei olis tarvinnut enää maanantaina tulla, otettiin sisälle välittömästi ja putki kylkeen,keuhkot täynnä nestettä. Siltä reissulta ei sitten enää kotiuduttukaan. Olisiko ollut kuitenkin syytä ottaa kyytiin ihminen jonka hengitys silmiinnähden hankalaa ja kuulosti siltä kuin hyrrä olisi ollut sisällä???

  • Hei Päivi, ja kiitos viestistä. Potilaan kuljettamatta jättäminen tulee aina perustua huolelliseen tutkimiseen ja haastatteluun. Usein on syytä myös konsultoida päivystävää lääkäriä. Neuvoisinkin ottamaan tarvittaessa yhteyttä potilasasiamieheen ja pyytämään tarkempaa selvitystä asiasta. – Mauri/ensihoito

   • En koe aiheelliseksi tutkia asiaa, ystäväni menehtyi pari viikkoa tapahtuneen jälkeen eikä tuo häntä takaisin.

 2. Isäni menetti tajuntansa ja soitin ambulanssin paikalle ja itse ihmettelin kun isääni ei viety ambulanssilla sairaalaan vaan käskettiin itse ajamaan keskussairaalaan. Äitini oli myös isäni kyydissä, joten kielsin isääni ajamasta ja vein isäni sairaalaan. Isäni kuoli 6 tuntia tapahtuman jälkeen. Itseäni on vaivannut kyseinen toiminta ja ihmetellyt kuinka tajunnan menettänyt ihminen käsketään ajamaan autoa..Onko toiminta ollut asianmukaista?

  • Kiitos kysymyksestäsi. Toiminnan asianmukaisuuden arviointi vaatii potilasasiakirjojen tutkimisen ja analyysin. Koska potilastiedot ovat salassapidettäviä, on niiden kommentointi valitettavasti mahdotonta. Ohjaisinkin teitä ottamaan yhteyttä potilasasiamieheen tai ensihoidon vastuulääkäriin, joiden kautta on mahdollista saada tarkempi selvitys tapahtuneesta. – Mauri/ensihoito

 3. Arvokasta työtä tekevät ambulanssi-ihmiset.Yksi asia kuitenkin kummastutti kun olin valmentamani joukkueen kanssa jalkapallopelissä. Yhdellä 13v. pojalla murtui ranne pelissä. Tilasimme ambulanssin jota odotimme 20min. Ambulanssi saapui paikalle kahden nuorehkon naisen toimesta. Heillä ei ollut kuitenkaan lääkkeenanto-oikeutta. Ranne oli poissa paikoiltaan mutta onneksi valmennustiimissä oli kaksi varttuneeempaa ambulanssikuljettajaa, jotka saivat ranteen takaisin paikoilleen. Juniorilla oli kovat kivut ilman lääkitystä. Jouduimme odottamaan toista ambulanssia joiden työntekijöillä oli lääkkeenanto-oikeus. Tähän toimintaan kului aikaa n.50 min. Siirto sairaalaan alkoi vasta toisella ambulanssilla. En ihmettele jos sairaanhoitomaksut ovat nousseet. En ymmärrä miksi on ambulansseja joiden työntekijät eivät saa edes lääkitä potilasta.

  • Sairaanhoitopiirin palvelutaso määrittelee myös yksiköiden ”tason”. Kaikki yksiköt eivät siis toimi hoitotasolla, jolla lääkkeitä käytetään. Tämä on kustannuskysymys, sillä rahat ovat tiukoilla myös ambulanssien osalta (sairaanhoitaja=lääkeoikeus=sairaanhoitajan palkka). Siksi alueella on mainitsemiasi tukiyksiköitä, joilla lääkkeenanto-oikeus. – Mauri/ensihoito

 4. Minun lähipiiriissäni on kokemus jossa voidaan ensihoitajien ammatti taitoa ihmetellä ??
  siskon tyttöni on sairastanut 1 -luokan diabetesta pienestä lapsesta asti,
  Poikaystävä soitti Martinlaaksosta ambulanssin kun tytön vatsakivut yltyivät kestämättömiksi ambulanssi tuli ja kehottivat tyttöä oksentamaan !! ja tietenkin paras ohje kaikkiin vaivoihin ota buranaa!!!
  seuraavana päivänä kipujen jatkuessa he menivät päivystykseen jossa kiireellisesti tyttö ohjattiin tiputukseen hänellä todettiin munuaistulehdus!!

  joten hieman ihmettelen ensihoitajien ammattitaitoa!!!

  • Kiitos Kirsi viestistäsi. Potilas tulee aina tutkia ja haastatella huolellisesti, ennen kuin päätös kuljettamatta jättämisestä voidaan tehdä. Usein on tarpeen myös konsultoida päivystävää lääkäriä. Potilasasiamiehltä voikin pyytää tarvittaessa tarkemman selvityksen tapahtuneesta. – Mauri/ensihoito

 5. Ymmärrättehän te ihmiset, että yksittäistapaustenne esittely täällä on melkoisen turhaa. Niiden käsittelyyn ei saada kuin yksipuolinen yleensä lääketieteeseen tai ensihoitoon perehtymättömän sivullisen subjektiivinen kertomus.

  Salassapitosäännösten yms. vuoksi sen paremmin lääketieteellisiä faktoja kuin muitakaan ”toisen osapuolen” versiota tilannekuvauksesta ei voida saada.
  Lisäksi tämäkin kirjoitus on tarkoitettu taustoittamaan asiaa yleisellä tasolla, eikä se tietenkään pysty sellaisenaan vastaamaan joka ikiseen yksittäiseen potilastapaukseen. Jos siis mielestänne homma on mennyt pieleen, niin ottakaa yhteys kirjoittajan mainitsemiin tahoihin asian selvittämiseksi. Virheitäkin ilman muuta sattuu, ja niiden selvittäminen on äärettömän tärkeää. Se pitää kuitenkin hoitaa oikeaa reittiä, jotta jotain tapahtuu. Niiden ruotiminen täällä on melko hedelmätöntä.

  Lisäksi huomioikaa se tosiasia, että kuljettamispäätös on tehtävä aina SEN HETKISEN tilanteen ja saatavien tietojen perusteella. Se, että myöhemmin paljastuu, että asiassa olikin kyse jostain muusta paikanpäällä saatavien tietojen avulla selvittämättömästä, tai että tilanne paheni myöhemmin, ei tarkoita, että alkuperäinen päätös oli väärä. Jos tilanne pahenee tai ei parane, tulee toki asian suhteen tehdä uusi päätös: joko tehdä uusi hätäilmoitus, tai tilanteen saliessa hakeutua itse hoitoon.

  Sen sijaan ihan kaikkia ei voida ”ihan vain varmuuden vuoksi” kuljettaa sairaalaan sen varalta, että josko siellä nyt kuitenkin piilossa olisi jotain, tai jos vaikka tilanne tuntien tai päivien sisällä pahenee. Ottaen huomioon, että jo nykyisellään hätäkeskuksen tehdessä ensimmäisen riskinarvion ja ensihoitajien toisen, useampi kymmenen prosenttia potilaista ei kulje ambulanssilla, ei sellaiseen ralliin riittäisi mikään ambulanssien määrä eikä mikään määrä sairaaloita pystyisi käsittelemään sellaista potilasvirtaa.

  Siispä päätös, jonka mukaan juuri sillä hetkellä ei tarvitse lähteä ambulanssilla sairaalaan, mutta myöhemmin on osoittautunut, että että lääkärihoitoa tarvitaan, ei tarkoita, että päätös olisi ollut väärä. Vastuuta tilanteen jatkoseurannasta ja tarvittaessa uudesta päätöksestä jää potilaalle ja läheisille itselleen. Tämä nyt vain on kylmä fakta, jonka sanelee ihan se lukema, joka verovaroista tähän toimintaan ohjataan.

  Terveisin entinen kyytimies toiselta alueelta.

 6. Hei !
  Itseltäni on mennyt luottamus sekä 112:n että ambulanssikuljetusten työntekijöiden ammattitaitoon ja etiikkaan.
  Mieheni on 77 vuotias pyörätuolipotilas, gystofix, sydänvaivoja, diabetes jne. Hänelle on jouduttu tilaamaan useamman kerran ambulanssi ”vaihtelevalla” menestyksellä. Jos 112:een soittaessaan sanoo tietävänsä, että potilaalla on verenmyrkytyksen oireet, sieltä saa erittäin närkästyneen vastaanoton.
  Ambulanssia ei ekasoiton jälkeen ole edes lähetetty, naapurin toisen ja kolmannen soiton jälkeen lähettiin vasta.
  Ambulanssihenkilökunta voi olla pihasssa yli kaksi tuntia, mutta potilasta ei kuljeteta sairaalaan. Soitto keskussairaalan lääkärille vahvistaa asian, ei tarvita kuljetusta (väärät ensitiedot, kristallipallo?). Ambulanssin kuljettajan mukaan heillä ei ole tarjota muuta kuin kuljetus (?) joten sen voi hoitaa muutkin. Ilmoitin lähteväni itse ajamaan jos mieheni nostetaan autoon. Hän ei siinä vaiheessa enää pysynyt istuallaan.
  Toinen amnulanssimiehistä sanai tilaavansa itse paaritaksin ja jäivät odottamaan sen tuloa.
  Lähete sairaalaa varten kertoi tulosyyksi kuumeen, jota ei ollut apua soitettaessa. Syy oli horkka ilman kuumetta, joka liittyy verenmyrkytykseen.
  Tähän tapaan on menty eri variaatioin useammin kuin kerran.
  Enää en soita 112:een vaan lähden itse, naapurin avustuksella viemään mieheni sairaalaan kun on tarvis.
  Nämä kommentointimahdollisuudet ovat kiukun ilmaisupaikkoja, jokainen tietää valitusmenettelyt jne. joista ei juuri apua ole.
  Anne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.