”Millaisia työvuoroja te palomiehet teette?”

Palomiehiltä kysytään usein työvuoroista, ja siihen asiaan tulee nyt hiukan valaistusta. Palomiehet tekevät melkein koko Suomessa 24h vuoroja ja jokaisen vuoron jälkeen on kolme vapaapäivää, joten paloasemaa pyöritetään neljän vuoron voimin. Työvuoro alkaa ja loppuu aamukahdeksalta. Vuoro aloitetaan kokoontumisella kalustohalliin, aamuapelliin. Paloesimies tarkistaa, että paikalla on oikea määrä miehiä ja suoritetaan työkoneiden arvonta. Hän käy myös läpi tulevan työvuoron ohjelman, jos luvassa on harjoituksia, valistuksia tai vaikkapa tutustumisia erityiskohteisiin. Turun keskuspaloasemalla on sammutusauto, säiliöauto sekä puomitikasauto. Monella muulla asemalla on tallissa vain sammutusauto eli ”hööki”. Myös kaksi palomestaria päivystää virka-aikaan Eerikinkadulla. Omat haalarit viedään omalle paikalle auton viereen, tehdään latinki valmiiksi, eli saappaat ovat valmiina kiinni haalarien alaosassa. Paineilmalaitteesta tarkistetaan pullopaine ja tehdään nopea tsekkaus, että tarvittavat työkalut ovat totutuilla paikoillaan.

Melkein joka viikonpäivälle on varattu jonkin auton viikkotarkastus. Auton varusteet käydään läpi listan avulla ja tarkistetaan kaiken olevan kunnossa. Kerran viikossa pestään kalustohallien lattiat, eli jos lauantaiaamupäivällä kulkee paloaseman ohi, ei tarvitse ihmetellä miksi kaikki paloautot ovat pihalla. Erilaisia työtehtäviä on lukuisia, joten harjoituksetkin vaihtelevat pintapelastuksesta ja sukellusharjoituksista korkeanpaikanpelastamiseen tai vaikka kolaripotilaan pelastamiseen autosta. Joskus voidaan istua luokassa ja käydä läpi kemikaalionnettomuudessa tehtäviä toimenpiteitä.

Työvuoron aikana palomiehet harjoittelevat mm. korkeanpaikanpelastamista.

Työvuoron aikana palomiehet harjoittelevat mm. korkeanpaikanpelastamista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palomiesten fyysinen kunto testataan joka vuosi, joten päiväohjelmaan kuuluu myös liikuntaa. Joka asemalla on jonkinlainen punttisali ja isommilla asemilla on tarpeeksi porukkaa vaikkapa sählyn pelaamiseen. Illalla saattaa olla hetki aikaa katsella telkkaria ja istuskella rauhassa. Ilta ja yö ovat varuillaoloaikaa, eli velvollisuuksiin kuuluu lähinnä hätäkeskuksen välittämien tehtävien hoitaminen. Koko työvuoron ajan kaikki yksiköt ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa, eli hälytyksen tullessa auton pitäisi lähteä tallista minuutin kuluessa ja pääsääntöisesti näin tapahtuukin. Lähtöä voi viivästyttää esimerkiksi outo osoite, jota joudutaan tarkistamaan kartalta, mutta tietokoneaikana tämäkin on harvinaista. Hälytykset menevät luonnollisesti kaiken muun edelle, eli joskus jää ruoka lautaselle tai lämmin kahvi kuppiin kun kaiuttimista kuuluu ”hälytysilmoitus!”.

Pelastuslaitoksilla on erilaiset käytännöt ensihoidon miehittämisessä. Joillakin pelastuslaitoksilla palomiehet ovat joka toisen vuoron ambulanssissa ja joka toisen paloautossa. Varsinais-Suomessa ensihoito hoituu ensihoitajien ja sairaankuljettajien voimin, mutta kyllä välillä palomiehetkin pääsevät toteuttamaan hoitoviettiään ambulanssiin.

Terveisin, Otto

Terveisin, Otto

 

 

 

 

Tutustu Ottoon

2 thoughts on “”Millaisia työvuoroja te palomiehet teette?”

  1. Kyllä tätä kirjoitusta lukiessa huomaa, miten paljon kaikenlaista palomiehen työpäivään mahtuu. Onko koskaan käynyt niin, että hälytys olisi tullut harjoituksen keskellä?

    • Kyllä niinkin on joskus käynyt, että keikalle on lähdetty suoraan harjoituksesta. Kovin yleistä tämä ei kuitenkaan ole. Joistain harjoituksista, esim korkeanpaikan- tai sukellusharjoituksesta on sen verran hidasta lähteä liikkeelle, että yksikön esimies voi pyytää hätäkeskusta hälyttämään seuraavaksi lähimmän yksikön paikalle. /Otto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.