Missä kunnossa tiilipiippusi mahtaa olla?

Mainoksessa tiilestä sanotaan, että ikuista karua kauneutta. Vaikka tiili kestääkin hyvin hormissa, niin yleensä muurauslaasti saattaa alkaa rapautua ja kulua pois. Syitä tähän hormin rapautumiseen ovat esimerkiksi savukaasuissa esiintyvät syövyttävät aineet, vesi ja pakkasen yhdistelmä. Saumalaastin kuluessa pois voi syntyä savuhormiin vuotoja ja lisäksi röpelöinen pinta heikentää vetoa.

Tämän rintamamiestalon savuhormeihin olisi hyvä tehdä kuntokartoitus

Tämän rintamamiestalon savuhormeihin olisi hyvä tehdä kuntokartoitus

Mikäli asut vanhemmassa talossa, voisi olla hyvä teettää hormin kuntokartoitus. Lakisääteisessä nuohouksessa ei pystytä havaitsemaan kuin se, mitä silmällä selkeästi on havaittavissa. Kartoituksessa hormi kuvataan ja tehdään tiiveyskoe. Tämän jälkeen valitaan tarkoitukseen soveltuva korjausmenetelmä, jos hormi on korjauksen tarpeessa.

Pinnoitus vai sisäputki?

Perussääntönä voidaan pitää, että puuta poltettaessa hormi pinnoitetaan tarkoitukseen soveltuvalla laastilla. Öljyä poltettaessa hormiin asennetaan haponkestävä sisäputki, joko jäykkä tai taipuisa.

Pinnoituksessa hormin koko ei muutu ja sileäpintainen pinnoitettu hormi parantaa myös vetoa. Siksi sitä käytetään yleensä hormeissa, joihin on liitetty puilla lämpiävä tulisija.

Öljyä poltettaessa hormiin tiivistyy kosteutta, joka rapauttaa piippua ja sitä kutsutaan happokastepisteeksi (rikkihappo). Putkitetussa hormissa savukaasut kulkevat haponkestävää putkea pitkin ulos eivätkä rapauta tiilihormia.

Savupiipun sadehattu parantaa myös vetoa ja suojaa tiilihormeja suoralta sadevedeltä ja lumelta. Öljykattilan hormin sisäputki kannattaa kuitenkin tuoda sadehatun läpi. Sadehattu pysyy parempana, eikä talvella öljyhormin kosteus muutu isoksi jääkimpaleeksi sadehatun alapintaan.

Uuden öljykattilan hyötysuhde on vanhaa parempi

Jos öljylämmitteisessä talossa mietitään uuden öljykattilan ostoa, pitää mielestäni samalla ottaa mukaan hormin putkitus. Uuden öljykattilan hyötysuhde on vanhaa parempi. Tästä syystä savuhormi on kylmempi, minkä takia tiivistyy enemmän kosteutta, joka rapauttaa piippua nopeasti ellei hormia putkiteta.

Tällaisessa putkittamattomassa öljykattilan hormissa, johon on asennettu uusi öljykattila, kosteus yleensä alkaa tunkeutua hormin ulkopintaan. Silloin rakennuksen sisällä sen havaitsee, kun tiilipiipun pintaan tulee ruskean väristä kosteutta (piippu hikoilee).

Ole valveutunut kuluttaja

Samalla tavalla, kuin monessa muussakin asiassa, muista kilpailuttaa myös hormien korjausfirmoja. Markkinoilla on aika laaja hintahaitari. Tarkkaa syytä tähän hintaeroon en tiedä. Tuskin korjaukseen käytettävät materiaalit poikkeavat toisistaan niin paljoa, että se yksin selittäisi hintaeron? Yhdessä esimerkkitapauksessa asiakas kilpailutti 6m tiilihormin pinnoituksen. Hän kysyi kolme tarjousta ja edullisin oli 1000€ ja kallein 3000€. Muista myös pyytää kirjallinen raportti hormin kunnostuksesta kuka teki, mitä teki ja milloin.

Totta on kuitenkin se, että on paljon tiilipiippuja, jotka oikeasti tarvitsevat kunnostusta. Kunnostus lisää piipun käyttöikää ja samalla se parantaa paloturvallisuutta. Lisätietoja hormin kunnostuksesta saa savupiippujen korjauksiin perehtyneiltä alan ammattilaisilta.

Lue myös vinkit tulisijan lämmittämiseen:

Terveisin, Eerik

Terveisin, Eerik

Tustustu Eerikiin!

 

1 thought on “Missä kunnossa tiilipiippusi mahtaa olla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.