Mitä kuuluu?

”Mitä kuuluu?” on kysymys, josta hämmentyy. Sitä kuulee kysyttävän liian harvoin, ja jos sitä kysytään, vastausta ei kuunnella. Miksi?

Yhteiskunnastamme on viimeisen vuosikymmenen aikana rakentunut suorituskeskeisempi, ja ihminen sekä yksilö meinaavat unohtua tässä kokonaisuudessa.

Mielenterveyden sairaudet ovat yhtä lailla sairauksia kuin mikä tahansa fyysinen sairaus. Niitä voi hoitaa, niitä voi lääkitä. Niiden kanssa ei ole yksin, apua ja vertaistukea on saatavilla. Niitä voi ennaltaehkäistä – kuten fyysisiäkin sairauksia – huolehtimalla itsestään ja jaksamisestaan. Mielenterveyden sairaudet saattavat myös liittyä fyysiseen sairauteen. Fyysisen kunnon heiketessä mielikin on herkästi matalalla. Vastaavasti mielenterveyden sairaus saattaa viedä voimat. Itsestä ei ehkä tule enää huolehdittua, ja seurauksena voi olla fyysinen sairaus. Ihminen on kokonaisvaltainen yksilö, joka tulee huomioida nimenomaan yksilönä – omine tarpeineen, vahvuuksineen ja heikkouksineen. Mielenterveydeltään sairastunutta ei tule pelätä – vaan tukea. Olla läsnä, kuunnella ja tarvittaessa ohjata avun piiriin. Rohkeasti. Viivyttelemättä.

Mielenterveysongelmista keskustellessa ihmiset huomioivat usein ääripäät – ne sairastuneet, jotka eivät saaneet apua ajoissa. Harvemmin myöskään ajatellaan, että sairastunut saattaa olla myös itselle hyvinkin läheinen ihminen – lapsi, puoliso, ystävä, työkaveri.

Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna teemalla ”Diagnoosina ihminen – sairauksista huolimatta”.

Mielenterveysviikolla haastan ihmiset kysymään läheisiltään tärkeän kysymyksen, kuuntelemaan vastauksen ja olemaan läsnä. Koska se hetki saattaa olla juuri se ratkaiseva.

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa ensihoidossa työskentelevä Ida Pennanen.

Terveisin, Ida

”Olen hitusen alle 30-vuotias turkulainen ensihoitaja, äiti pienelle koululaiselle ja päiväkotilaiselle sekä kahden kissavanhuksen palvelija. Valmistuin 2009 lähihoitajaksi suuntautuen ensihoitoon ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, astuin ensihoitaja AMK:n (kesällä yllättävänkin lämpöisiin) saappaisiin. Kenttätyön ja ihmisten kohtaamisen lisäksi työn kipinä on ensihoidon kehittäminen. Vapaa-aika kuluu luonnossa, kirjojen parissa ja palapelejä tehden”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.