Aikoinaan vanhempi palomies opetti minulle viisauden: ”Aina kun potilas viedään sairaalaan, pitää muistaa kolme kovaa koota: kengät, kelakortti ja kotiavain”. Tätä viisautta olen hyödyntänyt koko urani, vaikka listaan onkin tullut paljon muutakin muistettavaa. Tässä päivitettynä lista sairaalaan mukaan otettavista papereista ja tarvikkeista. Tämän kun painaa mieleen, niin sairaalareissu ja ensihoito sujuvat luontevasti.
Lääkelista
Yksi meitä ja erityisesti sairaalan lääkäreitä kiinnostava tieto on käytössä olevat lääkkeet. Tämän tiedon saaminen on tärkeää, ettei meidän tai sairaalan toteuttama lääkehoito ole yhteensopimaton käyttämiesi lääkkeiden kanssa. Usein näiden lääkitystietojen kaivaminen vaatii melkoista salapoliisintyötä, yhdistettynä valtavaan määrään pilleripurkkien kääntelyä ja reseptien selaamista. Tämä ei kuitenkaan johda parhaaseen lopputulokseen, sillä emme voi olla varmoja ovatko kaikki lääkkeet oikeasti käytössä vai ovatko purkit jääneet pyörimään lääkityksen jo loputtua. Siksi me toivommekin, että jokaisella olisi hyvä olla selkeä kotilääkityskortti. Se on kortti, johon on kirjattu kaikki käytetyt lääkkeet ja perussairaudet. Ja vaikka usein kuulemmekin potilaalta, että lääkkeet kyllä löytyvät sairaalan koneelta, niin tämä on valitettavasti osatotuus. Monella ihmisellä on käytössään suuri määrä lääkkeitä, joita on määrätty useista eri paikoista, eikä tieto kulje kovinkaan yksinkertaisesti näiden hoitopaikkojen välillä.
Helpoiten tämän kortin saa omalta hoitavalta lääkäriltä, kotiin lähtiessä sairaalasta tai kotihoidon asiakkaana kotihoidosta. Jos kuitenkaan korttia ei edellisistä paikoista saa tai ei ole tarvetta useille lääkärikäynneille, voi lääkelistan koostaa itse. Tähän löytyy monia hyviä työkaluja, joista mainittakoon vaikkapa lääketietokeskuksen ylläpitämä lääkekortti.fi. Tämä helppokäyttöinen selainpohjainen sovellus taltioi lääkkeet järkevään listaan ja vieläpä ilmaiseksi!
Ensihoidon paperit ja sydänfilmit
Toinen asia mistä olemme monesti kiinnostuneet, ovat mahdolliset vanhat sydänfilmit ja ensihoitokertomukset. Nämä paperit ensihoitoyksikkö jättää aina potilaan luo, jos ensihoitotehtävä ei johda kuljetukseen. Paperit olisikin hyvä säilyttää samassa paikassa lääkelistan kanssa, ja antaa aina ensihoitajille heidän tullessa kohteeseen. Näistä vanhoista papereista ensihoitajat saavat korvaamatonta tietoa potilaan edellisestä ensihoitoon johtaneesta tilanteesta ja sydänfilmiä voidaan verrata uuteen. Tällä varmistamme parhaan mahdollisen ja potilasturvallisen hoidon. Toisaalta iso kasa ensihoidon kertomuksia kertoo meille asioita, joista voimme vetää johtopäätöksiä. Monesti varsinkin vanhuksilla useat käynnit kielivät esimerkiksi ongelmasta kotona pärjäämisessä tai kohtauksittaisesta vaivasta, joka ei tule välttämättä esiin ensihoidon käynnillä. Vanhat laput siis voivat johtaa meidät oikeille jäljille ja siten mahdollistaa potilaalle parhaan mahdollisen avun.
Harvinaisemmat ja henkilökohtaiset lääkkeet
Sairaalasta kyllä saa lääkkeitä, jos niitä perussairauden hoitoon tarvitsee. On kuitenkin tiettyjä lääkkeitä, joita on vaikea sairaalasta löytää tai niiden hinta on niin kallis, etteivät kuulu peruslääkevalikoimaan ja siksi ne olisi hyvä ottaa mukaan kotoa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi erilaiset inhalaattorit (l. astmapiippu), insuliinit ja vaikkapa Parkinsonin taudin hoidossa käytettävät lääkkeet. Nämä mukaan ottamalla helpottuu sairaalan työ merkittävästi.
Kännykkä ja laturi
Nykypäivän ihminen on hukassa, jos ei ole tavoitettavissa, eikä kukaan muista numeroita enää ulkoa. Tämän vuoksi sairaalareissuun on hyvä ottaa oma kännykkä ja laturi. Sairaalassa voi nykyään omaa kännykkää käyttää (muutamaa osastoa lukuun ottamatta) ja näin saada yhteyden omaisiin. Kännykät kuitenkin syövät tuhottomasti akkua ja siksi laturikin kannattaa pakata mukaan. Ei kuitenkaan hätää jos laturi jää, useisiin malleihin latureita löytyy sairaalasta.
Hampaat, silmälasit ja muut apuvälineet
Jos tarvitset silmälaseja, sinulla on hammasproteesit tai tarvitse erilaisia yölastoja tai muita vastaavia erikoisempia apuvälineitä, on ne hyvä ottaa mukaan sairaalaan. Sama jos nukkuessasi tarvitse uniapneahoitoon käytettävää CPAP- tai BiPAP-konetta. Näitäkin sairaalasta löytyy, mutta helpompi on mennä omalla.
Kotiavain, kengät, kelakortti, kännykkä, lääkelista, lääkkeet, paperit ja proteesit
Nykyaikana tämä listaus siis saattaisi kulkea jotenkin näin: ”Sairaalan lähtiessä muista neljä koota, kaksi ällää ja pari peetä: kotiavain, kengät, kelakortti, kännykkä, lääkelista, lääkkeet, paperit ja proteesit.”
Nämä on hyvä pakkailla kiireettömissä tilanteissa ambulanssia odotellessa, niin meidän on sitten helppo lähteä potilaan kanssa sairaalaan, kunhan olemme utelumme udelleet ja hoitomme antaneet.

Terveisin, Harri