Mitä saa säilyttää ja tehdä autotallissa?

Kesän ja alkusyksyn aikana on tullut paljon toivomuksia, että pitäisi kirjoittaa selkeästi mitä autotallissa saa säilyttää ja tehdä. No koitanpas selittää asian mahdollisemman simppelisti ja selkokieltä käyttäen. No sehän onkin helppoa! Kun yleensä asioiden ja varsinkin eri pykälien selittäminen vaatii auki selittämistä ja pieniin yksityiskohtiin perehtymistä. Mutta jos haluaa saada tästä kirjoituksesta irti olennaisen ja skipata ns. ylimääräiset jorinat niin kannattaa lukaista vain punaisella kirjoitetut kohdat.

Mitä kaikkea autotallissa saa säilyttää?

Auton tai muun ajoneuvon lisäksi autotallissa voi säilyttää mm. ajoneuvon renkaita, perämoottoria, ruohonleikkuria, huoltoihin tarvittavia varaosia ja työkaluja sekä ulkoilu- ja liikuntavälineitä. (Kuvituskuva: Pixabay)

Eli ensin pitää muutama asia käydä läpi ns. selkokielellä. Autosuoja rakennetaan yleensä erilliseksi palo-osastoksi, jonka rakennusosat ovat EI60 luokkaa. E tarkoittaa tiiviyttä, I tarkoittaa eristävyyttä ja 60 tarkoittaa minuuttimäärää. Ja mitä sitten tarkoittaa koko EI60? Se tarkoittaa sitä, että tulipalon sattuessa rakenne, josta autosuoja on tehty, säilyttää tiiviytensä ja eristävyytensä 60 minuutin ajan.

Syy, miksi rakennus jaetaan palo-osastoihin, on palon ja savun leviämisen rajoittaminen, poistumisen turvaaminen, pelastus- ja sammutustöiden helpottaminen sekä omaisuusvahinkojen rajoittaminen tulipalotilanteessa. Syy, miksi autotalli on erillinen palo-osastonsa, on auto. Autosta ja auton säilyttämisestä asuintilojen läheisyydessä aiheutuu suurempi tulipaloriski kuin muusta tavanomaisesta elämisestä, joten myöskin auton säilytyspaikalle on asetettu rajoituksia.

Miksi sitten sillä on väliä mitä autotallissa säilyttää? Koska jos autotallissa on paljon palokuormaa, voi tulipalotilanteessa tilan osastointi pettää jolloin palon leviäminen nopeutuu ja sammuttaminen vaikeutuu. Palokuorma taas tarkoittaa kokonaislämpömäärä, joka vapautuu, kun tietyssä tilassa oleva aine palaa täydellisesti. Autotallissa laskennallinen palokuorma, jonka mukaan rakenteet on mitoitettu, on alle 600MJ/m² ja varastossa taas yli 1200 MJ/m². Tästä syystäkin autotalli on lähtökohtaisesti tarkoitettu vain moottoriajoneuvojen säilyttämistä varten eikä sovellu varastointitarkoitukseen.

Mitä autotallissa saa säilyttää?

  • Palavien nesteiden osalta autotallissa saa säilyttää bensiiniä (tai 
    muita helposti ja erittäin helposti syttyviä palavia nesteitä) 60 litraa ja dieseliä 200 litraa. (Tähän määrään ei lasketa auton omassa tankissa olevaa polttoainetta.)
  • Nestekaasua saa säilyttää enintään 25kg irtosäiliössä. (Lattian tason sijaitessa maanpinnan alapuolella on nestekaasun säilytys kielletty.)
  • Autotallissa saa säilyttää ajoneuvoja kuten autoa, mopoa, skootteria ja mönkijää, näiden renkaita, perämoottoria, ruohonleikkuria, huoltoihin tarvittavia varaosia ja työkaluja sekä ulkoilu- ja liikuntavälineitä.

Mitä autotallissa sitten saa tai ei saa tehdä?

  • Palavia nesteitä tai kaasuja ei saa käsitellä autotallissa. Eli tankkaukset ja muu käsittely ulkona.
  • Hitsausta ja muitakaan tulitöitä ei saa tehdä, vain ns. kylmähuoltotyöt sallittuja.

Siinä asia mahdollisimman simppelisti ja lyhyesti kerrottuna. Lisää kapulakieltä, leimahduspisteistä, määräyksistä ja muista autotalliin sekä säilytykseen liittyvistä asioista löytyy näistä linkeistä:

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa palotarkastajamme Jarkko Jääskeläinen.

Terveisin, Jarkko

”Aloitin vuoden alusta palotarkastajana Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ja täytyy sanoa, että työ on erittäin mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Saa tutustua joka päivä uusiin asioihin ja ihmisiin. Ikää mittarissa 37 on vuotta. Joskus puolipakolla pohjoisesta Turkuun siirtynyt savolainen. Harrastuksia olisi enemmän kuin aikaa niitä toteuttaa. Tärkeimpinä mainittakoon rintamamiestalon ikuisuusremontti, VPK-toiminta ja kaikenlainen eräjormailu. Lomalla monesti löytää itsensä jostain metsiköstä joko kahden lapseni kanssa tai itsekseen. Tee-se-itse henkisyys vahvasti läsnä kaikessa tekemisessä. Pihassa onkin monenlaista keskeneräistä projektia ja ”melkein” valmista viritelmää.”

2 thoughts on “Mitä saa säilyttää ja tehdä autotallissa?

  1. Onko autotallin lattiamateriaalin suhteen määräyksiä, eli voiko lattiamateriaali olla esim. kumimatto?

    • Hei, välitän sinulle palotarkastajamme vastauksen: ”Onko autotalli asunnon yhteydessä vai erillinen? Ollaanko rakentamassa autotalli vai lisäämässä kumimamattoa talliin? Nämä vaikuttavat vastaukseen. Mikäli halutaan listätä olemassa olevaan autotalliin lattiaa suojaavaa materiaalia niin ajourilla tälläinen sallitaan (Vähäisiä osia pinnoista voidaan verhota tarvikkeilla, jotka eivät täytä vaatimusta) jolloin katsotaan että autosuojan käyttötapa tulee säilyttää mikäli sisustusta muutetaan. Mikäli ollaan rakentamassa autotallia, on oikea taho pintamateriaalien luokituksesta vastaamaan rakennussuunnittelija tai vastaava mestari.” yt. Aino/viestintä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*