Mitä yleisötapahtumassa tekee paloviranomainen?

Sitä voi kukin mietiskellä, mutta jos nyt pari sanaa siitä kertoisin. Isommissa tapahtumissa prosessi alkaa jo noin 2 kuukautta tai joissain tapauksissa jopa 2 vuotta ennen tapahtumaa palaverilla, jossa keskustellaan mitä tarvitaan ja vaaditaan tapahtumalta.

Missä tapahtuma on? Onko lähellä jokin paloasema? Onko tapahtuma saaressa vai keskellä ei mitään? Kuinka paljon odotetaan yleisöä? Millainen on tapahtuman luonne? Näitä kysymyksiä ruvetaan ratkaisemaan aina parhaalla mahdollisella tavalla. Jos tapahtuma on kaukana ja vaikeassa paikassa, pitääkö paloauto sijoittaa tapahtuma-alueelle tai tarvitaanko paikalle myös ambulanssia varmistamaan.

festarit

Yli 200 osallistujan yleisötapahtuma vaatii aina pelastussuunnitelman, jonka on saavuttava pelastuslaitokselle 14 vuorokautta ennen tapahtumaa. Tämän jälkeen tapahtumaan tehdään vielä palotarkastus.

Kun nämä kysymykset on ratkaistu, jäämme odottamaan järjestäjältä pelastussuunnitelmaa, joka pitää laatia kun yleisö- tai osallistujamäärä on vähintään 200. Pelastussuunnitelman on saavuttava pelastuslaitokselle 14 vuorokautta ennen yleisötapahtumaa.

Kun pelastussuunnitelma saapuu, suunnitelma ohjautuu tapahtumiin erikoistuneiden palotarkastajien käsiin, joita pelastuslaitoksessamme on kuusi eri puolelta aluetta. Pelastussuunnitelma luetaan läpi ja siitä annetaan kommenttia, jos tarve niin vaatii. Suuriin tapahtumiin on lisäksi vielä laadittava ensiapusuunnitelma.

Kun suunnitelma on kunnossa, suoritetaan palotarkastus tapahtumaan. Palotarkastuksessa katsotaan, onko tapahtuma suunnitelmien mukainen. Lisäksi katsotaan turvallisuusjärjestelyt sekä esimerkiksi ovatko telttojen painot kunnossa, millainen lavarakenne on, onko sähköt asennettu asianmukaisesti tai miten poistuminen tapahtumasta tapahtuu. Lisäksi tarkistetaan pelastuslaitoksen toimintaedellytykset alueella sekä miten pelastustiet kulkevat, mistä ajetaan sisään, ovatko väylät kunnossa ja riittävän leveät.

Kun tapahtumaan tulee mukaan pyrotekniikka, siitä tulee erillinen ilmoitus ja ilmoituksen jälkeen tehdään pyrokatselmus, jossa katsotaan ovatko turvaetäisyydet riittävät ja ovatko tuotteet ilmoituksen mukaiset, onko esiintyjille tiedotettu pyroista lavalla ja miten esitys kulkee. Sama proseduuri käydään läpi tuliesiintyjien kanssa.

Lisäksi tehdään yhteistyötä toisten viranomaisten kanssa ja keskustellaan tapahtumasta. Tehtäviin kuuluu antaa myös toisille viranomaisille lausuntoja esimerkiksi ilotulitusnäytöksistä tai benjiehypyistä.

Myös yksityisten kuluttajien juhlissa ampumat ilotulitteet pitää ilmoittaa meille, ja tapahtumaryhmä käsittelee ja antaa luvan ilotulitteiden käyttöön.

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa palotarkastaja Hannu Rantanen.

Hannu

Terveisin, Hannu

”Olen työskennellyt palotarkastajana vuodesta 2007 Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella, jossa kuulun yleisötapahtumaryhmään. Työ on mielenkiintoista eikä samanlaista päivää juuri ole. Harrastuksiin kuuluu jääkiekon parissa pyöriminen ”nuijana” 🙂, BMX-racing sekä lasteni harrastusten parissa oleminen.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.