Mittaa, niin tiedät verenpaineesi

Lääkäri Harri Helajärvi tuo esiin Turkulainen-lehden haastattelussa 18.10.2017 sen, että olemme elämäntapojen uusavuttomia ja vieraantuneet omasta kehostamme. Katsomme mittarista, kuinka olemme nukkuneet.

Mittaaminen ei meitä pelasta, mutta ainakin yhdessä asiassa vain mittaamalla voi tietää. Kohonnut verenpaine on salakavala: se ei aiheuta tuntuvia oireita, mutta se rasittaa aivoja hellittämättä. Paine haurastuttaa ja rasvoittaa aivojen suonistoa. Kohonnut verenpaine onkin ylivoimaisesti tärkein hoidettavissa oleva riskitekijä, joka altistaa sekä aivoinfarktille että aivoverenvuodolle.

Jos verenpaineesi on kotona usein yli 135/85 mmHg, kerro siitä terveydenhoitajalle, työterveyshoitajalle tai lääkärille.

Joka kolmannella suomalaisella on kohonnut verenpaine ja 50 % yli 40-vuotiaista miehistä kuuluu riskiryhmään. 68 suomalaista sairastuu aivoverenkiertohäiriöön (AVH) joka päivä.

Aivoinfarktit ja aivoverenvuodot ilmenevät äkillisesti. Soitto numeroon 112, ambulanssikuljetus ja ripeä pääsy sairaalaan tutkittavaksi ja hoidettavaksi saattaa pelastaa aivosi ja elämäsi ‒ tai kanssakulkijasi.

Muista mitata paineet

Kohonnut verenpaine vahingoittaa aivoja, mutta onneksi sitä voidaan hoitaa. Siksi on tärkeää tietää, mitkä juuri sinun paineesi ovat. Milloin viimeksi olet mitannut verenpaineesi? Puhalsitko pölyt verenpainemittaristasi vai mittasiko lukusi terveydenhoitaja tai lääkäri? Jos näin ei ole käynyt vähään aikaan, tee jotain asialle. Kun tiedät lukusi, voit toimia sen mukaan. Jos verenpaineesi on kotona usein yli 135/85 mmHg, kerro siitä terveydenhoitajalle, työterveyshoitajalle tai lääkärille.

Viikolla 43 (23.‒29.10.) voit osallistua verenpaineen mittaustalkoisiin. Käytössäsi on lähes 300 verenpaineen mittauspistettä.

Löydät mittauspisteet osoitteesta:

Jos mittaat kotona, voit ilmoittaa mittausten lukumäärän. Tehdään yhdessä mittausennätys!

Samalta sivustolta löydät myös tietoa verenpaineesta, riskitestin sekä ohjeita verenpaineen kotimittaukseen. Aivoliiton sivuilta löydät paljon tietoa aivoverenkiertohäiriöistä (AVH) sekä niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

Aivoliiton sivut:

Mikä on sinun syysi estää aivoverenkiertohäiriö?

Harri Helajärven mukaan unohdamme helposti sen, mistä hyvinvoinnissa on oikeasti kysymys. Hän kiteyttää hyvinvoinnin neliapilaan, johon kuuluvat terveellinen ravinto, nautinnollinen liikunta, henkinen hyvinvointi, uni ja lepo sekä apilan vartena sosiaalinen verkosto.

Helajärvi korostaa positiivista itsekkyyttä ja uskallusta nähdä hyvinvoinnilleen tärkeät asiat ‒ sekä omat vahvuudet että heikkoudet. Peiliin pitää katsoa ja tunnistaa ne asiat tai arvot, jotka ovat itselle tärkeitä. Samalla asialla on World Stroke Organization eli Maailman AVH-järjestö, joka järjestää 29.10. teemapäivän aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisemiseksi. Tänä vuonna nostetaan esiin kysymys, mikä on sinun syysi estää aivoverenkiertohäiriö? Meistä jokaisella on tärkeinä pitämiämme asioita, miksi haluamme säilyttää terveytemme ja toimintakykymme.

Lokakuinen verenpainekampanja on Aivoliiton ja Korvaamaton kovalevy -hankkeen keino osallistua maailmalaajuiseen kampanjaan.

Kun tietää, mistä hyvinvoinnissa kiikastaa, voi tietoa alkaa soveltamaan elämään. Mitkä muutokset parantaisivat eniten vointiasi? Jo pienillä asioilla saa paljon aikaan. Tärkeinä asioina Harri Helajärvi nostaa sekä levon että liikunnan.

Aivojen terveyttä hoitavat hyvät elämäntavat: riittävä liikunta, vähäsuolainen ruoka, normaali paino ja tupakoimattomuus. Korvaamattomalla kovalevylläsi on kuitenkin erityisiä tarpeita. Aivosi haluavat nukkua, olla muiden seurassa ja oppia uusi asioita. Ne tarvitsevat hyvää ruokaa, värejä, elämyksiä, rutiineja ja yllätyksiä. Se, mikä tekee hyvää aivoillesi, tekee hyvää myös sinulle. Koska sinä olet aivosi.

Lokakuussa radiossa kuultu verenpainekampanjan mainos kertoo, että päivittäin aivoissamme on noin 70 000 ajatusta. Mainoksessa kysytään, monestako olet valmis luopumaan?

Jo pienillä asioilla saa paljon aikaan. Mittaa siis heti kotona tai tule verenpaineen mittauspaikalla.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Aivoliiton viestintäpäällikkö Päivi Seppä-Lassila.

Terveisin Päivi

”Pidän huolta aivoterveydestäni monipuolisilla vapaa-ajan harrastuksilla, joita ovat muun muassa lukeminen, vesiliikunta, valokuvaus, bloggaaminen ja monet kulttuuririennot.”

Päivin kuva: Jaana Kotamäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*