Mökkikausi alkaa olla kuumimmillaan. Moni on jo suunnannut mökille tai odottaa kesäloman
mökkirauhaa ja touhua. Matkaan lähtiessä on hyvä tarkastaa auton ensiapulaukun ja
varoituskolmion kunto. Mökillä touhutessa kannattaa vilkaista myös opasteet perille ja mökin numero. Näkyykö numero selkeästi tielle tai onko tieltä opastus mökille? Onko tienviitan tai seinän numero vielä selkeästi näkyvä vai uusimisen tarpeessa? Onko mökin koordinaatit tiedossa tai onko 112-mobiilisovellus ladattuna ja sitä osataan tarpeen tullen käyttää?
Ensiapulaukku mökille mukaan
Mökille lähtiessä on hyvä varata myös pieni ensiapulaukku mukaan. Laukun sisältä tulisi löytyä ainakin sideharsoa, kylmäpakkaus, erilaisia taitoksia, palovammageeliä, antiseptinen liuos, laastaria, teippi, lämpöpeitto, kyypakkaus, sakset ja pinsetit sekä silmähuuhde.
Sideharsolla on helppo tehdä tarvittaessa painesidos vuotavaan haavaan tai tukea nyrjähtänyt nilkka. Nilkkaa tukiessa kieritä sidosta ensin iholle ja sitten aseta kylmäpussi, jotta säästytään paleltumavammoilta. Kohoasento raajassa helpottaa oloa.
Taitoksilla taas saa helposti antiseptisen liuoksen kanssa puhdistettua pieniä naarmuja ja
haavoja, jotka voi tarvittaessa peittää laastarilla. Palovammageeli helpottaa pienten palovammojen aiheuttamaa kipua ja vähentää tulehdusriskiä. Ennen geelin laittoa tulee muistaa huuhdella palovamma-aluetta haaleassa vedessä 20 minuuttia. Mikäli palovamma on kasvojen tai kaulan alueella, laaja tai erityisen kivulias, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lämpöpeitto antaa nopean ja tehokkaan avun kylmään veteen joutuneelle tai muuten
kylmettyneelle apua odottaessa. Peitto on myös mukava lisälämmitin, mikäli illan viiletessä
jääkin mökkimatkalla tien päälle ja apuvoimia joutuu odottamaan. Suomen kesä kun on
usein suhteellisen viileä.
Kyypakkaus tuo ensiavun käärmeen pureman lisäksi ampiaisen pistoon hilliten syntyvää
reaktiota. Kyyn puremassa tärkeää on pitää puremakohta paikallaan ja hakeutua välittömästi lääkäriin. Jos punkki puree, se tulee poistaa pihdeillä. Hoitoon on hakeuduttava, mikäli iholle muodostuu punoittava rengas tai pureman jälkeen ilmenee niveloireita tai pahoinvointia tai nousee kuume.
Silmän ärsytyksessä silmähuuhdepullo on helppo ja yksinkertainen ensiapu.
Suojaudu auringolta ja muista riittävä neste
Puusaunassa pitää muistaa nestehukan ja häkämyrkytyksen mahdollisuus. Häkä on mauton, hajuton ja väritön kaasu, joka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja pahimmillaan tajunnan tason alenemisen. Ensiapuna on altistuneen siirtäminen raittiiseen ulkoilmaan. Nestehukkaa voidaan tehokkasti ehkäistä riittävällä veden juonnilla.
Veden nauttiminen ehkäisee myös auringonpistosta, joka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja heikotusta. Auringossa oleskellessa on tärkeää suojata päänsä ilmavalla päähineellä tai huivilla. Auringonpolttamia voidaan ehkäistä aurinkorasvalla ja vaatteilla. Jos aurinko kuitenkin pääsee liiaksi iholle ja aiheuttaa polttamia, tulee ihoa viilentää vedellä. Jos palanut alue on hyvin kivulias tai laaja, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Loman loppuessa ja arjen palatessa raiteilleen kannattaa hakeutua esimerkiksi työpaikan kautta ensiapukurssille, josta saa valmiuksia erilaisissa tilanteissa toimimiseen.
Tärkeintä lomalla on rentoutua ja tehdä itselleen tärkeitä asioita. Muistakaa läheisiänne, kyselkää kuulumisia ja viettäkää turvallista laatuaikaa.
Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa ensihoidossa kesätyöntekijänä toimiva Ida Pennanen.

Terveisin, Ida
”Olen hitusen alle 30-vuotias turkulainen ensihoitaja, äiti pienelle koululaiselle ja päiväkotilaiselle sekä kahden kissavanhuksen palvelija. Valmistuin 2009 lähihoitajaksi suuntautuen ensihoitoon ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, astuin ensihoitaja AMK:n (kesällä yllättävänkin lämpöisiin) saappaisiin. Kenttätyön ja ihmisten kohtaamisen lisäksi työn kipinä on ensihoidon kehittäminen. Vapaa-aika kuluu luonnossa, kirjojen parissa ja palapelejä tehden”.