Mökkivara vai mökkivaara – muutama vinkki mukavaan mökkeilyyn

Suomalaiset ovat siitä poikkeuksellista kansaa, että rakastamme mökkeilyä. Suurin osa suomalaisista viettää kesällä aikaansa mökkimaisemissa. Työkiireet nollataankin mieluiten vesistön äärellä ja mökin askareita nakerrellessa. Mökkejä on moneen lähtöön aivan niin kuin meitä ihmisiäkin. Osa ihmisistä viihtyy hyvinkin primitiivisissä oloissa ja toisilla taas mökiltä löytyy samat, ellei jopa paremmat mukavuudet kuin kotoa. Mutta vaikka vietämmekin pitkiäkin aikoja mökeillä karuissakin olosuhteissa, niin mitenkäs nuo varautumisasiat mökillä? Miten te olette varautuneet siihen, kun asiat eivät menekään, niin kuin on suunniteltu? Seuraavassa muutamia olennaisia asioita, jotka kannattaa vähintään huolehtia kuntoon mökillä.

Kuvassa näkyvät taustalla mökki ja asuntovaunu ja kuvan edessä näkyy liekkejä

Palovaroitin nukkujan kaveriksi

Paloturvallisuuden kannalta tärkeimmät asiat mökillä ovat palovaroitin, tulenkäyttö ja tulisijojen kunto. Kesäisin mökeillä käy vilinä ja sukulaisia ja ystäviä majoitetaan kesähuoneisiin ja saunatupiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tilassa nukutaan, olisi katosta löydyttävä toimiva palovaroitin. Näin voidaan varmistaa turvalliset yöunet kaikille vieraille.

Tulisijojen ja tulenkäytön kanssa oltava tarkkana

Mökeilläkin olevat tulisijat tulee nuohota säännöllisesti eli kerran kolmessa vuodessa. Myös häkävaroitin on halpa henkivakuutus tiloihin, joissa on tulisija. Ja kun nämä asiat on katsottu kuntoon, on hyvä vielä varmistaa, että mökistä tai muusta nukkumistilasta pääsee turvallisesti poistumaan onnettomuuden tapahtuessa. Tulenkäytön kanssa tulee olla huolellinen myös mökeillä. Lämmitettävä tulisija voi olla vanha tai käyttäjälleen tuntematon, joten lämmityksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Varsinkin savusaunat ovat tunnetusti konstikkaita lämmitettäviä. Tällaisissa projekteissa onkin hyvä varata alkusammutuskalusto lähelle, jotta vahingon sattuessa saadaan tuli taltutettua heti alkuunsa.

Koordinaatit hallussa

Mökeillä on paljon puuhaa ja aikaa vietetään niin mukavissa askareissa kuin rentoutuen. Puukot, kirveet ja sahat ovat ahkerassa käytössä ja kun askareet on tehty, suunnataan monesti vielä vesille joko kalastamaan tai maisemista nauttimaan. Onkin hyvä pitää ensiapulaukku toimintakunnossa ja huolehtia myös, että mökkivieraat tietävät mökin tarkan osoitteen tai koordinaatit, mikäli apua tarvitsee hälyttää. Veneessä on myös omat varusteensa, jotka pitää veneestä jo lainkin mukaan löytyä.

Mökkivara

Mökki on sijaintinsa puolesta monesti haastava saavuttaa. Saaristossa on vieläkin enemmän haastetta, kun mökkimatkalta voi löytyä lossi tai venesiirtymä. Tällaisessa kohteessa mökkirantaan suunnatessa olisi hyvä miettiä, miten kohteesta pääsee kotiin myrskyn tai muun mullistuksen iskiessä. Tai jos kotimatkalle ei pääsekään, niin mökiltä löytyy tarpeeksi vettä ja juomaa sekä oleellisia tarvikkeita, kun vierailu venähtääkin odottamattomasta syystä. Ei olisi ollenkaan pahitteeksi varautua myös mökillä viettämään pidempiä aikoja, mikäli joutuu myrskyn saartamaksi tai laitevian takia eristyksiin. Kotivara kääntyy mökkivaraksi hyvinkin pienellä tuunauksella. Näillä muutamilla vinkeillä ja varautumisilla pystyy varmistumaan, että mökkeily sujuu mukavissa tunnelmissa myös silloin, kun asiat eivät mene, niin kuin on suunnitellut.

Jottei menisi teksti ihan pelkäksi pelotteluksi ja listojen laatimiseksi, niin lopusta löytyvät linkit turvalliseen mökkeilyyn, josta voi tarkistaa, onko omalla mökillä kaikki mukavasti. Näihin terveisiin oikein rentouttavaa ja turvallista mökkikesää!

https://raja.fi/apua-veneilijan-turvallisuusopas
https://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/sahkokatkot/
https://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/myrsky/
Mökin turvallisuusvinkit minuutissa
https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/

Tällä kertaa blogia kirjoittaa palotarkastajamme Jarkko Jääskeläinen.

Palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen

Terveisin, Jarkko

”Toimin palotarkastajana Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ja täytyy sanoa, että työ on erittäin mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Saa tutustua joka päivä uusiin asioihin ja ihmisiin. Olen joskus puolipakolla pohjoisesta Turkuun siirtynyt savolainen. Harrastuksia olisi enemmän kuin aikaa niitä toteuttaa. Tärkeimpinä mainittakoon rintamamiestalon ikuisuusremontti, VPK-toiminta ja kaikenlainen eräjormailu. Lomalla monesti löytää itsensä jostain metsiköstä joko kahden lapseni kanssa tai itsekseen. Tee-se-itse-henkisyys vahvasti läsnä kaikessa tekemisessä. Pihassa onkin monenlaista keskeneräistä projektia ja ”melkein” valmista viritelmää.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*