Monipuolista yhdessäoloa, tekemisen riemua, uusia kokemuksia – LSPeL:n vuosittaisilla nuorisoleireillä meininki on aina mahtava!

Kesä alkaa olla loppupuolella ja lapset ja nuoret ovat palanneet kouluun. Monella palokuntaan kuuluvalla nuorella kesän kohokohta oli varmasti Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton järjestämänä Pisara 2017 -leiri Kokemäellä. Leiri kokosi yhteen taas yli tuhat vapaaehtoista palokuntalaista. Liitto järjestääkin vuosittain liiton jäsenpalokunnille tarkoitetun nuorisoleirin. Nuoria on noin 700 ja aikuisia erilaisissa tehtävissä noin 300. Nuorimmat leiriläiset ovat vielä sylivauvoja ja vanhin leiriläinen yli 80-vuotias. Leirejä liitto on järjestänyt vuodesta 1947.

Leireillä on monenlaista tekemistä kaikenikäisille. Tässä nähdään ohjelmaa tämän kesän Pisara 2017 -leiriltä.

Mitä leirillä oikein sitten tehdään? Pääpaino on koulutuksella ja nuoret suorittavatkin ikä- ja taitotasonsa mukaisia kursseja. Alle seitsemänvuotiaat viettävät päivänsä vaahtosammutinhuollossa ja kurssiputkeen, alkukurssille eli AKUlle pääsee samana kesänä, kun koulu alkaa. Vanhimmat nuoret suorittavatkin jo sammutustyökurssin, jonka suoritettuaan ja täysi-ikäisyyden saavutettua voi osallistua hälytystoimintaan nuorempana sammutusmiehenä. Leirillämme on järjestetty myös rippikoulu vuodesta 1997 alkaen. Leirillä kilpaillaan mm. sankoruiskukisassa, lentopallossa ja kalustokilpailuissa.

Aikuisille leiri tarjoaa monenlaista puuhaa. Onhan leiri kuin pieni kaupunki itsessään. Aikuisia tarvitaan tottakai kouluttajiksi, jotka mahdollistavat nuorten kurssit. Ruokahuolto valmistaa joka päivä neljä ruokaa ja huollon tehtävänä on varmistaa, että astioitten pesuun (jokainen pesee astiansa itse) riittää kuumaa vettä, vessat pysyvät puhtaana ja paikat kunnossa. Viikkorahat voi kuluttaa leirin kanttiinissa, josta voi ostaa myös vastapaistettuja munkkeja. Niitä menee pari tuhatta päivässä. Turvallisuustoimiala katsoo järjestyksen perään hoitaen alueen ja omaisuuden valvonnan vuorokauden ympäri. Leirillä on oma lehti ja radio, joissa työskentelee tiedottamisesta ja viestinnästä kiinnostuneita vapaaehtoisia. Iltaisin nuorista huolehtii ohjelmatoimisto, joka tänä kesänä oli rakentanut vesisota-areenan, pakohuoneen ja järjestänyt monenmoista peliä ja tehtävää monenikäisille nuorille. Uutena toimintana oli teatterikerho, joka esittikin hienon näytelmän leirinuotiolla.

Leirillä on mukavaa. Niin aikuiset kuin nuoretkin tulevat mukaan kerta toisensa jälkeen ja leirimerkkejä jaetaan aina paljon. Tänä vuonna yksi henkilö sai 40:n leirin merkin ja usealle jaettiin 30:n leirin merkki.  Leirillä solmitaan uusia ystävyyssuhteita ja osaa kavereista näkeekin vain kerran vuodessa – leiritoiminnan tavoitteena onkin sosiaalisten taitojen kehittyminen ja kansalaistaitojen oppiminen. Nuoret ovat palokuntanuorisoleireillä keskipisteenä.

Lisätietoja

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Terhi Kivijärvi Länsi-Suomen Pelastusalan Liitosta.

Terveisin, Terhi

”Kirjoittaja on Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton koulutuspäällikkö, KM, jolla on takanaan jo 23 leiriä. Palokuntaura on alkanut Euran VPK:sta 9-vuotiaana. Ääntänsä hän tykkää käyttää ja olla esillä, joten yksinlaulu on valikoitunut rakkaaksi harrastukseksi juoksun, uinnin, pyöräilyn ja suunnistuksen lisäksi. Sikses hyvä ihminen – voisi todeta.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.