Muinaistulien yö

Venetsialaiset, huvilakauden päättäjäiset, muinaistulien yö – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Monesta nimestä huolimatta tätä iltaa juhlitaan samana ajankohtana elokuun viimeisenä viikonloppuna. Venetsialaisten perinteet uskotaan ulottuvan jo 1500-luvun Venetsiaan. Venetsialaisia vietettiin Pietarissa ja Helsingissä 1800-luvulla ja juhlaperinne levisi sitten rannikkoa pitkin myös muualle Suomeen. Huvilakauden päättymisen juhlimisella on vankat perinteet Pohjanmaan rannikolla. Muinaistulien yö puolestaan syntyi 1992 kun Suomi juhli 75-vuotista itsenäisyyttään. Perinne perustuu vartiovuoriin, tuliin ja tulimerkkien lähettämiseen. Nykyään sitä juhlitaan myös eri puolilla Itämerta. Yhteistä on, että tulet sytytetään samanaikaisesti klo 21.30 Suomen aikaa.

Avoimen tulen sytyttämiseen liittyy tietenkin omat rajoituksensa sen lisäksi, että tulta käsiteltäessä on aina noudatettava suurta varovaisuutta. Sen lisäksi, että aina on oltava valmiuksia alkusammutukseen, tulta ei ikinä saa jättää vartioimatta. Tulen sytyttäminen vaatii aina maanomistajan luvan. Tulen sytyttäminen maastossa on aina kiellettyä jos on olemassa voimakkaiden tuulien tai maa- ja metsäpalojen vaaraa. Tarkasta viranomaisten varoitukset ennen tulen sytyttämistä.

Erityyppisillä ilotulitteilla on myös oma roolinsa juhlimisessa. Lain mukaan ilotulitteiden käyttäminen on kiellettyä ilman pelastusviranomaisen lupaa. Tänä vuonna Varsinais-Suomen pelastuslaitos on päättänyt sallia ilotulitteiden yksityiskäytön taajamien ulkopuolella olevilla alueilla. Taajama-alueilla vaaditaan edelleen pelastusviranomaisen erillistä päätöstä ilotulitteiden ampumiseen. Ilotulitteita ja tulien sytyttämistä koskevat samat rajoitukset maa- ja metsäpalovaaran osalta. Se, joka käyttää ilotulitteita vastaa luonnollisesti turvallisuudesta ja siitä, että niitä käytetään turvallisella tavalla ja käyttöohjeen mukaan. Päätös on voimassa 26. päivä elokuuta klo 18 ja keskiyön välillä.

Toivotan teille kaikille hienoa iltaa. Pitäkää huolta toisistanne ja varmistakaa kaikkien viihtyminen ja hyvä olo.

Terveisin, Tobbe

 

Tutustu Tobbeen (ruotsiksi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.