Muistatko, mitä kolmen koon hoito tarkoittaa?

Laskettelukausi on parhaimmillaan ja ilmassa on ajoittain jopa keväistä tuntua, mikä houkuttelee kävelyretkille ja luontoon nauttimaan raittiista ilmasta. Vielä riittää intoa lunastaa uudenvuoden lupauksia ja kammeta itsensä salillekin. Vaan sanovat, ettei urheilija tervettä päivää näe. Yleisin liikunta- ja urheiluvammoista on nyrjähdys tai venähdys, jossa yleensä nilkka nuljahtaa ja seurauksena on kipu ja mahdollisesti turvotus. Usein selvitään kolmen koon hoidolla, kipulääkityksellä ja levolla. Muistanemme kaikki, mitä kolmen koon hoito tarkoittaa? Kyllä. Kylmä, koho ja kompressio.

Loma innostaa liikkumaan. Yleisin liikunta- ja urheiluvammoista on nyrjähdys tai venähdys. Usein selvitään kolmen koon hoidolla, kipulääkityksellä ja levolla. Kuva: Esko Keski-Oja / Turun kaupungin kuvapankki

Koho. Nosta loukkaantunut raaja kohoasentoon. Jos nilkka on nyrjähtänyt, potilas voi mennä makuulle ja nostaa jalan korotetulle alustalle. Jos vamma on ranteessa, kättä pidetään kohoasennossa, eli ei roikoteta sivulla. Tällä estetään nesteen kerääntyminen ja turvotuksen muodostuminen vamma-alueelle ja sen ympäristöön.

Kylmä. Kylmähoito voidaan toteuttaa kutakuinkin millä vaan, mikä on kylmää. Siihen käy kylmäpussi, joita saa apteekista ja joka voi olla joko kerta- tai monikäyttöinen, pakkasessa säilytettävä. Aina sellaista ei ole saatavilla, joten kotiolosuhteissa pakastimesta löytyvä pakastevihannespussi käy tarkoitukseen aivan yhtä hyvin. Ulkona näin talviaikaan lumi toimii hyvänä kylmähoitona. Jos taskussa on vaikka koirankakkapussi, lumen voi kerätä siihen ja tehdä siitä kylmäpussin. Kylmähoito laitetaan vamma-alueelle mahdollisimman kiinni vammakohtaan. Laita väliin kuitenkin jotain, esimerkiksi huivi, ohut liina tai talouspaperia, jottei kylmä aikaansaa paleltumavammaa. Sellaisenaan suoraan vamma-alueelle ei tule kylmää laittaa. Pidä kylmää paikoillaan noin 20 minuuttia. Kylmä hoitaa kipua ja vähentää verenvuotoa vamma-alueella.

Kompressio. Kompression eli puristuksen tavoitteena on tukea vamma-aluetta ja omalta osaltaan estää nesteen kerääntyminen vamma-alueelle. Kompressiositeen voi tehdä käytännössä mistä vaan, ellei siihen tarkoitettuja välineitä ole saatavilla. Ideaaliside on tarkoituksenmukaisin, mikäli sellainen käytössä on. Ideaalisiteellä voidaan sitoa kylmäpussi vamma-alueeseen kiinni, mutta paleltumisriski on edelleen huomioitava. Sidoksen tulee olla napakka ja tukea raajaa, mutta se ei kuitenkaan saa olla niin tiukka, että se estää verenkierron raajassa. Verenkierron estymisen seurauksena raajan ääriosa (varpaat, sormet) kylmenevät. Tätä tietoa voi käyttää myös arvioidessaan sidonnan tiukkuutta.

Kolmen koon hoidon tavoitteena on estää nesteen kerääntyminen ja minimoida verenvuoto vamma-alueella ja näin nopeuttaa paranemista. Hoitoa voidaan toistaa enintään kolmen vuorokauden ajan kolmesta neljään kertaa päivässä, 20 minuutin ajan kerrallaan. Kivunhoitoon voi käyttää myös tulehduskipu- ja kipulääkkeitä. Muista kuitenkin tarkistaa lääkkeen sopivuus potilaalle sekä noudattaa annostusohjeita. Kolmen koon hoitoa ei sovi käyttää, jos iho vamma-alueelta on rikki.

Video venähdyksen hoidosta havainnollistaa oikean ensiavun antamista. Videon on tuottanut Liikuntavammojen Valtakunnallinen ehkäisyohjelma (LiVE).

Sellaisenaan venähdys harvoin vaatii muuta kuin edellämainittuja hyviä kotikonsteja. Jos kipu jatkuu hoidosta huolimatta, jalalle varaaminen ei onnistu tai on tuskallista eivätkä kipulääkkeet auta tai on syytä epäillä murtumaa, on otettava yhteys lääkäriin. Jos tapahtumapaikalla voidaan todeta, että raaja on virheasennossa tai siinä on avomurtuma, tulee soittaa 112:een.

Reippaita ja tapaturmattomia ulkoiluja!

Terveisin, Maarit

 

Tutustu Maaritiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*