Näe ja näy – vuoden pimein aika on käsillä

Edellisessä blogikirjoituksessa tekemäni sääennuste näyttää toteutuvan. Pimeänä aamuna auton ajovalot tuntuvat hukkuvan täysin kostean asfaltin pintaan. Tämä näkyy siten, että ei näy. Aamukahvilla ihmetellään, mihin ne vuosien saatossa jaetut heijastimet ovat taas kadonneet. Onko Sinulla itselläsi se ulkovaatteissa mukana? Vaikka kulkisit työmatkasi pääsääntöisesti autolla, olet pysäköityäsi jalankulkija.

21666679720_ebca5162d6_k

Onko sinulla heijastin? Kuva: Liikenneturva

Laskin tänään pimeällä töihin tullessani kahdeksan pyöräilijää, joista yhdellä oli käytössään valaisin, joka tosin sekin oli pieni vilkkuva led-valo. Otanta oli siis varsin suppea, mutta arkipäivää Turun keskustassa. Fiksuja ihmisiä pyöriensä selässä, eikä päässään kypärää tai ajoneuvossaan valoja – miksi? Heijastin sentään löytyy laajempien ja virallisten seurantojemme mukaan noin puolella turkulaisista jalankulkijoista.

Heijastimesta ei muistutella huvikseen

Pelkästään Varsinais-Suomen alueella sattui vuonna 2015 46 henkilövahinkoon johtanutta jalankulkijaonnettomuutta, joista suurin osa sattui pimeään vuodenaikaan. On arvioitu, että näissä tilastoissa on vain noin 30 % onnettomuuksista, jotka ovat vaatineet sairaalahoitoa. Kuinka paljon meillä sattuukaan läheltä piti -tilanteita, tai sellaisia, joista selvitään mustelmin? Nuorelle ihmiselle pieni töytäisy voi olla ikäihmiselle kohtalokas.

(Wo)men in black

Tumma on talviasusteiden kestotrendi, joka hallitsee pukeutumistamme vuodesta toiseen. Sävy on miellyttävä, mutta näkymisen kannalta todella huono. Hyvin moni kokeekin, että oma näkeminen katuvalojen loisteessa on riittävä: ”Näen kulkea, eli muut näkevät minut.” Syntyy eräänlainen illuusio valaistuksen riittävyydestä, mutta sama tilanne näyttää aivan erilaiselta auton ratista.

Autoilijan on nimittäin aivan mahdotonta väistää sellaista, mitä hän ei näe. Törmäystilanteessa vastuu kaadetaan kuitenkin pääsääntöisesti aina autoilijalle, sillä varovaisuusperiaate ei ole toteutunut eikä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta ole noudatettu.

Tavallaan se on oikein, sillä massa tuo vastuuta. Kuinka moni meistä autoilevista voi sanoa lähestyvänsä suojatietä tieliikennelain edellyttämällä tavalla eli aina sellaisella tilannenopeudella, että voi pysäyttää autonsa tarvittaessa ennen sitä?

29944458786_f8b903404e_h

Varmista näkyvyys

Testasimme viime talvena Liikenneturvan kanssa eri heijastimia ja havaitsimme, että jo yhdellä oikein sijoitetulla heijastimella varustettu jalankulkija näkyy jopa seitsemän kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkeva. Parhaan näkyvyyden varmistaa käyttämällä heijastinliiviä sekä kahta sivuilla heiluvaa heijastinta. Heijastinliivi näkyi testeissä jopa yli 600 metrin päähän. Huomiovärisen heijastinliivin kanssa on siis hyvin hankala piiloutua liikenteessä, mutta irtoheijastimillakin pärjää pitkälle.

Heijastin on helppo ja edullinen lahja vaikkapa joulupakettiin. Hyvän heijastimen tunnistat siitä, että se on CE-hyväksytty (EN 13356). Heijastin pelastaa – kerro se myös hänelle, josta välität: #HeijastanSinua

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Tapio Heiskanen Liikenneturvasta.

Terveisin Tapsa

Terveisin
Tapsa

”Tapio työskentelee Liikenneturvan yhteyspäällikkönä ja liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan ajoneuvojäsenenä Turusta käsin, mutta on useimmiten tien päällä Lounais-Suomen alueella.

Suomen nuorin keski-ikäinen, joka on huomannut aikaisempien kokemustensa tasoittaneen tietä myös kolikon kääntöpuolen kohtaamiseen liikenneturvallisuuden parissa. Tekniikka, viestintä ja ennakoiva työ ihmisten parissa on kuitenkin parasta.

Vapaa-aika kuluu yleensä merellä tai sen äärellä, mutta on havaittu joskus myös kahden pyörän päällä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.