Näinkin voi nuorelle käydä – ambulanssin kyydillä selviämisasemalle

Nuorten selviämisasema on Turun kaupungin hyvinvointitoimialan tuottama palvelu, jonka asiakkaita ovat nimensäkin mukaisesti alaikäiset päihtyneet nuoret. Nuorten selviämisasema sijaitsee fyysisesti Turun poliisiaseman putkan yhteydessä ja on auki kouluvuoden aikana perjantai- ja lauantai-iltaisin/öisin. Lisäksi nuorten selviämisasema on avoinna koulujen päätöksen aikaan sekä koulujen alkaessa ja toki muulloinkin, kun oletetaan nuorten juhlivan. Jokaisessa vuorossa nuorten selviämisasemalla työskentelee 2-3 henkilöä; terveydenhoitaja/sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä ja muu sosiaali- tai terveydenhuoltoalan ammattilainen.

Miten nuori päätyy Nuorten selviämisasemalle?

Useimmiten nuori saapuu poliisin kyydissä, mutta myös ambulanssi voi tuoda nuoren selviämisasemalle. Tärkeää ei ole kuitenkaan se, että kenen kyydillä nuori tulee vaan se, että päihtynyt ja itsestään huolehtimaan kykenemätön nuori saadaan pois kadulta tai puistonpenkiltä nuokkumasta ja näin ollen turvaan mahdolliselta rikokselta.

Nuoren saapuessa Nuorten selviämisasemalle hänet otetaan vastaan aulassa, jolloin vartija tai poliisi tarkistaa ettei taskuissa ole tavaroita, kaikki tavara laitetaan talteen ja kaikki tavarat palautetaan nuorelle hänen lähtiessään. Myös ulkovaatteet sekä kengät laitetaan säilöön. Tarkistuksen jälkeen nuoren kanssa jutellaan ja pyritään haastattelemaan voinnin mukaan illan tapahtumista. Tärkeintä on saada yhteystiedot huoltajaan/huoltajiin jolloin kotiin saadaan mahdollisimman nopeasti tieto nuoren sijainnista.

kuva1

Haastattelussa pyritään mahdollisuuksien mukaan selvittämään nuoren perustiedot: nimi, osoite, kenen kanssa asuu jne. Mahdolliset perussairaudet ja säännölliset lääkitykset pyritään selvittämään. Jos nuori on loukannut itseään illan aikana, arvioidaan vammojen jatkohoidon tarve. Usein poliisi on puhalluttanut nuoren kiinniottotilanteessa, mutta Nuorten selviämisasemalla puhallustesti suoritetaan uudelleen. Jos nuoren epäillään käyttäneen muita päihteitä kuin alkoholia voidaan hänelle tehdä pikatesti huumausaineista, mutta tähän pyydetään huoltajalta lupa. Usein kysellään myös päihteiden käyttöön liittyviä tottumuksia: mitä nuori yleensä juo/käyttää ja miten usein.  Kun kaikki tarvittava tieto on saatu selville, nuori saa levätä putkan puolella ja työntekijät alkavat selvittää nuoren kotiuttamista.

Soitto kotiin

Koska Nuorten selviämisasemalla kyse  on aina alaikäisistä nuorista on tärkeää saada mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tieto nuoren sijainnista vanhemmille/huoltajalle. Alaikäinen nuori on aina vanhempiensa vastuulla. Nuori kotiutetaan aina, jos vaan mahdollista, mieluiten kotiinsa. Kaikilta vanhemmilta ei aina myötätuntoa jälkipolvilleen heru ja toivotaankin, että opetuksena nuori saisi olla Nuorten selviämisasemalla/ putkassa yön, mutta se ei ole mahdollista. Alaikäisen nuoren paikka on kotona tai sitten vaihtoehtoisesti lastensuojelupäivystyksen kanssa pohditaan vaihtoehtoja nuoren yöpaikan ja jatkon suhteen.

Moni nuori kertoo löytäneensä illan juomat  jopa repullisen juomaa metsästä. Legendaarinen selitys jota vielä nykyäänkin kuulee todella usein.

Moni nuori kertoo löytäneensä jopa repullisen juomaa metsästä. Legendaarinen selitys, jota vielä nykyäänkin kuulee todella usein.

Monelle vanhemmalle on järkytys jo itsessään saada selville, että oma nuori on käyttänyt alkoholia saati sitten hakea hänet Nuorten selviämisasemalta. Työntekijänä yritämme aina vakuutella, että Nuorten selviämisasemalle päätyminen ei ole lainkaan huonoin vaihtoehto siihen nähden, mitä kaikkea nykymaailmassa voi päihtyneelle, itsestään huolehtimaan kykenemättömälle nuorelle kaupungilla muutoin tapahtua. Kaikista nuorista asiakkaista tehdään ilmoitus kotikunnan lastensuojeluun.

Terveisiä selviämisasemalta – ajatuksia vuosien varrelta:

  • Muistatko, kun joit ensimmäisen kerran alkoholia  – miten olisit halunnut vanhempiesi suhtautuvan asiaan? Ehkä kannattaa miettiä omaa vastaustasi ja pohtia osaisitko olla yhtään hillitympi tai ”kaverillisempi” omaa lastasi kohtaan ja onko se edes tarpeen.

  • Rajat on rakkautta. Se, että on sovitut kotiintuloajat ja niiden noudattamisesta muistuttaminen saattaa tehdä sinusta ärsyttävän faijan tai nalkuttavan mutsin – mieti, että sillä verukkeella lapsesi saattaa selittää myös sen, että on pakko tulla ajoissa kotiin. On rakkautta antaa nuoren pitää sinua tylsänä tapauksena, joka vaatii tulemaan sovittuna aikana kotiin tai ylipäätään tekemään niitä tavallisen arkisia asioita. Olethan myös puhelimitse tavoitettavissa aina, kun nuori ei ole kotona.
  • Saako rangaistuksia käyttää ja jos saa niin millaisia? Onko kännykkä ja netti itseisarvoja vai ansaittuja etuuksia. Oletko keskustellut näistä nuoren kanssa?
  • Puhukaa nuorten kanssa. Tuntuu kummalliselta kirjoittaa näin, mutta usein nuoret kertovat selviämisasemalla, että heillä ei ole ketään aikuista kenelle jutella. Käytä aikaa ollaksesi nuoren tavoitettavissa ja kuuntele, mitä sanottavaa hänellä on.
  • Luottamus ja sen ansaitseminen.  Annathan nuorelle mahdollisuuden olla luottamuksen arvoinen. Vaikka on ehkä pelottavaa antaa vastuuta ja mietit, että pärjääköhän tuo nyt itsenäisesti, niin se on kasvun paikka teille molemmille.  Luottamusta kasvatetaan yhteistyössä ja siihen tarvitaan molempien osapuolien vilpitön halu ja myös vastoinkäymisten jälkeen on osattava kasvattaa luottamusta uudelleen. Muistetaan, että virheistä oppii.
Terveisin, Johanna

Terveisin, Johanna

 

 

 

 

Tutustu Johannaan       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.