Kaikki ovat varmaan kuulleet jo vähän kuluneetkin fraasit ”palovaroitin on halpa henkivakuutus”, ”vain toimiva palovaroitin pelastaa” tai ”testaa palovaroittimesi”. Helposti syntyy kuva, että totta kai meillä on palovaroitin ja totta kai meillä kotona on asiat hyvin. Vaan kun ei ole. Kun ihmisiltä on kysytty palovaroittimista, niin hiukan lähteistä riippuen noin 90–95 prosenttia on sitä mieltä, että kotona on toimiva palovaroitin. Varsinais-Suomen alueella vain 32 prosentissa niistä asunnoista, joihin on jouduttu sammutustehtäviin viimeisen parin vuoden aikana, on ollut toimiva palovaroitin. Luku on todella pieni siihen nähden, mitä ihmiset vastauksissaan kertovat. Kun jotain siis kotona sattuu, sattuu se hyvin usein talouksissa, joissa ei ole palovaroitinta tai se ei ole toiminut.
Näihin virheisiin olen itse tarkastuksilla usein törmännyt:
1. Palovaroitin kyllä on mutta kaapin päällä
Ei näin. Hyvin usein tarkastuksella törmää siihen, että palovaroitin on ”asennettu” kaapin päälle. Ensinnäkin palovaroitin kannattaa asentaa kattoon, koska korkeimmassa kohdassa asuntoa savu saavuttaa varoittimen mahdollisimman pian. Savu nousee aina ylöspäin ja mikäli palovaroitin on asennettu kattoon, saavuttaa alkavasta tulipalosta johtuva savu palovaroittimen mahdollisimman nopeasti. Toinen syy, miksi palovaroitinta ei tule sijoittaa kaapin päälle, on pöly ja lika, jotka kerääntyvät palovaroittimen pintaan hidastaen tai jopa estäen savun pääsyn palovaroittimen sisään.
Asentamisessa ei kannata myöskään oikoa mutkia vaan noudattaa ohjeita. Kengännauhalla valaisinkoukusta roikkuva palovaroitinkin on tullut vastaan tarkastuksella, ja vaikka se hilpeyttä herättikin, niin ei asennus kyllä jatkoon mennyt.
2. Patteri puuttuu tai palovaroitinta ei ole testattu
Kerran kuukaudessa voi kuulostaa työläältä, mutta niin se vain on, että testaamalla varmistat palovaroittimen toimivuuden. Pelkkä vilkkuva punainen valo ei takaa, että palovaroitin on toimintakunnossa. Toinen, mitä hyvinkin usein kuulee tarkastuksella on: ”Se rupes aina piippaamaan, kun tein ruokaa, niin otin patterin pois”. Silloin kannattaa siirtää palovaroitin pois keittiöstä, koska palovaroitin on toiminut juuri niin kuin pitääkin eli reagoinut savua havaitessaan.
3. Liian vähän ja väärässä paikassa
Yksi palovaroitin jokaiseen kerrokseen ja asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden vähintään yksi varoitin. Siinä nyrkkisäännöt. MUTTA mikään ei estä asentamasta enemmän kuin on vaadittu. Suositeltavaa olisi, että myös jokaisessa makuuhuoneessa olisi palovaroitin. Palovaroittimesta ei myöskään ole juurikaan hyötyä, mikäli sen on asentanut pinta-alaltaan pienimpään huoneeseen, jonka ovi on kiinni. Myös tähän olen törmännyt – asukas oli asentanut palovaroittimen vaatehuoneeseen, jonka ovea piti kiinni. Syy tähän oli sisällä tupakoiminen, josta johtuen palovaroitin oli hälyttänyt jatkuvasti. Asukas on voinut saada hyvän omantunnon, mutta hyötyä tuollaisesta asennuksesta ei ole.
4. Vanha palovaroitin
Palovaroitin on ruuvattu kattoon ja sen jälkeen on tuudittauduttu ajatukseen, että siellä se nyt on ja toimii niin kuin kuuluu. Palovaroittimet ovat kuitenkin sähkölaitteita, joilla on käyttöikä. Palovaroitin tulisi vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein. Muun muassa Tukes on omissa testeissään havainnut, että yli 10 vuotta vanha palovaroitin ei toimi enää niin kuin kuuluisi. Vanha palovaroitin voi toimia testinappia painettaessa, mutta savuun se ei reagoi välttämättä yhtä herkästi kuin on tarkoitettu.
Yhteenvetona todettakoon, että maalaisjärjen käyttö on tässäkin asiassa kaiken a ja o. Ja suurimmat puutteet palovaroittimen toimintaan liittyen löytyvät sieltä ruudun äärestä eli ihmisestä. Asukas, joka palovaroittimen alla häärii, on yleensä myös syypää siihen, ettei palovaroitin toimi niin kuin on suunniteltu. Palovaroitin on Suomessa jo pitkään ollut asuinhuoneistoissa pakollinen, ja tästä johtuen ihmiset ovatkin ehkä tuudittautuneet siihen, että asiat ovat ainakin siellä omassa kodissa hyvin, kunhan palovaroitin on jossain.
Huolehtimalla, että palovaroitin on kohtuullisen uusi, sijoitettu oikeaan paikkaan ja testattu joka kuukausi, varmistat, että palovaroitin tekee sen mihin se on tarkoitettu eli hälyttää savusta mahdollisemman aikaisessa vaiheessa. Kun kotoa vielä löytyy alkusammutuskalustoa kuten sammutuspeite ja palosammutin, ollaan jo pitkällä turvallisuustason nostoa ajatellen. Nopea havainnointi ja alkusammutus tulipalon alkuvaiheessa takaavat parhaan tuloksen tulipalojen torjunnassa. Nykyään palovaroittimia on vieläpä saatavilla hyvinkin erinäköisiä eikä hintakaan päätä huimaa. Pienellä googlettelulla halvin palovaroitin lähtee kaupasta mukaan 5 euron hintaan. Jokainen voisi myös tarkastaa sen jo hiukan ikääntyneen sukulaisen tai naapurin palovaroittimen. Testi napista ja uusi patteri kaupasta tuovat turvaa. Vanhemmalla iällä kun katonrajaan kiipeäminen ei välttämättä tunnu enää turvalliselta. Turvallista uutta vuotta!
Lue lisää:
Ohjeita ja neuvoja palovaroittimen hankinnasta ja käytöstä (SPEK)
Tukesin artikkeli vanhojen palovaroittimien toimimattomuudesta
Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa palotarkastajamme Jarkko Jääskeläinen.

Terveisin, Jarkko
”Toimin palotarkastajana Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ja täytyy sanoa, että työ on erittäin mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Saa tutustua joka päivä uusiin asioihin ja ihmisiin. Ikää mittarissa on 39 vuotta. Joskus puolipakolla pohjoisesta Turkuun siirtynyt savolainen. Harrastuksia olisi enemmän kuin aikaa niitä toteuttaa. Tärkeimpinä mainittakoon rintamamiestalon ikuisuusremontti, VPK-toiminta ja kaikenlainen eräjormailu. Lomalla monesti löytää itsensä jostain metsiköstä joko kahden lapseni kanssa tai itsekseen. Tee-se-itse henkisyys vahvasti läsnä kaikessa tekemisessä. Pihassa onkin monenlaista keskeneräistä projektia ja ”melkein” valmista viritelmää.”