Nestekaasu on ihmeellinen aine, kerta kaikkiaan

Olemme saaneet nauttia kauniista ja lämpimästä toukokuusta. Grilli ja mökkeilykausi on taas avattu ja jo hyvässä vauhdissakin. Kesällä käytetään nestekaasua runsaasti erilaisissa grilleissä, helloissa, jääkaapeissa ja muissa laitteissa.

Olisi todella tärkeä tarkastaa kaasulaitteiden kunto ennen niiden käyttöä talven jäljiltä.

”Suhtaudun nestekaasuun suurella kunnioituksella, suhtaudu sinäkin” pohditaan videossa.

Itse kukin pystyy tarkastamaan kaasuletkun kunnon ja liitosten tiiviyden. Vanha ja hapertunut kaasuletku on syytä uusia kokonaan ja liitosten tiiviyden voi helposti tarkastaa saippuavedellä. Mikäli liitoksessa saippuavesi kuplii vuotaa kyseinen liitos.

Kesämökeissä olevat kaasujääkaapit ja hellat olisi hyvä välillä huoltaa ihan ammattilaisen toimesta. Silloin niitä on turvallista käyttää, kun tiedetään niiden olevan hyvässä kunnossa.

Mikäli jollain on vanhoja kaasuhelloja ym. kaasulaitteita, joissa ei ole liekinvarmistinta olisi erittäin hyvä vaihtaa se uudempaan, jossa liekinvarmistin on. Jos ostat käytetyn kaasulaitteen kuten hellan tai jääkaapin, olisi tärkeää huollattaa laite ennen käyttöä.

blogikuva kaasuliesi liekinvarmennin

Kaasuliesi, jossa on liekinvarmistin. Liekinvarmistin katkaisee kaasuntulon hellaan, mikäli kaasuliekki sammuisi jostain syystä, esimerkiksi keitinveden kiehuessa yli. (Liekinvarmistimet merkitty kuvaan pu-naisella katkoviivaympyrällä.)

blogikuva kaasuliesi

Kaasuliesi, ei ole liekinvarmistinta. Tällainen kaasuliesi olisi syytä vaihtaa uudempaan, jossa on liekinvar-mistin.

Nestekaasua on turvallista käyttää, kun laitteistot ovat kunnossa. Kuten aina: ellei laitteistoa huolleta ja tarkasteta, alkaa yleensä tulla niitä ongelmia.

Nestekaasu on erittäin herkästi syttyvä kaasu, joka on ilmaa raskaampaa. Kaasupullossa se on nestemäisessä muodossa ja sitä on höyrystynyt pullon yläosaan. Kotitaloudessa käytettäville kaasulaitteille pitää nestekaasun tulla kaasumaisena ja siksi kaasupullon pitää olla pystyasennossa. Pullon ollessa kallellaan tulee nestekaasu nestemäisenä ulos pullosta ja silloin tulee ongelmia.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivuilla on tietoa niin nestekaasun käytöstä kuin luvat omaavista kaasuasennusliikkeistä. www.tukes.fi

Sisätiloissa nestekaasua käyttävän on syytä hankkia häkävaroitin

Vaikka nyt on kesä ja kärpäset, haluan muistuttaa silti erityisesti nestekaasulämmittimien käytöstä sisätiloissa.

Sisätiloja lämmitettäessä on kaasulämmittimen oltava tarkoitettu sisätiloihin. Palaessaan nestekaasu tarvitsee paljon happea ja siksi korvausilman saanti on oltava riittävää. Ellei sisätilaan tule riittävästi korvausilmaa, alkaa nestekaasulämmittimen liekki palamaan epäpuhtaasti ja siitä muodostuu tappavan vaarallista häkää.

On kyseessä sitten vakituinen asunto, kesämökki tai matkailuajoneuvo, niin nestekaasua käytettäessä olisi todella tärkeää palovaroittimen lisäksi asentaa häkävaroitin.

Ei muuta, kuin makkarat grilliin, juomat kylmään ja turvallista kesää!

Käy tutustumassa Tukesin nestekaasun käyttöohjeisiin vaikka alla olevista linkeistä.

Terveisin, Eerik

Terveisin, Eerik

 

Tutustu Eerikiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.