Mikko Kuustonen lauloi Aurorasta jo 90-luvulla. Syyskuussa järjestetyssä AURORA22-valmiusharjoituksessa oli kuitenkin toinen ääni kellossa. Kyseessä oli Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen yhteistyönä järjestämä, kaikille Varsinais-Suomen kunnille suunnattu valmiusharjoitus, jonka tarkoituksena oli kehittää kuntien väestönsuojelua ja toimintakykyä vakavassa häiriötilanteessa.
Omalta kohdaltani tämän oli ensimmäinen harjoitus, jonka tekemiseen osallistuin. Onneksi olivat myös mahtavat työtoverit, suunnittelija Mika Lehestö ja viestintäpäällikkö Petri Nenonen, mukana järjestelyissä alusta asti. Toukokuussa pidettiin Satakunnassa vastaava harjoitus EMMA22, jota kävin seuraamassa ja oppia hakemassa.
Pelikeskus valmiusharjoituksen ytimessä
Harjoituksessa toimi pelikeskus, jonka muodostivat viranomaiset ja muut harjoituksen toimijat. Ensimmäinen peliryhmän kokous olikin jo tammikuussa kuluvaa vuotta ja tapaamisia oli useita pitkin vuotta. Peliryhmään kuuluivat järjestävien tahojen lisäksi poliisi, sosiaalipäivystys, puolustusvoimat, ELY-keskus, Pelastusopisto, seurakunta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Akseli sekä Punainen Risti. Peliryhmän tehtävänä oli sovittaa harjoituksen skenaario Varsinais-Suomen kartalle omalta toimialaltaan. Peliryhmän oman harjoituksen kohteena oli valmius yhteistoimintaan poikkeusoloissa.
Koulutuksia ennen harjoitusta
Varsinais-Suomen pelastuslaitos harjoitteli lisäksi kuntien johtokeskuksiin lähetettävien yhteyshenkilöiden toimintaa. Pidimme keväällä ja syksyllä ennen varsinaista harjoitusta muutaman koulutuksen yhteyshenkilöporukalle, joka koostui palotarkastajista. Koulutuksissa käytiin läpi lainsäädäntöä, harjoituksen skenaarioita sekä VIRVE-radion käyttöä. Suuri kiitos heille osallistumisesta, venymisestä ja onnistumisesta!
Tekemisen meininkiä ja yhteistyön voimaa
Osaatte varmasti kuvitella, että harjoituksen alussa oli urheilujuhlan tuntua, ainakin omalta osaltani! Mieleenpainuvinta koko harjoituksessa oli tekemisen meininki ja osallistumisen innokkuus. Erityisesti toisen harjoituspäivän tehtävät vaativat sekä kuntien johtoryhmiltä että pelikeskukselta enemmän ja pelastuslaitoksen osalta ryhmän vahvuutta nostettiinkin kolmella henkilöllä.
Päivät menivät todella nopeasti ja paljon tuli opittua poikkeusolojen valmiudesta ja yhteistyöstä, jota se valmius edellyttää. Verkostoituminen yhteistyötahojen kanssa toi omaan työhöni siviilivalmiusyksikön suunnittelijana paljon lisää myös jatkossa. Kunnilta saatu palaute oli itse harjoituksen sekä yhteyshenkilötoiminnan osalta positiivista ja harjoitus koettiin hyödylliseksi. Oli hienoa olla mukana, kiitos kaikille osallistujille!
Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen suunnittelija Pia Hurme.

Terveisin, Pia
Työhistoriani on kulkenut hätäkeskuslaitoksen ja Tullin tutkinnan kautta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen siviilivalmiusyksikön suunnittelijaksi.Yhteiskunnan turvallisuus, varautuminen ja väestönsuojelu ovat mielenkiintoisia kokonaisuuksia, joissa riittää opiskeltavaa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Opiskelen työn ohella YAMK-tutkintoa turvallisuusjohtamisesta Laureassa.
Vapaa-aikani kuluu kahden etnankoiran kanssa harrastaessa ja lenkkeillessä, jonka lisäksi minua saattaa nähdä salillakin.