Oikeus hyvään elämään kotiympäristössä

Oletteko muistaneet, että tällä viikolla vietetään muistiviikkoa?

Ihmisen sairastuessa muistisairauteen on hänellä silti oikeus hyvään elämään myös kotiympäristössä. Häntä pitää kohdella ihmisenä, eikä hänen elämäänsä pitäisi rajoittaa liikaa. Tärkeää on tunnistaa muistisairaan oireet ja käydä lääkärissä selvittämässä onko kyse muistisairaudesta vai ei. Hoidettuna muistisairauden kanssa pärjää huomattavasti paremmin, kuin hoitamattoman.

Kuva. Turun kaupunki / Mika Okko

Kuvituskuva: Turun kaupunki / Mika Okko

Paloturvallisuus kuuluu ihan meille kaikille, ollaan sitten sinkkuja, lapsiperheitä tai senioritalouksia. Koska meillä ei ole valitettavasti kotona useinkaan hyvää turvallisuuskulttuuria, aloitettaisiin edes siitä, missä ainakin teoriassa riskit ovat suuremmat.

Paloturvallisuuden edistäminen kotona mahdollistaa paremmin myös muistisairaan asumista kotona. Esimerkiksi noin 30 % huoneistopaloista saa alkunsa liesistä. Edistämällä lieden turvallisuutta saavutetaan sillä yksinään merkittävää parannusta kodin paloturvallisuuteen. Tämä mahdollistasi myös muistisairaan lieden käyttöä turvallisemmin eikä ensimmäiseksi tarvitsisi rajoittaa häneltä sen käyttöä.

Toinen esimerkki, joka tosin ei liity paloturvallisuuteen, on sellainen, että muistisairaan vaatteeseen voi asentaa valvontalaitteen tai hänellä voi olla valvontaranneke. Tämä mahdollistaa muistisairaan liikkumisen vaikkapa tietyn alueen sisällä. Rajan ylittäessä antaa laite hälytyksen ja muistisairaan henkilön liikkumista voidaan seurata.

Ihmisen tilan huonontuessa niin paljon, ettei kotona asuminen ole enää yrityksistä huolimatta turvallista ja/tai muuten enää mahdollista, pitää meillä olla paikkoja missä ihminen voi elää turvallisesti.

Mielestäni meidän kaikkien pitäisi kehittyä maailman mukana ja koittaa kehittää tähän aikakauteen sopivia ratkaisuja. Luovuus on hyvästä niin kotona kuin tehostetun palvelun asumisyksiköissä.

Voisiko tulevaisuudessa olla mahdollista, että ihmisen kotiutuessa sairaalasta, hän saisi kotiin tarvittavat turvallisuuteen liittyvät apuvälineet samalla tavalla kuin nyt saadaan kainalosauvat, pyörätuolit, korotetut wc- istuimet ym.?

Suomessa on:

  • Arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä
    • 93 000 vähintään keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa olevaa
  • 14 500 uutta sairastunutta vuosittain
  • 7 000–10 000 työikäisistä muistisairasta

Lisätietoja:

Terveisin, Eerik

Terveisin, Eerik

 

Tutustu Eerikiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.