Olisiko minusta vapaaehtoistyöntekijäksi?

Suomi on pullollaan yhdistyksiä ja tahoja, jotka saavat käyttövoimansa vapaaehtoistyöntekijöistä. Mikä vapaaehtoistyössä on sitten niin kiinnostavaa, että sille uhrataan aikaa ja jopa rahaa? Mikä tekee vapaaehtoistyöstä tekijänsä mielestä kannattavaa? Mikä merkitys on vapaaehtoistoiminnan kautta tulevalla vertaistuella? Olisiko minusta vapaaehtoistyöntekijäksi?

koirat_pellolla_2_1000pix

Vapaaehtoistyötä saa tehdä juuri niin paljon, kuin itse haluaa ja ehtii. Sen muodon saa pitkälti itse määritellä ja sen kohteen saa valita. Vapaaehtoistyötä voi tehdä vaikkapa eläinten parissa. Kuva: J. Lindfors

Osaan puhua ainoastaan omasta puolestani. Toimin vapaaehtoistyöntekijänä eläinsuojeluyhdistyksessä. Koen palkitsevana sen, että voin tehdä jotakin todella konkreettista, omaan paljon vaikutusmahdollisuuksia yhdistyksen sisällä ja voin vaikuttaa omalta osaltani asioihin, joiden koen kaipaavan vaikuttamista. Usein kuulen sanottavan ja puhuttavan, kuinka kivaa olisi tehdä vapaaehtoistyötä, lähteä vaikuttamaan tärkeäksi kokemaansa asiaan yhdistyksen tai järjestön kautta. Miltei yhtä usein kuulen sanottavan, ettei ole saanut aikaiseksi lähteä toimintaan mukaan.

kaverikuva_1600_0

Vapaaehtoistyön kirjo on laaja ja jokaiselle varmasti löytyy omansa. Myös VPK-toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Kuva: Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Vapaaehtoistyötä saa tehdä juuri niin paljon, kuin itse haluaa ja ehtii. Sen muodon saa pitkälti itse määritellä ja sen kohteen saa valita. Kirjo on laaja ja jokaiselle varmasti löytyy omansa. Osa on löytänyt oman juttunsa yhdistyksen kautta, jossa on samaa sairautta sairastavia ja osa kokee olevansa kotonaan ihmisten seurassa, jotka pyrkivät parantamaan julkista liikennettä. On ihmisiä, joille on tärkeää edistää lastenhoitoa ja on ihmisiä, joiden sydänasia on juosta maratoneja.

koirat_pellolla_1000pix

Jokaiselle löytyy varmasti mieleinen vapaaehtoistyön kohde. Kuva: J. Lindfors

Vapaaehtoistyön parissa voi puhua hengästymiseen asti omasta intohimostaan ja huomata, että kaikki ympärilläsi ymmärtävät sinua. He ymmärtävät ja tukevat sinua, kun sairaudessasi on menossa hankalampi vaihe. He ovat myös kokeneet sen. Kuinka valtavan hienolta tuntuu saada vanhukselta vilpitön halaus yhteisen kahvihetken jälkeen. Vapaaehtoistyön parista saattaa löytyä se sydänystävä, jota olet pitkään ollut vailla.

Jokainen meistä voi itse vaikuttaa siihen maailmaan, jossa elämme. Vapaaehtoistyö ei ole suinkaan vähäisin käytettävissä oleva keino. Tervetuloa mukaan!

Oheisten linkkien takaa löydät kootusti eri vapaaehtoistyötahoja, joista saatat löytää juuri omasi:

Koirakuvat: J. Lindfors, kuvaajan verkkosivut

Terveisin, Maarit

Terveisin, Maarit

 

 

Tutustu Maaritiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.