Örö avautui yleisölle kesäkuun alussa

Örö sijaitsee Kemiönsaaresta lounaaseen. Saari on pitkään ollut puolustusvoimien käytössä ja mm. rannikkotykistön toimipaikkana. Saarella on myös pitkään annettu varusmieskoulutusta. Örö on luonnonkaunis saari, jolla on hyvin omaperäinen luonto ja kasvillisuus. Ainutlaatuinen luonto tulee olemaan suurin vetonaula. Luonnollisesti vetovoimaisuuteen vaikuttaa myös se, että saarella on ollut rannikkolinnake.

saaristokuvaSaaren kunnostustyöstä vastaa Metsähallitus ja se on suuri projekti ja kestää useita vuosia. Nopeassa tahdissa on kunnostettu vierassatama, jossa on noin 70 venepaikkaa. Osassa rakennuksia tehdään muutostöitä, jotta ne soveltuisivat majoitukseen. Myös saaren infrastruktuuri muutetaan nykyiseen käyttöön paremmin soveltuvaksi. Saarella tulee edelleen olemaan sotilaallinen status ja rantautuminen on sallittu ainoastaan vierassataman kautta, muutoin saarella ja sen ympärillä on maihinnousu- ja ankkurointikielto. Vierassatamaan johtaa uusi merkitty veneväylä, ja se on tarkoitus merkitä sekä merikortteihin että poijuilla.

Pelastuslaitoksella on tärkeä rooli kunnostustöissä ja saaren uudessa käytössä, ensisijaisesti neuvonantajana ja asiantuntijana turvallisuuskysymyksissä. Metsähallitus on laatinut pelastussuunnitelman koko saarelle ja siinä on huomioitu saaren kaikki toiminnot. Potentiaalisia riskejä ovat vierassatama ja majoitustoiminta. Öröllä on ennestään valaistu helikopterin laskeutumispaikka, joka tietenkin on tärkeä turvallisuustekijä. Lähistöllä sijaitsevien palokuntien merkitys on myös hyvin tärkeä ja tarkoitus on järjestää pelastuslaitoksen henkilökunnalle ja lähialueiden palokunnille informaatiopäivä saaren turvallisuusjärjestelyistä.

Rakennusten muuttaminen majoitustoimintaan soveltuviksi edellyttää luonnollisesti rakennuslupaa kunnalta. Muutostöiden yhteydessä suunnitellaan ja rakennetaan rakennuksiin ns. passiivinen paloturvallisuus. Vuodepaikkoja on rajallinen määrä, rakennukset jaetaan palo-osastoihin, poistumisteitä täydennetään niin, että rakennuksesta voi poistua kahta eri tietä. Rakennuksiin asennetaan myös palohälytysjärjestelmä.

Varsinaisia määräyksiä vierasvenesataman (palo)turvallisesta rakentamisesta ei ole. Talojen, telttojen ja asuntovaunujen sijoittamisesta on olemassa määräykset vähimmäisetäisyydestä, mutta veneille ei vastaavaa ole. Normaalisti tämä ei ole mikään suuri ongelma vierassatamissa, mutta kun satamassa on paljon veneitä suurten tapahtumien yhteydessä veneet saattavat joskus olla aivan vieri vieressä, jopa useassa rivissä. Palo voi tällöin levitä nopeasti veneestä toiseen, mikä on riskialtista varsinkin yöaikaan. Jokaisessa veneessä, jossa yövytään, pitää olla toimiva palovaroitin, joka hälyttää ja herättää nukkuvat aikaisessa vaiheessa. Vierassatamissa on yleensä omat sammutusvarusteet, ja myös useimmissa veneissä on alkusammutin.

Hyvää kesää kaikille!

Terveisin, Knut

Terveisin, Knut

 

 

 

 

Tutustu Knutiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.