Ön Örö som ligger sydväst om Kimitoön har under långa tider hört till försvarsmakten och varit befäst med bland annat kustartilleri. Beväringar har också utbildas där under en lång tid. Örö är en naturskön ö med mycket speciell natur och växtlighet och det är den unika naturen som kommer att bli det största dragplåstret. Naturligtvis spelar det faktum att ön har varit ett kustfort en viss roll.
Ombyggnadsarbetet sköts av Forststyrelsen och det är ett stort projekt som kommer att ta flera år. Det som man i rask takt har iordningställt är en gästhamn med ungefär 70 båtplatser. Några byggnader byggs om för inkvartering och infrastrukturen på ön ändras så att den passar bättre för nuvarande bruk. Ön kommer fortfarande ha en militär status och det är endast vid gästhamnen man får ta i land, i övrigt är det ilandtagnings- och ankringsförbud runt ön. En ny farled har prickats ut till gästhamnen, och kommer att märkas ut både på sjökorten och med bojar så småningom.
Räddningsverkets roll i ombyggnadsarbetena och den nya användningen är viktig, mest som rådgivare och ställningstagare till vissa säkerhetsfrågor. En räddningsplan har uppgjorts av Forststyrelsen för hela ön där man beaktar all verksamhet. Det som man kan lyfta fram som potentiella större risker är gästhamnen och inkvarteringsverksamheten. På Örö finns där färdigt upplyst helikopterplattform som naturligtvis kommer att spela en viktig roll för säkerheten. De närliggande brandkårernas betydelse är också mycket viktigt och det kommer att ordnas en informationsdag för räddningsverkets personal och för de närliggande brandkårerna i syfte att gå igenom säkerhetsarrangemangen på Örö.
När man bygger om byggnaderna till inkvartering krävs naturligtvis ett byggnadslov från kommunen. I samband med det planeras och byggs en så kallad passiv brandsäkerhet in i byggnaden. Bäddplatserna är begränsade, byggnaden delas in i brandsektioner, och utrymningsvägarna kompletteras så att det finns en möjlighet att ta sig ut två olika vägar. Byggnaderna förses också med brandvarnarsystem.
Direkta bestämmelser för att bygga en gästhamn (brand)säker finns inte. För hus, tält och husvagnar finns det ett minimiavstånd, men för båtar finns det inte. Normalt är det inte ett större problem i en gästhamn men vid större evenemang där det kommer många båtar blir det ibland så att man packar båtarna tätt bredvid varandra och till och med i flera rader. En brand kan sprida sig snabbt mellan dessa båtar och i synnerhet nattetid är det riskfyllt. I Varje båt där man övernattar skall det finns en brandvarnare som fungerar och alarmerar och väcker de sovande i ett tidigt skede. Gästhamnarna har i regel egen släckningsutrustning men också i de flesta båtar finns det förstahandssläckare.