Ota mummo mukaan!

Näin keskikesän aikaan lomailijoita riittää jokaiseen notkoon ja saarelmaan. Kesä on myös perhelomien aikaa. Hypätään asuntoautoon ja lähdetään valloittamaan Lappia tai muutetaan kesäksi mökille. Mitä, jos tänä kesänä laajentaisit käsitystäsi perheestä ja kutsuisit mummon, vaarin tai molemmat viettämään kesää kanssanne? Ei se kuuma asunto vanhemmasta väestä yhtään sen paremmalta tunnu.

Ota myös isovanhemmat mukaan kesälomapuuhiin! Lapsillakin on turvallisempaa, kun on useampi aikuinen silmäpari vahtimassa veden äärellä.

Ota myös isovanhemmat mukaan kesälomapuuhiin! Lapsillakin on turvallisempaa, kun on useampi aikuinen silmäpari vahtimassa veden äärellä tai ihmisvilinässä.

Ota mummo mukaan. Mummosta voi olla hyötyäkin, sillä mummolla jos jollakulla on kikkoja, kuinka uusista perunoista pestään kuoret pois. Vaarilla taas on omat niksinsä kalojen narraamiseen. Isovanhemmat jaksavat kuunnella perheen pienimpien tarinoita ja sinä voit uppoutua kirjaasi pelkäämättä, että lapset menevät uimaan omine lupineen.

Ennen kaikkea ota mummo mukaan, jotta mummo saisi viettää aikaa rakkaidensa kanssa ja kokisi edelleen olevansa osa perhettä. Anna mummolle mahdollisuus olla hyödyllinen, tarvittu. Anna lapsillesi mahdollisuus puhaltaa vaarin tekemään pajupilliin. Istukaa koko perhe yhdessä iltanuotiolla ja kuunnelkaa vaarin tarinoita ajalta, jolloin vaari oli merimies. Iloitkaa siitä, että isovanhemmat vielä ovat siinä kunnossa, että voivat kanssanne lomalle lähteä.

Ajattele asia vaikka niin, että jonain päivänä sinä itse olet se mummo tai vaari. Haluaisitko sinä kuulla lapsiltasi, etteivät he ehdi tapaamaan sinua, koska viettävät aikaa perheensä kanssa? Vai haluaisitko sinä edes joskus osallistua lastesi ja lastenlastesi vapaa-aikaan ja tuntea olevasi tärkeä? Niinpä.


Ikäihmisten kokema yksinäisyys on yleistä. Suomalaisista 75 vuotta täyttäneistä reilu kolmannes kärsii yksinäisyydestä ainakin toisinaan. Yksinäisyyden on todettu heikentävän elämänlaatua ja toimintakykyä. Lisäksi sen tiedetään tutkitusti heikentävän muistitoimintoja ja se voi johtaa jopa ennenaikaiseen laitoshoitoon tai kuolemaan.
Lähde: Vanhustyön keskusliitto

Terveisin, Maarit

Terveisin, Maarit

 

Tutustu Maaritiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.