Palomieheksi hyvällä kunnolla ja rautaisilla hermoilla

Palomiehiä koulutetaan Suomessa kahdessa paikassa: Pelastuskoulussa Helsingissä ja Pelastusopistolla Kuopiossa. Helsingin pelastuskoulu on tarkoitettu Helsinkiin työllistyville ja muun Suomen palomiehet saavat koulutuksensa Kuopiossa. Ensimmäiset hakukriteerit ovat koulumenestys ja lihaskuntotestin tulokset.

Minimituloksia ei ole kovin vaikea saavuttaa, mutta tällainen pulkannaru joutui käymään salilla puolisen vuotta, että tiesi pääsevänsä tuosta testistä läpi. C-kortti oli minun aikanani hakukriteerinä, joten ennen hakemista oli käytävä kurvailemassa kuorma-autolla autokoulussa. Asevelvollisuus oli onneksi jo suoritettuna. Näiden lisäksi myös lukion päästötodistus piti kaivaa vielä esiin, että sai ynnäiltyä loppuarvosanat hakupaperiin.

Nestepalotreeni harjoitusalueella.

Nestepalotreeni harjoitusalueella.

Onnesta muikeana lueskelin kutsukirjettä jatkotesteihin Kuopioon. Kaksipäiväisessä pääsykokeessa oli ensimmäisenä vuorossa Cooperin testi, jossa minimi 2800m meni kohtalaisen helposti. Urheilukentältä siirryttiin uimahalliin ja uintitestiin. En muista paljonko silloin piti uida, mutta nykyään vaatimus on 200 metriä 4min 45 sekunnissa. Loppupäivä istuttiinkin sitten luokkahuoneessa ja tehtiin erilaisia psykologisia testejä. Jos se ei vielä riittänyt, seuraavana päivänä olivat vuorossa psykologin haastattelu ja ryhmäkeskustelut. Kotimatkalla ihmetteli vaan mielessään, että mitenkähän tässä mahtaa käydä..

Kurssilaiset lounastauolla

Kurssilaiset lounastauolla

Odotus kuitenkin palkittiin ja ilmoitus opiskelupaikasta pelastajakurssille nro 44 saapui postissa. Kirjeessä oli ohjeet koulupuvun hankkimiseen ja tarkemmat tiedot kurssin aloitukseen. Puolitoistavuotinen projekti alkoi elokuussa 2003. Ensimmäinen lukukausi oli paljolti teorian opiskelua, mutta välillä pääsimme myös tekemään käytännön juttuja upealle harjoitusalueelle.

Toimintakykytestissä ruumiinlämpö nousi lähelle neljääkymmentä.

Toimintakykytestissä ruumiinlämpö nousi lähelle neljääkymmentä.

Learning by doing on kai se hienompi nimitys sille, että tekemällä oppii. Savusukellusta harjoiteltiin palotalossa, johon voidaan tehdä oikea tulipalo ja harjoitella uhrin etsintää, olosuhteiden lukemista ja palon sammuttamista. Erilaisia liikenneonnettomuuksia harjoitellaan oikeilla autoilla, joita voi leikata ja purkaa kuin aidoilla kolaripaikoilla. Erilaisten kemikaalionnettomuuksien harjoittelu onnistuu myös aidoilla junanvaunuilla ja rekan säiliöperävaunulla.

Harjoitusalueella olosuhteet ovat aidon kaltaisia.

Harjoitusalueella olosuhteet ovat aidon kaltaisia.

Uutta opittavaa tuli siis joka päivä ja välillä tuntui, ettei sahanpuru ehtinyt imeä kaikkea tietoa sisäänsä. Sairaankuljetus ja toimiminen ambulanssissa olivat minulle myös täysin uusia asioita, joten haasteita riitti. Sairaankuljetusta on koko oppimäärästä noin kolmannes, joten mitään kauhean syvällistä ei ehditä käymään läpi, mutta varsinkin hätätilapotilaan hoitoon sai hyvät valmiudet.

Asuminen asuntolassa hitsasi kurssilaiset melko hyvin yhteen ja esimerkiksi kokeisiin lukemiseen sai hyvää apua kämppäkavereilta. Monia käytännön taitoja pystyi myös harjoittelemaan kurssikavereilla ja joskus perjantaina kotiin lähtiessä käsivarret olivat tipanlaittoharjoitusten jäljiltä mustelmilla.

Kemikaalisukellusta

Kemikaalisukellusta

Loputtomalta tuntunut junamatkailu Turku-Kuopio välillä loppui kuitenkin joulukuussa 2004, kun todistus annettiin käteen. Työt aloitin heti seuraavalla viikolla nykyisessä työpaikassani, joten tänä vuonna tulee 10 vuotta täyteen tässä firmassa. Oppiminen jatkuu edelleen ja melkein joka vuorossa oppii jonkun uuden jutun tästä työstä.

Lisätietoja Opiston verkkosivuilta. 

Terveisin, Otto

Terveisin, Otto

 

 

 

 

Tutustu Ottoon

15 thoughts on “Palomieheksi hyvällä kunnolla ja rautaisilla hermoilla

 1. Moi! Mitenkä hyvin VS Alpelle työllistyy nykyään? Kovat treenaukset on nyt käynnissä, jotta tammikuussa 2015 voisi aloittaa opiskelut Pelastusopistossa. Lohduttaisi tietää, että töitä olisi tarjolla valmistuttuani.

  • Työllistymistilanne alalle valmistuneiden osalta on valtakunnallisesti kohtalaisen hyvä. Varsinais-Suomen pelastuslaitokseltakin eläköityy vuosittain 5 – 10 henkilöä, joten kannattaa hakeutua koulutukseen. /Mika Kontio

 2. Jos opiskelee stadissa palomieheksi, niin voiko silti päästä muihin kaupunkeihin töihin? Kun kerran helsingissä koulutetaan nimenomaan helsinkiin työllistyviä. Kuopiossa opiskelleen on vaikea hakea helsinkiin, mutta onko helsingissä opiskelleella samoja rajoitteita?

 3. Terve. Minkälaista opiskelutukea tai vastaavaa rahallista korvausta sait opiskeluajalta tai miten ylipäätään pärjäsit rahallisesti. Ilmainen asuminen opistolla ja menit Turkuun viikonlopuiksi, pärjäsit ilmeisesti kuitenkin.

  • Hei Teemu,

   Otto vastasi kysymykseesi seuraavasti:

   ”Sain silloista normaalia opintotukea, oli hiukan säästöjä ja vanhemmat hiukan jeesasivat. Aika vähän opistolla kuluu rahaa, jos pysyy pois baareista.”

   Terveisin
   Eeva/ blogin ylläpito

 4. Hei! Olisi muutamia kysymyksiä pelastusopistosta.. kiitos jos jaksat vastata. Eli riittikö että ajaa normaali c-kortin vai pitikö ajaa ammattipätevyys kortti? Mietin myös että mikä oli lukiosi päättö keskiarvosi (ei pakko vastata :D) Ammatista tuli vielä mieleen, että millainen palkka on suurinpirtein?

  • Hei,

   Otto vastaa seuraavasti:

   ”Ainakin Pelastuopiston sivuilla pelastajakurssin hakukriteereissä on maininta vain C-luokan ajokortista, ei puhuta mitään ammattiluvista.
   En kyllä muista yhtään mun keskiarvoa, jotain aika lailla keskivertoa se oli, olisko jotain kasin pintaan…
   Palkoista on ihan hyvä tilasto palomiesliiton sivuilla http://www.palomiesliitto.fi/fi/edunvalvonta/palkkatilastot

   Terveisin Eeva / blogin ylläpito

 5. Hei!
  Onko jokaisella tarkka tieto että koska vastaukset liikkuvat ? Vielä jännitys pelkään että jos sydän ei kestäisi. ☺ kiitos

 6. Moikka,

  Onko mitään arviota missä hakuryhmässä 1-3 on parasta hakea? Itse pystyn hakemaan ryhmissä 2 ja 3. Nyt mietinkin kumpi olisi parempi vaihtoehto.

  Kiitos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.