Ovatko kaikki palomiehet huippukuntoisia?

No eivät kaikki, mutta kyllä joukossa on todella kovakuntoisiakin kavereita. 90 % työtehtävistä ei vaadi kovin kummoista fysiikkaa, mutta joukossa on silloin tällöin työtehtäviä, joissa kroppakin joutuu koville.

konttiharj-361_1000pix

Savusukellus vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Kuva: Varsinais-Suomen pelastuslaitos / Esko Keski-Oja

Pitkä savusukellus lienee se kaikkein vaativin. Siinä kysytään maksimaalista hapenottokykyä ja toisaalta voimaa, kun varusteet päällä vetää letkua mukanaan ja ehkä ihmistä ulos asunnosta. Liikenneonnettomuuksissa saatetaan purkaa autoa uhrin ympäriltä isoilla ja raskailla työkaluilla, joskus hankalissa asennoissa. Siinä tarvitaan yleensä raakaa voimaa ja työergonomia korostuu. Joskus joudutaan tekemään kattoon savunpoistoaukko ja liikkumaan kaltevilla ja ehkä liukkailla pinnoilla. Näissä tehtävissä olisi taas käyttöä hyvälle tasapainolle ja ketteryydelle.

Palomies tarvitsee ehkä yllättävänkin monipuolisesti erilaisia fyysisiä ominaisuuksia erilaisiin tehtäviin. Monissa tilanteissa voimaa voi kompensoida tekniikalla ja apuvälineillä, esimerkiksi isokokoisen potilaan nostamisessa lattialta paareille.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella palomiehet testataan joka vuosi Paavo Nurmi -keskuksessa savusukelluskelpoisuuden toteamiseksi. Testiin kuuluu hapenottokyvyn testaaminen polkupyöräergometrin avulla. Lihankunto testataan penkkipunnerruksella, jalkakyykyllä, leuanvedolla ja vatsalihakset istumaannousulla.

Testin läpäisy ei ole kovin vaikeaa nuoremmille miehille, jotka harrastavat liikuntaa vapaa-ajallaankin, mutta iän karttuessa alkaa tulla monille erilaisia vammoja ja ”krämppää”, joka estää testin läpäisyn. Harva kuusikymppinen on enää savusukelluskunnossa ja heille on muita työtehtäviä, esimerkiksi työskentelyä viestikeskuksessa tai palomestarin kuljettajana.

Vuotuisen testauksen takia työvuoron päiväohjelmaan kuuluu myös liikuntaa. Isommilla asemilla on mahdollista pelata lentopalloa tai sählyä, ja pienemmillä asemilla sitten käytetään aseman kuntosalia. Uusilla asemilla on panostettu harjoittelumahdollisuuksiin hienosti ja itse ainakin tulee silloin tällöin käytyä myös vapaapäivinä treenaamassa paloasemalla.

kovaa_mennaan_1000

Palomiesurheilulla on pitkät perinteet ja SM-kisoja järjestetään monessa eri lajissa. Kuva vuoden 2013 jääkiekon viranomaisturnauksesta.

Valtakunnallisella palomiesurheilulla on pitkät perinteet ja joka vuosi järjestetään jossain päin Suomea palomiesten SM-kisat mm. jalkapallossa, lentopallossa ja salibandyssä. Jääkiekossa on menty vielä astetta pidemmälle ja Turussa järjestetään vuosittainen viranomaisturnaus, johon ottaa osaa joukkueita mm. puolustusvoimista, rajavartiolaitokselta, poliisista ja pelastuslaitoksilta. Yhteiset tapaamiset eri laitosten palomiesten kanssa ovat mielenkiintoisia ja antavat hiukan perspektiiviä siihen, mikä omassa laitoksessa on hyvin ja mikä huonosti. Ja mikäs olisikaan sen parempaa yhteishengen kohottamista kuin hyvät löylyt kovien pelien päälle!

Terveisin, Otto

Terveisin, Otto

 

 

Tutustu Ottoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.