Marraskuisessa koulun vanhempainillassa sadan auton joukosta neljä oli pysäköity peruuttamalla ruutuun. Yksi meistä on poliisi, yksi liikenneopettaja, yksi on töissä pelastuslaitoksella ja yksi Liikenneturvassa.
Pysäköinti ei totta vie ole se olennaisin asia, kun puhutaan liikenneturvallisuudesta. Silti vuonna 2017 korvatusta 94 969 liikennevahingosta 44 prosenttia eli melkein puolet tapahtui pysäköintialueella, ja useimmiten vahinko tapahtui peruuttamalla.
Tutkat ja kamerat ovat hyvä apu pysäköidessä, mutta ne eivät korvaa kääntyvällä päällä varustettua taitavaa kuljettajaa, joka tarkkailee aktiivisesti ympäristöään. Pysäköintitutkat ja kamerat eivät ennakoi. Tekniikka toki kehittyy, mutta sen yleistyminen ottaa aikansa.
Vaikka pysäköinti oman piha-alueen ulkopuolella vaatii henkilöuhreja onneksi vain harvoin, voi määristä arvioida, että pysäköintipusujen aiheuttama rahallinen vahinko on Suomessa noin 60 miljoonaa euroa joka vuosi – ehkä enemmänkin. On sillä toki työllistäväkin vaikutus, mutta puskureita ei nykyään kotimaisella työllä korjata, vaan ne vaihdetaan automaattisesti uusiin ja autotehtaalta valmiiksi oikeissa väreissä tuleviin puskimiin.

Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen
Suosi palomiesparkkia ‒ peruuta ruutuun tai aja sen läpi
Joulukuu on pysäköinnin kulta-aikaa. Kauppakeskukset täyttyvät ihmisistä, joulumarkkinoilla pitää käydä, kuusi on haettava ja kotimatkalla on pyörähdettävä vielä kirkkojen ja hautausmaiden ympärillä. Kun väkeä on liikkeellä paljon, pysäköintiruutua saa usein etsiä pitkään.
Omaa ja muiden turvallisuutta voi pysäköintivaiheessa edistää parhaiten peruuttamalla pysäköintiruutuun tai ajamalla sen läpi. Peruuttaminen suoraan ruutuun onnistuu helposti, kun sitä on muutaman kerran harjoitellut. Kun auton taakse jättää tilaa yli puoli metriä, onnistuu myös ostosten laittaminen takaluukkuun vaivatta.
Pysäköintiruudun läpi ajaminen tarkoittaa sellaisen ruutuparin etsimistä, jossa edessä olevassa ruudussa ei ole ketään. Näin ollen ja varovaisuutta noudattaen voi ajaa autonsa ensimmäisen ruudun läpi siten, että se on jälkimmäisessä ruudussa nokka menosuuntaan valmiina poistumaan kokoomakaistalle.
Kun pääsee lähtemään ruudusta keula menosuuntaan muutaman kerran, paluuta entiseen ei enää ole. Peruuttaminen ruutuun vaatii toki hieman enemmän vaivaa tullessa, mutta peruuttaminen on helpompaa ja turvallisempaa tullessa kuin lähtiessä.
Tyhjässä ruudussa kun on pääsääntöisesti vähemmän väistettävää kuin vilkkaalla kokoomakaistalla.

Kuva: Liikenneturva
Vinoparkit
Joidenkin kauppaliikkeiden pihalle on tehty 30 tai 45 asteen vinopysäköintejä, jotka eivät mahdollista ruutuun peruuttamista. Niiden käyttöä helpottaa kuitenkin se, että pois peruuttaessa on väistettävä vain yksisuuntaista takaa tulevaa liikennettä.
Jos ruutuja on maalattu kentälle useampi rivi ja kulma on riittävän suuri, näissäkin onnistuu joskus läpi ajaminen – tai poistuminen vastakkaisten ruutujen yli. Varovaisuutta on kuitenkin taas noudatettava.
Taskuparkit
Taskupysäköinti ei ole vaikeaa, vaikka moni kokeekin sen vaikeaksi. Aivan ensimmäiseksi on syytä kertoa muille pysäköintiaikeistaan vilkulla ja varmistaa, että pysäköitävä tasku on riittävän suuri.
Kokeneelle autoilijalle on muodostunut usein omat askelmerkit, mutta ohessa yleispätevät ohjeet kolmen liikenneopettajan kokoamana:
- Aja edessä olevan viereen peilit tai perät kohdakkain
- Käännä ratti täysin oikealle ja peruuta, kunnes näet takana olevan auton vasemmasta peilistäsi kokonaan
- Käännä ratti suoraksi ja peruuta, kunnes autosi etumatkustajan istuin on samalla tasolla kuin edessä olevan auton kuljettajan istuin.
- Käännä ratti täysin vasemmalle ja suorista auto ruutuun.

Peruutuskamera. Kuva: Liikenneturva
Yleiset väistämissäännöt pysäköidessä
Ruudusta lähtevä on aina väistämisvelvollinen muuta liikennettä kohtaan. Noudata siis erityistä varovaisuutta poistuessasi ruudusta, teit sen sitten kummin päin tahansa.
Kärkikolmion takaa tuleva väistää risteävää liikennettä.
Pysäköintiruutumerkkeihin tai kaistojen keskinäisiin silmämääräisiin leveyseroihin ei tule luottaa. Meillä on paitsi runsaasti erilaisia pysäköintialueita, myös erilaisia liikennevahinkolautakunnan ratkaisuja, joissa syyllisyys on vaihdellut sen mukaan, onko tilanteessa katsottu noudatettavan tieliikennelakia vai ei.
Jos ajojärjestys pysäköintialueella tai sen läheisyydessä kokoomakaistalla on yhtään monitulkintainen, noudata riittävän matalaa tilannenopeutta, väistä oikealta tulevia ja ole valmis joustamaan. Voi nimittäin olla, ettet aja kokoomakaistaa lainkaan, vaikka tie sellaiselta tuntuu ja näyttää.
Positiivinen vuorovaikutus korostuu pysäköintialueella. Torvea tai sormia ei tarvita ‒ hymyllä ja käden heilautuksilla pärjää pidemmälle. Lentosuukostakin jää hyvä mieli.
Turvallista joulun aikaa
Tätä kirjoittaessa vielä jännittää, tuleeko tästä kaikkien aikojen liikenneturvallisin vuosi Suomessa. Ennakkotietojen mukaan olimme lokakuussa melko samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta jokainen onnistunut päivä ratkaisee.
Näin joulukuussa voit käydä kurkkaamassa vinkkejä liikenteeseen myös Liikenneturvan adventtikalenterista. Käy katsomassa, mitä päivän luukusta löytyy: www.liikenneturva.fi/joulukalenteri.
Jos vielä pohdit joululahjoja läheisillesi, voit myös harkita, jos ostaisit tänä vuonna jotain varmasti tarpeellista. Viime vuonna keräsimme blogiin joululahjalistan hänelle, jolla on jo kaikkea.
Turvallista joulun aikaa ja turvallisempaa vuotta 2019!
Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Tapio Heiskanen Liikenneturvasta.

Turvallisempaa kevättä toivottaen, Tapsa
”Tapio työskentelee Liikenneturvan yhteyspäällikkönä ja liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan ajoneuvojäsenenä Turusta käsin, mutta on useimmiten tien päällä Lounais-Suomen alueella.
Suomen nuorin keski-ikäinen, joka on huomannut aikaisempien kokemustensa tasoittaneen tietä myös kolikon kääntöpuolen kohtaamiseen liikenneturvallisuuden parissa. Tekniikka, viestintä ja ennakoiva työ ihmisten parissa on kuitenkin parasta.
Vapaa-aika kuluu yleensä merellä tai sen äärellä, mutta on havaittu joskus myös kahden pyörän päällä.”
Taskuparkki-ohje tuntuu oudolta. Jos ajan kohdan 1 mukaisesti edessä olevan viereen peilit tai perät kohdakkain, niin paljonkos oikeastaan voin peruuttaa kohdan 2 tai 3 mukaisesti, koska kohdassa 3 käsketään lopettaa peruutus kun autoni etumatkustajan istuin on samalla tasolla kuin edessä olevan auton kuljettajan istuin. Sehän on sillä kohtaa jo tilanteen alussa, koska jos on peilit kohdakkain, niin on etuistuimetkin…
Vaikka en tuohon ammattikategoriaan kuulukaan, enkä ole ammattiautoilija, niin ajattelen ja toimin aivan samoin parkkeeratessani autoni (peruutus sivupeilien avulla), nimenomaan koska se on fiksua ja myös helpottaakseni omaa ja kanssa-autoilijoiden liikkumista.
”Kun auton taakse jättää tilaa yli puoli metriä, onnistuu myös ostosten laittaminen takaluukkuun vaivatta.”
Niin varmaan onnistuu, kunhan ensin on ahtaasta autojen välistä raahannut ostokset sinne auton taakse. Kärryjen kanssa sinne ei useimmiten mahdu. Ostoksia raahatessa on sitten pyyhkinyt vaatteillaan auton kyljet vähän puhtaammiksi.