Huolimaton tupakointi on merkittävä palonsyy

Tupakasta pudonnut kekäle tippuu oven ja rappusten väliin, missä kekäle on kytenyt tuulen voimasta. Rappusten ja seinän välistä on syttynyt palamaan 20 x 40 cm alue. Palo on noussut oveen noin lukon korkeudelle ja ovipieliin. Omistaja on purkanut lautoja ja sammuttanut jauheella ja vedellä. Omistajaa kehotettiin purkamaan kynnys ja vartioimaan kyseistä paikkaa.

Mies on ollut tupakalla n. 20–30 min ennen palon havaitsemista talon ulko-ovella. Tyttöystävä näki ikkunasta, että rakennuksesta tulee savua. Mies meni ovesta katsomaan ja havaitsi, että ovi ja karmi paloivat. Mies suoritti alkusammutuksen.

Huolimaton tupakointi on savukkeen itsestään sammuvasta ominaisuudesta huolimatta merkittävä palonsyy. Varsinais-Suomessa savuke tai muu tupakka-aine olikin tulipalon syttymissyy 74 kertaa vuonna 2017.

Tiesitkö, että sammuvuustestit sallivat 25 % testattavista savukkeista jatkavan palamistaan? Savukkeet testataan myös laboratorio-olosuhteissa, kun tosielämässä savuke on kuitenkin tippuessaan yleensä kosketuksissa johonkin palavaan alustaan. Tällöin se jatkaa palamistaan ja alustan kuumentamista, mikä johtaa usein siihen, että alusta syttyy palamaan.

Nuorehko mies tupakoi vuoteessaan ja nukahti. Mies oli myös ottanut lääkkeitä ja alkoholia. Mies heräsi siihen, kun tunsi raajassaan liekin kuumuuden. Hän herätti puolisonsa ja yritti alkusammutusta siinä onnistumatta. Mies loukkaantui palossa. Koko kerrostalo kärsi mittavista savuvahingoista.

Tupakkapaikoilla olevat purkit ovat puolestaan usein palavaa materiaalia tai niissä on liikaa tumppeja, jolloin koko tumppikasa voi syttyä palamaan. Jotkut käyttävät kukkapurkkeja tai vastaavia tumppaukseen, mikä johtaa usein kukkaturpeen kytemiseen ja myöhemmin palon syttymiseen. Ulkona ilmavirta voi myös irrottaa tupakasta kekäleen, joka voi jäädä kytemään ja sytyttää myöhemmin jotain palamaan.

Valitettavasti huolimaton tupakointi on myös usein taustalla vakaviin henkilövahinkoihin johtavissa tulipaloissa, kun tupakka putoaa tupakoitsijan vaatteille, sohvalle, nojatuoliin tai sängylle. Kytemisen jälkeen tupakka sytyttää palon ja ihminen loukkaantuu tai menehtyy palossa.

Huomioitavaa on myös, että tupakoitsijalla on hyvin harvoin toimivaa palovaroitinta tilassaan, jossa hän savukkeen kanssa nukkuu. Käytännössä ei koskaan.

Aikuinen mies poltteli tuulisella säällä terassilla ja tupakasta lensi kekäle matolle. Kekäle jäi kytemään. Noin tuntia myöhemmin mies havaitsi ulkona savua ja totesi terassin olevan tulessa. Koko talo paloi purkukuntoon.

Liikuntakyvyltään heikentynyt 66-vuotias yksinasuva nainen, joka käyttää alkoholia ja tupakoi. Nainen oli nukahtanut tupakan kanssa, eikä herännyt paloon vaan menehtyi palokaasuihin huoneessaan.

 

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa palopäällikkömme Pasi Paloluoma.

Terveisin,
Pasi

”Aloitin oman pelastusalan urani jo vuonna 1987, joten takana on jo ”kohtalainen” kokemus alalta. Työtehtäviini vuosien varrella on kuulunut monenlaista aina palomiehen, paloesimiehen ja palomestarin tehtävistä alkaen. Viimeiset vuodet olen työskennellyt yhä enemmän palontutkinnan parissa. Koen työni mielekkääksi ja voin oppia päivittäin uusia asioita.

Ikää minulla on puolet itsenäisestä Suomesta. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi teinipoikaa. Vanhin tyttäreni on jo aikuinen. Vapaa-aikani sujuu pääsääntöisesti jäähallilla, golfkentällä tai frisbeegolfkentällä, joten vapaa-ajan ongelmia ei ole, muuta kuin ajan puutteen osalta.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*