Palotarkastaja – turvallisuuden diplomaatti

Pelastuslaitos kätkee sisäänsä useita eri toimijoita, joista yhtenä olemme me palotarkastajat. Virkanimike tuo ihmisille usein ajatuksen henkilöstä, joka tarkastaa ja tutkii tulipaloja. Todellisuudessa palotarkastajan ydintehtävä on riskienhallinnassa. Käytännössä se tarkoittaa ennaltaehkäisytyötä, jottei tulipaloja tai muita onnettomuuksia tapahtuisi, tai niistä syntyvät vahingot voitaisiin minimoida.

Ennaltaehkäisevän työn tukipilareita on kolme:

  1. Uusia rakennuksia rakennettaessa kuntien rakennusvalvonta yleensä pyytää pelastusviranomaiselta lausuntoa lupahakemuksen turvallisuuteen liittyvien asioiden huomioon ottamisen riittävyydestä. Palotarkastaja antaa näitä lausuntoja.
  2. Olemassa olevien rakennusten palotarkastukset
  3. Turvallisuusviestintä

Kaikkien palotarkastajien tehtäviin kuuluu palotarkastusten tekeminen olemassa oleville rakennuksille. Tarkastuksien lisäksi jokaisella palotarkastajalla on myös muita tehtäviä ja yleensä jokin oma erityisalueensa huolehdittavanaan. Esimerkkeinä mainittakoon rakennuslupalausunnot, turvallisuusviestintä, hoitolaitosten turvallisuus, suuret yleisötapahtumat ja kemikaalit. Yhdessä me muodostamme Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen joustavan ja monipuolisen ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä tekevän tiimin.

Palotarkastajan tehtäviin kuuluu myös turvallisuusviestintä. Kuvassa meneillään NouHätä-kilpailijoiden preppaaminen viimevuoden loppukilpailuun.

Turvallisuudesta huolehditaan itseä eikä viranomaista varten

Palotarkastaja on, tai ainakin tulisi olla, turvallisuuden diplomaatti, joka neuvottelee eri tahojen kanssa. Tarkoituksena on saada ihmiset toimimaan turvallisuushakuisemmin omasta tahdostaan. Vaikka monissa asioissa laki velvoittaa tekemään tiettyjä asioita, ei se saa olla ensimmäinen tai ainoa argumentti, miten asiat perustellaan asiakkaille. Tärkeää on, että ihmiset tai yritykset aidosti ymmärtävät, että turvallisuustekijöistä huolehditaan heitä itseään eikä viranomaista varten. Vasta silloin voidaan olettaa, että turvallisuus toimii käytännössäkin.

Omaan toimenkuvaani kuuluu tarkastuksien lisäksi muun muassa lasten ja nuorten luvaton tulenkäsittely (Tulipysäkki) ja turvallisuusviestintä. Turvallisuusviestintä tarkoittaa minun työssäni erilaisten koulutuksien ja luentojen pitämistä. Niissä opetetaan esimerkiksi alkusammutustaitoja tai autetaan ymmärtämään omaa työpaikkaa tai kotia rakennuksena sekä mitä kaikkea turvallisuuteen liittyvää se kätkee sisäänsä (rakenteellinen paloturvallisuus). Tulipysäkistä kerron sitten seuraavassa blogikirjoituksessani ehkä hieman lisää.

Me välitämme turvallisuudestasi, välitäthän sinäkin.

Terveisin, Eerik

 

 

 

 

Tutustu Eerikiin

1 thought on “Palotarkastaja – turvallisuuden diplomaatti

  1. Minun mielestäni juuri tuo pointti, että tarkastuksia tehdään sen asiakkaan turvallisuuden parantamiseksi, eikä viranomaista varten, on kaiken avain. Ei se sitä viranomaista ihan hirveästi hetkauta jos avonaisen palo-oven kautta pääsee noki leviämään ympäri kiinteistöä, mutta omistajalle se saattaa olla aika iso juttu kun ruvetaan maksamaan saneerausfirman laskua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.