Mitäs tänne soittelet! Ei täällä ole mitään tarkastettavaa! Ei tänne tarvitse tulla kiusaamaan!
Sairaankuljettajat ja palomiehet ovat omissa blogikirjoituksissaan kertoneet työssään kohtaamistaan väkivalta- ja uhkatilanteista. Me onnettomuuksien ehkäisyn puolella harvemmin joudumme suoranaisiin väkivalta- tai uhkatilanteisiin, mutta sitäkin yleisempää on saada osakseen jonkinlaista vihamielisyyttä kohteessa tehtävää palotarkastusta kohtaan. Palotarkastukset ovat palotarkastajien keskeistä lain velvoittamaa työtä, minkä vuoksi asiakkaan negatiivinen asenne tarkastuksia kohtaan toisinaan turhauttaa ja harmittaa.

Palotarkastus on asiakkaan etu.
Pelastuslaki velvoittaa pelastuslaitoksen suorittamaan alueellaan valvontatoimenpiteitä, joita muun muassa palotarkastukset ovat. Yksittäisellä pelastusviranomaisella ei ole juurikaan päätäntävaltaa siihen, missä kohteissa tarkastukset suoritetaan, vaan kohteet on nimetty pelastuslaitoksen valvontasuunnitelmassa valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti. Tarkastettaville kohteille määritellään aikarajat, joiden puitteissa niissä on käytävä toteamassa mahdolliset turvallisuuspuutteet – tai se, että kaikki on kunnossa.
Palotarkastajien tarkoitus ei ole missään nimessä kiusata ketään eikä hankaloittaa kenenkään yritystoimintaa. Toivoisin, että asiakkaat näkisivät palotarkastuksen pikemminkin positiivisena, omaa turvallisuutta tai yrityksen jatkuvuutta parantavana tekijänä. Palotarkastuksen keskeinen sisältö on kohteen henkilö- ja paloturvallisuusasioiden varmistaminen. Palotarkastaja ei voi paikan päällä käymättä tietää, onko kohteessa turvallisuuspuutteita – puhelinkeskustelu ei aina anna todellista kuvaa tilanteesta. Mikäli asiat ovat kunnossa ja asiakaskin sen tietää, ei tarkastuskäynnistä pitäisi olla kohtuutonta haittaa. Palotarkastukseen kuluu enimmilläänkin aikaa noin kaksi tuntia. Palotarkastuksia tehdään kohteissa 1-10 vuoden välein.

Tarkastuksia tehdään monissa eriliaisissa paikoissa. Jokaisen tarkastuksen tavoitteena on edesauttaa kohteen turvallisuutta.
Palotarkastus on asiakkaan etu. Parhaimmillaan parin tunnin perusteellisella tarkastuksella edesautetaan merkittävästi kohteen turvallisuutta ja avataan asiakkaan aisteja mahdollisia riskejä kohtaan. Kun palotarkastaja seuraavan kerran ilmoittaa tulostaan, niin toivottakaa hänet tervetulleeksi ja suhtautukaa tarkastukseen avoimin mielin. Me palotarkastajatkin teemme vain työtämme – teidän parhaaksenne. Otetaan omalta osaltamme vastuuta turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä ja viedään turvallisuuskulttuuria yhdessä hyvässä hengessä eteenpäin.

Terveisin, Kari