Rauhallisesti syyspimeällä

Syksy on tullut ja sää kylmenee. Muutamina aamuina on jo ollut pakkasasteita ja kohta sataa varmasti ensilumi. Joka vuosi liukkaus tulee monelle suurena yllätyksenä. Liukkaus yllättää muutkin kuin autoilijat, myös mopoilijoille liukas keli voi tulla yllätyksenä.

Liukas keli lisää onnettomuusriskiä. Joka kolmas mopo-onnettomuus sattuu syyskuun ja joulukuun välisenä aikana. On tärkeää muistaa, että talviajossa mopoissakin pitää olla talvirenkaat. Joulukuun 1. päivästä alkaen talvirenkaat mopoissa ovat pakollisia. Kesärenkaat eivät sovellu talviajoon. Talvella on käytettävä nastarenkaita. Moporenkaiden urasyvyyden pitää läpi vuoden olla vähintään 1 millimetri. Renkaiden merkitys korostuu vaikeilla keleillä. Kaksi kolmesta renkaisiin liittyvistä onnettomuuksista tapahtuu lumisilla, jäisillä tai märillä tiepinnoilla, vaikkakin useimmat onnettomuudet johtuvat henkilö- tai pakettiautoista ja tapahtuvat kuivalla kesä- tai talvikelillä.

kuva1

Onnettomuusselvityksissä on todettu, että yli 90 prosenttia onnettomuuksista liittyy huonokuntoisiin tai sopimattomiin renkaisiin tai virheelliseen rengaspaineeseen. Kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 mm ja talvirenkaiden 3,0 mm. Mutta kuten useimmat varmasti ymmärtävät, niin tärkeintähän ei ole auton ja renkaiden kunto. EU-näkökulmasta katsottuna Suomen liikenneturvallisuus on keskitasoa. Mistä tämä johtuu? Liikenneviraston ja Trafin vastikään valmistuneessa tutkimuksessa verrattiin toisaalta Suomea ja Ruotsia ja toisaalta Hollantia ja Isoa-Britanniaa. Tutkimuksen mukaan maamme suhteellisen huono sijoitus johtuu mm. seuraavista seikoista: pitkät ajomatkat ja siitä seuraava väsymys, vanhempi autokanta kuin vertailumaissa ja kaikkein pelottavin seikka eli asenneongelma, erityisesti nuorten miesten asenteet.
kuva2
Uhkarohkeus lisää huomattavasti riskejä. Eräiden tutkimusten mukaan noin puolet kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista johtuu tietoisesta riskinotosta ja toinen puoli virhearvioinneista. Näyttä siltä, että Suomessa ei ole pelkästään kyse liikenneongelmasta, vaan pikemminkin turvallisuusasioihin liittyvästä asenneongelmasta. Jokainen voi tehdä hyvinkin paljon turvallisuuden parantamiseksi. On tietenkin tärkeää, että ajoneuvo ja renkaat pidetään kunnossa, mutta vielä tärkeämpää on pohtia omia tapojaan ja omaa ajotyyliään.

Maltti on valttia syyspimeälläkin!

Terveisin, Tobbe

Terveisin, Tobbe

 

 

 

 

Tutustu Tobbeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.