Rauniokoirat kokeessa

Lauantaina 23. heinäkuuta Piikkiössä pidettiin Varsinais-Suomen pelastuskoirat ry:n järjestämä PETO-tarkastus eli rauniokoirakon koe, johon pääsimme osallistumaan.

Koirakko kokeessa.

Toiminnan tarkoituksena on luoda PETO-ryhmä eli pelastustoimen avuksi hälytettävät koirakot, joita voidaan käyttää mm. väestönsuojelutehtäviin. Kaksi koirakkoa suoritti kokeen, mutta järjestäminen vaatii muutakin työvoimaa.

Päivä alkoi koeradan rakentamisella sopivaksi valmiiksi mietittyyn skenaarioon romahtaneista rakennuksista, joissa on mahdollisesti pelastettavia ihmisiä.

Kokeen testaaja sekä turvallisuudesta vastaava henkilö kävivät radan läpi niin, että se on turvallinen koirille ja ns. maalihenkilöille, jotka piilotetaan raunioihin koirien löydettäviksi.

Vaikka kokeen pääasiallinen tarkoitus onkin testata koirakon ohjaajaa, vaikeutettiin asiaa hajustamalla aluetta askelein ja koskettamalla ”raunioita”.

Paikalle saatiin Turun VPK:n yksikkö pelaamaan raivausryhmän roolia.

Koe alkaa tehtävänannolla, jossa koiranohjaajaa testataan. Ymmärtääkö hän kysyä oikeita asioita tilanteesta sekä siinä käytettävästä viestijärjestelmästä?

Kun haastatteluvaihe on ohi, tehdään ensitiedustelu raunioalueelle ilman koiraa, sillä koiran tehokas työskentelyaika on noin 20 minuuttia kerrallaan.

Koirakolle tehdään 3–5 piiloa ja lisäpainetta voidaan luoda vaikka lehdistön ilmestymisellä paikalle kyselemään, sillä koiranohjaajan ei kuulu vastata tilannetta koskettaviin kysymyksiin.

Kokeet menivät hienosti ja molemmat koirakot läpäisivät tarkastuksen. Onnea!


Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen suunnittelija Pia Hurme.

Työhistoriani on kulkenut hätäkeskuslaitoksen ja Tullin tutkinnan kautta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen siviilivalmiusyksikön suunnittelijaksi.
Yhteiskunnan turvallisuus, varautuminen ja väestönsuojelu ovat mielenkiintoisia kokonaisuuksia, joissa riittää opiskeltavaa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Opiskelen työn ohella YAMK-tutkintoa turvallisuusjohtamisesta Laureassa.

Vapaa-aikani kuluu kahden etnankoiran kanssa harrastaessa ja lenkkeillessä, jonka lisäksi minua saattaa nähdä salillakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*