Savua kerrostalon rappukäytävässä, mitä teen?

Heräät yöllä voimakkaaseen piipitykseen, mietit mistä se tulee, nouset ylös ja huomaat äänen tulevan rappukäytävästä. Mitä tehdä?

Aina välillä saamme lukea ikäviä uutisia, joissa ihminen on kuollut rappukäytävään tulipalon aikana. Useasti nämä henkilöt ovat poistuneet jostakin muusta asunnoista kuin palavasta asunnosta savuiseen rappukäytävään. Savuinen rappukäytävä tappaa! Älä mene savuiseen rappukäytävään vaan jää asuntoosi. Asunnossa sinulla on turvallisin olla.

Jos savua tulee suoraan parvekkeellesi tai ikkunaan, niin älä mene sinne, vaan etsi savuttomin paikka, joka löytyy.

Älä mene savuiseen rappukäytävään vaan jää asuntoosi. Jos savua tulee asuntoon sisälle, siirry parvekkeelle tai ikkunaan, jonne ei tule savua. Jos savua tulee suoraan parvekkeellesi tai ikkunaan, niin älä mene sinne, vaan etsi savuttomin paikka, joka löytyy.

 

Näin sinun tulisi toimia

Kurkkaat postilaatikosta rappukäytävään ja postilaatikosta tulee savua asuntoosi. Suljet postilaatikon ja välioven. Etsit puhelimesi, soitat 112. Kerrot mistä osoitteesta soitat, kerrot tilanteen. Rappukäytävässä on savua ja asut kerroksessa 3, alaovi toimii koodilla xxxx.

Seuraat tilannetta asunnossasi, jos oven raosta tulee savua, voit yrittää tukkia rakoa märällä pyyhkeellä tai jollakin muulla kankaalla. Jos savua tulee kuitenkin asuntoon sisälle, siirry parvekkeelle tai ikkunaan, jonne ei tule savua. Jos savua tulee suoraan parvekkeellesi, niin älä mene sinne, vaan etsi savuttomin paikka, joka löytyy. Soita tässä vaiheessa uudestaan hätänumeroon, kerro että olet kerrostalossa, jossa rappukäytävässä on savua ja savua tulee myös asuntoosi, etkä voi mennä parvekkeelle tai ikkunaan. Kerro nimesi, asunnon numero ja kerros jossa asut. Ota taskulamppu ja vilkuta valoa ikkunan läpi pelastushenkilöstölle, jotta he huomaavat sinut. Pysy rauhallisena ja hengitä kostean vaatteen läpi.

Tässä video, josta näet kuinka nopeasti savu täyttää rappukäytävän, kun palavan huoneiston ovi jää auki. Älä kuvittele selviäväsi savun läpi turvaan, turvassa olet omassa asunnossasi.

Terveisin, Mika

Terveisin, Mika

 

 

 

 

Tutustu Mikaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*