Skön semester i skärgården

Egentliga Finlands räddningsverk täcker ett stort område. Området är ca. 20.000 km2 och av det är hälften hav och skärgård. Skärgården sträcker sig ända från Nystad och gränsen mot Satakunda längs med Skiftet, ut till Utö och Bengtskär och tar slut vid gränsen till Hangö där Västra Nylands räddningsverk tar över. På vårt område finns 176 året om bebodda öar och 4289 människor lever utan fast vägförbindelse. Under sommarmånaderna mångdubblas antalet med sommarboare och turister.

Räddningsverkets responsdirektiv bygger på den riskinventering som gjorts. Hela skärgårdsområdet räknas till riskområde fyra där det inte finns några krav på responstider. Detta betyder att räddningsstyrkorna kommer fram då det är möjligt. Förhållandena i skärgården kan vara ytterst varierande. För att svara mot riskerna har räddningsverket ett utbrett och välfungerande nät av avtalsbrandkårer i skärgården. Vi har också placerat ut släckningsutrustning på de flesta större holmar med fast bosättning. På dessa platser fungerar det enligt principen ”byns karlar”  gör vad dom kan tills det kommer mera organiserad hjälp. Räddningsverket har också ett ytterst välfungerande samarbete med gränsbevakningen och en stor del av utryckningarna i skärgården sköts tillsammans med dem.

bild1

I skärgården är den egna beredskapen a och o. Den fastboende skärgårdsbefolkningen har på grund av förhållandena och av tradition blivit vana att klara sig själva. Man vet att det tar länge för hjälpen att komma fram. En större utmaning är sommargästerna som eventuellt inte alltid förstår skillnaden mellan storstadens centrum och skärgården. Räddningsenheterna finns inte alltid redo runt hörnet. Det finns mycket man kan göra själv för att förbättra sin egen säkerhet. På våren kollar man först att brandvarnaren fungerar. Efter att man bytt batterierna så kollar man eldstäder, el- och gasanläggningar och att utrymningsvägarna är i skick.

Det är också viktigt att alla känner till adressuppgifter eller koordinater samt nödnumret 112 i fall någonting skulle hända. I början av säsongen är det också bra att kolla att den egna släckningsutrustningen är i skick. Kom också ihåg att uppgörande av öppen eld alltid är förbjudet då det råder varning för skogsbrand. Det lönar sig att se till att medicinskåpet är uppdaterat med behövliga mediciner och förstahjälp utrustning. För att undvika onödiga otrevligheter är det bra om korken hålls på tills båten är i land och motorsågen på hyllan i uthuset.

Det viktigaste är att använda sunt förnuft och att ta hand om varandra så får alla en trevlig sommar och en skön semester!

Hälsningar, Tobbe

Hälsningar, Tobbe

 

 

 

 

Träffa Tobbe

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.