Kaikki savusukelluskelpoiset palomiehet suorittavat pintapelastusta, eli etsintää ja vedenvaraan joutuneiden pelastamista pinnalta ja pinnan välittömästä läheisyydestä. Pintapelastusvarusteisiin kuuluvat kuivapuku, räpylät, maski ja talvella myös naskalit. Jokaisessa sammutusautossa on varusteet kahdelle pintapelastajalle. Jos uhri on painunut pinnan alle eikä pintapelastaja saa häntä ylös, tarvitaan paikalle pelastussukeltajia.
Varsinais-Suomessa sukellusvalmiutta pidetään aina yllä Turun keskusasemalla ja lähes aina Naantalin Luolalan asemalla. Uudenkaupungin sukellusvalmius saattaa joskus kärsiä, kun sukeltaja joutuu siirtymään sieltä Turkuun tai Naantaliin sairas- tai vuosilomien takia. Sukeltajat ovat lähes poikkeuksetta sammutusauton savusukelluspari ja sukellusvarusteet on sijoitettu sammutusautoon. Turun pääasemalla on erikseen auto (T-15), joka on varusteltu nimenomaan sukelluskeikkoja varten.
Pelastussukelluskurssi on täydennyskoulutusta, jonne haetaan yleensä muutaman vuoden palomiesuran jälkeen. Pelastusopistolla käytävä kurssi kestää kuusi viikkoa ja on fyysisesti ja henkisesti melko vaativa. Kurssi antaa hyvät valmiudet turvalliseen ja tehokkaaseen pelastussukeltamiseen. Kurssin jälkeen alkaa perehdytys pelastuslaitoksella ja jokaisen alueen toimintatapojen ja erityispiirteiden opiskelu.
Pelastussukellusta tehdään aina pareittain turvallisuussyistä. Toinen sukeltaja menee veteen suorittamaan varsinaista etsintää ja toinen jää rannalle ”narumieheksi”. Narumies ohjailee sukeltajaa vedessä miehiä yhdistävän köyden avulla. Nykyaikana miesten välillä on myös radio, joten pelkästään narua nykimällä ei tarvitse viestitellä. Narumies on myös valmiina menemään nopeasti veteen, jos sukeltajalle sattuu jotain.
Pelastusukellusta suoritetaan kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina ja siksi hommaa harjoitellaan eri paikoissa eri aikoina. Joskus leutoina talvina on ollut vaikeuksia saada jään alle tehtäviä harjoitussukelluksia kasaan. Joskus voidaan upottaa veteen auto, josta sukeltajat hakevat nukkeuhrit ja kiinnittävät nostoliinan, jolla auto nostetaan takaisin ylös.
Varsinais-Suomessa eniten vesipelastustehtäviä tulee Turun keskustaan Aurajokeen, johon pudotaan eri syistä: tyhmyyttään, varomattomuuttaan tai ihan vahingossa. Aurajokeen hyppääjä saa aikaan aina hälytyksen, johon lähtee sukellusyksikkö, tukeva sammutusyksikkö, palomestari ja poliisi. Nämä kaikki ihmiset ovat silloin poissa muilta avuntarvitsijoilta.