Syksy saapuu – liiku teillä turvallisesti

Illat pimenevät ja ihmiset liikkuvat kesäisessä, kohta jo syksyisessä yössä. Nyt onkin aika kaivaa esiin kirkkaimmat asusteet, jotka kruunaavat jokaisen tyylin. Heijastin tuo turvaa näkyvyydellään, ja muutaman euron satsauksella saa hyvän henkivakuutuksen. Ilman heijastinta kulkeva nähdään noin 150 metrin päästä, kun taas heijastimella asustettu ihminen havaitaan parhaimmillaan 600 metrin päähän. Ero on siis huomattava.

Autoilijoiden on kaupungissakin hankala havaita ihmisiä, kun ympärillä on jos minkälaisia valoja ja häiriötekijöitä. Heijastimella stailattu ihminen taas näkyy ajoissa. Pyöräilijät, skuutit ja muut lautailijat kulkevat liikenteen seassa yllättävänkin kovaa, usein ilman kypärää ja kuulokkeet päässä. Volyymit ovat korkealla ja ympäristön havainnointi hyvin vaillinaista. Myöskään liikennesääntöjä ei välttämättä hallita. Tähän tulisikin keskuudessamme saada asennemuutos. Esimerkkejä seurauksista olemme mediasta jo saaneet, ja yksikin on liikaa. Tapaturmat ovat usein ennaltaehkäistävissä tai ainakin vammojen laajuutta voidaan ennaltaehkäistä kypärän ja heijastimen käytöllä.

Huolehdi vireystilasta ja muista turvaväli

Autoilijoiden tulee myös havainnoida tilannenopeuksiaan ja turvavälejä toisiin autoihin.
Havainnointikyky riippuu paljon vireystilasta. Vartin nokkaunet huoltsikan pihassa voivat pelastaa hengen. Pieni (ja aika mukavakin) hinta turvallisuudesta. Virkeämpänä havainnointi ja reagointi tilanteisiin sujuu huomattavasti nopeammin

Turvavälin avulla muuttuviin tilanteisiin ehtii reagoida rauhassa ja näin voi välttää virhearviointeja. Mahdollisuudet hallita ajoneuvoa paranevat, mahdollisessa törmäyksessä seuraukset ovat lievemmät ja auton turvavarusteista on enemmän hyötyä. Hyvä nyrkkisääntö turvaväliin on taajamassa metreinä vähintään puolet ajonopeudesta. Esimerkiksi keskustassa 40km/h ajettaessa turvavälin tulisi olla 20 metriä. Maantiellä taas turvavälin on hyvä olla sama kuin ajonopeuden.

Tarkista auton varustus

Jarrutusmatka nelinkertaistuu nopeuden kaksinkertaistuessa. Käytännössä siis nopeuden
alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan puoleen. Jarrutuksessakin tärkeä
huomioitava asia on jarrujen kunnon lisäksi auton renkaiden pinta. Jos kahden euron kolikon uloin osan uppoaa uraan kokonaisuudessaan, on renkaan kunto hyvä. Mikäli näin ei
ole, kannattaa renkaiden vaihtoa harkita. Laki määrittelee kesärenkaan uran minimisyvyydeksi 1,6 mm, joka on aika olematon esimerkiksi sateella, ja riski vesiliirtoon joutumiseen on merkittävä. Myös tuulilasin pesunesteen määrä ja pyyhkijöiden kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti.

Autokouluni opettaja aikanaan karkeasti totesi kolarin vian olevan ratin ja penkin välissä.
Tähän en voi täysin yhtyä. Karkea sanonta herätti kuitenkin ajattelemaan turvallisuutta ja muita kulkijoita. Turvallisuuteen voimme kuitenkin vaikuttaa edellä olevin keinoin jo paljon. Kaikkea ei voi estää, mutta paljon voi ennaltaehkäistä.

Koulujen alkaessa ja jatkuessa toivotan kaikille turvallista matkaa ja onnea opin tielle. Jokainen opinahjo on tärkeä määränpäätä ja unelmia kohti kulkiessa. Muistakaa huolehtia itsestänne ja toisistanne, se tuottaa suurta hedelmää opinnoissa jaksamiseen. Nauttikaa oppimisesta ja sen mukanaan tuomasta sosiaalisuudesta.

Ensihoitajaopintojaan aloittaville toivotan tsemppiä puurtamiseen, muistetaan olla ihmisiä
ihmisille. Tervetuloa ensihoidon laajaan, alati kehittyvään ja mielenkiintoiseen maailmaan!

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa ensihoidossa kesätyöntekijänä toimiva Ida Pennanen.

Terveisin, Ida

”Olen hitusen alle 30-vuotias turkulainen ensihoitaja, äiti pienelle koululaiselle ja päiväkotilaiselle sekä kahden kissavanhuksen palvelija. Valmistuin 2009 lähihoitajaksi suuntautuen ensihoitoon ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, astuin ensihoitaja AMK:n (kesällä yllättävänkin lämpöisiin) saappaisiin. Kenttätyön ja ihmisten kohtaamisen lisäksi työn kipinä on ensihoidon kehittäminen. Vapaa-aika kuluu luonnossa, kirjojen parissa ja palapelejä tehden”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.