Ethän leiki TIAn kanssa?

Tunnetko sinä TIAn? Nyt en tarkoita sitä mukavaa työtoveria, vanhaa ystävää tai sukulaistyttöä. TIA eli ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (AVH) ei ole ollenkaan mukava kaveri, mutta sen oireisiin on hyvä tutustua. TIAn sattuessa on nimittäin heti soitettava hätänumeroon 112.

amppari2

Kirjainlyhenne TIA tulee englanninkielen sanoista Transient Ischemic Attack. Sen oireet ovat samat kuin aivoverenkiertohäiriöissä yleensäkin, mutta menevät nopeasti ohi. Oireet kestävät tyypillisimmin 2–15 minuuttia, useimmiten alle tunnin. Vaikka oireet menevät ohi, on hoitoon hakeuduttava välittömästi, koska TIA:n sairastaneista vähintään joka kolmas saa myöhemmin aivoinfarktin eli aivoverisuonitukoksen. Ja se isompi kohtaus voi tulla nopeastikin: joka kolmas TIAn jälkeinen aivoinfarkti tulee 24 tunnin kuluessa.

Mistä tunnen TIAn ja AVHn?

Aivoverenkiertohäiriöitä (mukaan lukien TIA) on syytä epäillä, jos sinulla tai läheiselläsi esiintyy yksikin näistä oireista:

  • Halvausoireet: yleensä toispuoleinen käden ja/tai jalan voima- ja/tai tuntoheikkous.
  • Suupielen roikkuminen.
  • Puhehäiriö: puhe sammaltaa tai sanat eivät löydy.
  • Näköhäiriö: molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset.
  • Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus yhdessä.

Huomio myös, että oireet ovat useimmiten kivuttomia. Melko usein henkilö, joka oireita saa, ei itse tunnista tilaansa. Tällöin läheisen, tai vaikka satunnaisen ohikulkijan, nopea apu on tarpeen.

Mitä voin tehdä?

Aivoverenkiertohäiriön sattuessa oikea tapa toimia on soittaa välittömästi hätänumeroon. Siis vaikka oireet menisivät ohi. Kiireellinen ambulanssikuljetus sairaalan päivystyspoliklinikalle (ei siis terveyskeskukseen) on aina tarpeen. Tämä johtuu siitä, että aivoinfarktin eli aivoverisuonitukoksen liuotushoito on aloitettava ensitunteina. Ja mitä nopeammin tukos saadaan auki, sitä pienemmiksi vauriot aivoissa jäävät. Kun aivoverisuoni menee tukkoon, jää osa aivokudoksesta ilman happea ja solut alkavat tuhoutua. Kannattaa siis olla nopea!

Katso, kuinka Artsi ja Eila selviytyvät aivoinfarktista:

AVH, TIA, SAV, ICH ja mitä niitä nyt on?

Aivoverenkiertohäiriöitä on käytännössä kahden tyyppisiä: tukoksia eli infarkteja ja vuotoja. Vuotoja on sitten vielä kahta tyyppiä eli veri vuotaa joko aivoaineeseen (ICH) tai lukinkalvon alaiseen tilaan (SAV) aivojen ympärille. Lukinkalvon alaisen vuodon aiheuttaa useimmiten aivojen pinnalla olevan valtimon synnynnäisen pullistuman (aneurysman) repeäminen. Vuotanut veri imeytyy vähitellen pois aivoista, mutta verenvuoto aiheuttaa kuitenkin kudosvauriota.

Toimintatapa on oireiden ilmetessä aina sama, koska vasta sairaalassa aivojen kuvauksessa saadaan selville onko kyseessä tukos vai vuoto. Ja noin 80 prosenttia aivoverenkiertohäiriöistä on infarkteja. Sitä paitsi, vaikka kohtaus osoittautuisikin vuodoksi, on aina tarpeen päästä nopeasti sairaalaan parhaan mahdollisen hoidon saamiseksi.

Katso video aivoverenkiertohäiriöistä:

Tule tapaamaan meitä Yksi elämän pisteelle Turun 112-päivän tapahtumassa 11.2.! Kerromme mielellämme lisää.

Lue lisää aivoverenkiertohäiriöistä, niiden oireista, ennaltaehkäisystä ja hoidosta: http://www.aivoliitto.fi/aivoverenkiertohairio_(avh)

Lue lisää aivoterveydestä: http://www.aivoliitto.fi/aivoterveys

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Aivoliiton viestintäsuunnittelija Pia Puustelli.

Pia_Puustelli_webPia Puustelli työskentelee Aivoliitossa viestintäsuunnittelijana. Hänen työnsä on osa Yksi elämä -terveystalkoita, joiden tavoitteena on terveempi Suomi. Yksi elämässä ovat Aivoliiton lisäksi mukana Suomen Diabetesliitto ja Suomen Sydänliitto.

”Olen viestinnän jokapaikanhöylä ja kulttuurin sekakäyttäjä.”

2 thoughts on “Ethän leiki TIAn kanssa?

    • TIA on päivystysluontoinen asia 1-2 viikon ajan tapahtuneesta, asian vaatimat tutkimukset suoritetaan näin ollen päivystyspoliklinikalla. Mikäli aikaa on kulunut jo enemmän, ei siinäkään tapauksessa ole syytä viivytellä. Kysymyksestä ei ilmene miksei kuukausi sitten asia edennyt. Kun potilaalla epäillään TIA-kohtausta josta on jo kulunut aikaa, lääkärin tulisi varmistaa diagnoosi ja suorittaa riskitekijäkartoitus ja määrätä tarvittavat tutkimukset tai lähettää potilas kiireellisellä lähetteellä keskussairaalan neurologian poliklinikalle. Myös lääkehoito tarkistetaan ja tarvittaessa aloitetaan ennaltaehkäisevä lääkehoito. Jos TIA-kohtaus ehtii uusia ennen tätä, kyseessä on tietenkin jälleen päivystystapaus. Akuuttien oireiden yllättäessä uudelleen on ainoa oikea toimintatapa soitto yleiseen hätänumeroon 112.

      Risto O. Roine
      Neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*